Fejfajas 1

Mi kell tudni a fejfájásokról?

Két különböző hátterű fejfájáscsoport létezik. Az első nagy csoportba azok a fejfájások tartoznak, amelyek valamilyen más betegség tünetei (magasvérnyomás, gyulladás, emésztőtraktus betegsége, hormonzavar, központi idegrendszeri gyulladás vagy daganat). A második csoportba tartozóknál maga a fejfájás a betegség. Ide tartozik pl. a migrén és a tenziós fejfájás. 

Mit érdemes tudni a migrénről?

A népesség 8-12 %-a migrénes, azaz Magyarországon 800 000 – 1 200 000 embert érint.  Ha nagyon intenzív a migrénes roham, a beteg hány, munkaképtelen, legszívesebben egy sötét szobában feküdne, egyedül, mert zavarják a hangok, fények, nem tud érdemi munkát végezni. A migrén órákig, néha 2-3 napig is tarthat. A statisztikák szerint több nő szenved migréntőlmint férfi. Sok esetben megfigyelhető családi halmozódás.

A migrén kezdődhet gyermek-, serdülő vagy fiatal felnőttkorban. Sokszor valamilyen stressz váltja ki, havi vérzéshez kapcsolódik, máskor  valamilyen étel provokálja (pl. sajt, vörösbor, csokoládé). A betegek 10-15%-ban látási szenzációk (szikrák, villódzó fények) vezetik be a fejfájást.

Az esetek jelentős részében a fejfájás féloldali, görcsös, lüktető, de változhat az oldaliság  és lehet kétoldali is. A migrénes fejfájást fizikai erőfeszítés (pl. lépcsőnjárás)fokozhatja. Gyakran jár   hányingerrel,  hányással, előfordul, hogy puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés, bőséges vizeletürítés kíséri  a migrén  rohamot.

A fájdalom olyan erős lehet, hogy   a beteget zavarják a hangok, a fények. Legszívesebben sötét és zajmentes helyiségben lenne.  

A migrén betegek általában a társadalom   értékes tagjai.  Gyakrabban fordul elő olyanokban, akik nagyon meg akarnak felelni az élet minden területén, maximálisat teljesíteni és sokszor feszültek amiatt, hogy ez nem mindig sikerül.

A gyakori migrén, mely befolyásolja a munkavégzést, megnehezíti az emberi kapcsolatokat, a szabadidő kellemes eltöltését, mindenképpen kezelésre szorul, hiszen ma már hatékonyan lehet   a rohamokat csillapítani, számukat csökkenteni, megelőzni vagy teljesen megszüntetni.


Fajfajas 2

A migrén kezelése

A migrén-gyógyszereket világszerte intenzíven fejlesztik és ma már hatékony szerekkel rendelkezünk a migrén megelőzésére illetve a roham oldására. Nemzetközi vizsgálatok igazolták egyes-nem gyógyszeres –kezelési formák hatékonyságát is.

A bevezetőben leírtak is hangsúlyozzák, hogy szakember vizsgálatának kell eldönteni, hogy Ön melyik típusú fejfájásban szenved és erre melyik kezelés optimális. 

Csak az orvos  tanácsát szabad követni, mert minden gyógyszernek lehet mellékhatása, és a túlzott mennyiségben, ellenőrzés nélkül szedett fájdalomcsillapítók előidézhetik, és fenntarthatják a fejfájást. 

Mire jó a fejfájásnapló?

A fejfájásnaplót a beteg vezeti. Hasznos a fejfájás típusának diagnosztizálásában, a kiváltó okok azonosításában és az optimális gyógyszer kiválasztásában. A fejfájásnaplóban a napszaki jelentkezést, időtartamot és az erősséget rögzítik valamint azt is melyik gyógyszer volt hatásos és melyik nem.

Ne szenvedjen újabb éveket a migréntől, foglaljon időpontot a MIND Klinika szakorvosainál, hogy bizonyítottan hatékony orvosi eljárások segítségével megszabaduljon a fejfájástól!

