Mi a mikrobiom?
A mikrobiom a szervezetünkkel összhangban élő mikroorganizmusok összességét leíró fogalom. Nagyságrendileg 100 billióra tehető a szervezetünkben élő mikroorganizmusok száma, mely kb. tízszerese testi sejtjeink számának. Bár méretük jóval kisebb, mint a testi sejteké, tömegük mégis jelentős: eléri a 1,5-2 kg-ot. A mikroorganizmusok szervezetünk különböző területein oszlanak meg. A legnagyobb mennyiségben a béltraktusban, főként a vastagbélben telepednek meg. Jelentős mikroorganizmus közösséggel bír a szájüreg, a felső légutak, a genitáliák, és a bőr is.A legújabb molekuláris diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően a normál flóráról szerzett tudásunk gyorsan növekszik. az új generációs szekvenálási eljárás óriási áttörést jelentett a mikrobiom felismerésében. A korábbi mikrobiológiai tenyésztési eljárásokkal, a ma ismert bélflóra csupán 1 %-a volt azonosítható. Az elmúlt évtizedben azonban megsokszorozódott a tudás a mikrobiom és emésztési zavarok kapcsolatáról. Ma már ismertek a mechanizmusok is, ahogyan a bélflóra hatással van a bél normál működésére, a megváltozott mikrobiom pedig az emésztési panaszok kialakulására.

Mire van hatással a mikrobiom?

Egyrészt a bél motilitásra, azaz a bélmozgás mechanizmusára, ami befolyással van a béltartalom tranzitidejére, így a hasmenés illetve a székrekedés kialakulására.

Másrészt a mikrobiom változása befolyásolja a zsigeri érzékenységet. A fokozódó érzékenység (hiperszenzitivitás)  a haspuffadás és hasi fájdalom képében jelentkezik. Szakirodalmi adatok alapján, kora gyermekkorban az egészséges bélflóra kialakulásának zavara is későbbiekben a zsigeri szervek fokozott érzékenységéhez vezet.

Harmadrészt a bélflóra élése során termelődött bakteriális végtermékek hatással vannak a bél kiválasztó (szekretoros) működésére. Poliszacharidok és epesavak bakteriális bontásából származó anyagok stimulálni képesek ionok leadását, azaz  szekrécióját, amit víz kiválasztás követ, mely összességében hasmenés kialakulásához vezet.

Keresse fel a MIND Klinikát, ha Ön

·      rendszeresen haspuffadással küzd
·      emésztési zavaroktól szenved
·      gyakori hasmenés vagy székrekedés nehezíti a napjait
·      antibiotikum kúrát követően emésztési zavarok alakultak ki
·      ha véleményezték már irritábilis bélszindrómával, de a kezelés nem vezetett megfelelő eredményre.

Exkluzív környezetben várják Önt neves szakembereink, a legkorszerűbb orvosi megoldásokat alkalmazva vagy választhat online konzultációs lehetőséget is.

Tegye meg az első lépést a gyógyulás fel, kérjen időpontot telefonon a +36 70 905 30 80-as számon vagy írjon nekünk az idopont@mind.hu e-mailcímre!

A leggyorsabban az alábbi gombra kattintva foglalhat időpontot ONLINE vagy kezdeményezhet e-mail írást vagy telefonhívást!