A tenziós fejfájás

A fejfájás-család  másik nagyon gyakori formája   a tenziós fejfájás. Statisztikák szerint a népesség 40-60 %-a érintett, azaz Magyarországon több millió ember tapasztalt már rövidebb-hosszabb ideig tartó tenziós fejfájást.

A tenziós fejfájás jellemzői

Abroncsszerű fájdalom, a 10-es skálán a betegek 4-5-ös erősségűnek ítélik meg. A tarkótáji izmok és a fejtető izmai érzékenyebbek lehetnek, kellemetlen közérzettel párosul, és az emésztést is negatívan befolyásolhatja. A beteg néha arról panaszkodik, „mintha mázsás súly” lenne a fejében. Gyakran enyhe hányingert is említ.

Gyakran jelentkezik olyan embereknél, akik sokat ülnek számítógép és monitor előtt, mert a nyakizmok órákon keresztül folyamatos összehúzódásban vannak,  ez provokálhatja a tenziós fejfájást. Ugyanilyen ok lehet, ha nem megfelelő a látás korrekciója  és a szemnek folyamatosan alkalmazkodni  kell az éleslátás érdekében.

A krónikus stressz is szerepet játszik a tenziós fejfájás kialakulásában, ezért tisztázni kell a környezet stresszfaktorait, néha pszichológiai vizsgálatra is szükség van.

A tenziós fejfájás is rontja az életminőséget, de a gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelésekkel jelentős javulás érhető el.

Noha az optimális gyógyszer kiválasztása türelmet és esetenként többféle terápiás próbálkozást igényel, de az esetek többségében már néhány  hét alatt eredményeket lehet elérni  a migrénes és a tenziós fejfájás kezelésében!

Keresse fel a MIND Klinika  szakorvosait, ha:

·      hosszú idő óta szenved akár migrénes, akár tenziós fejfájásban 

·      ha az eddigi gyógykezelés jelentős javulást nem ért el

·      korábban sosem fájt a feje, de újabban fejfájást tapasztal vagy korábbi fejfájásainak jellege megváltozott:intenzitásban, gyakoriságban, erősségben.

·       Feltétlenül jelentkezzen, ha fejfájását fizikai terhelés fokozza, ha szokatlan tüneteket tapasztal (arczsibbadás-, végtagzsibbadás, ügyetlenség, megváltozik az arc szimmetriája, szótalálási nehézség). Ilyen esetben azonnal forduljon orvoshoz, mert ezek a tünetek komolyabb betegségre   utalhatnak!

Exkluzív környezetben várják Önt szakembereink és csak olyan terápiás módszereket alkalmaznak, melyeket a magyar és a nemzetközi tudományos fejfájás társaságok javasolnak és bizonyítékokon alapulnak.

Klinikánk szakmai vezetője Mechtler László Professzor, a DENT Intézet (NY, USA) orvosigazgatója, a nemzetközi fejfájás medicina vezető alakja. Vezetésével 65 új gyógyszerkészítmény bevezetése és FDA engedélyezése történt az amerikai piacra. Szükség esetén sor kerülhet a DENT szakmai vezető stábjával való konzultációra, illetve kollégáink képzésében támaszkodunk az amerikai tapasztalatokra is. Intézetünk csúcskategóriás képalkotó és funkcionális vizsgálatokkal és a nemzetközi nagy fejfájáscentrumok, gyógyszergyárak kutatási együttműködésével a magyar fejfájás ellátás egyik centruma kíván lenni.


Tegye meg az első lépést a gyógyulás felé, foglaljon ONLINE időpontot!

Fejfájós panaszok esetén alábbi szakorvosaink felkeresésést ajánljuk:


Prof. Dr. Csiba László - Neurológus


Dr. Jarcsny Tamás - Neurológus


Dr. Szatmári Szabolcs – Neurológus


Dr. Tóth Adrián – Neurológus


Bővebb információért hívja a +36 1 600 50 90-es ügyfélszolgálati telefonszámunkat vagy írjon nekünk az idopont@mind.hu e-mailcímre!
FEJFÁJÁSSAL KAPCSOLATOs ÉRDEKES ÉS HASZNOS TARTALMAK:

PODCAST – Dia döbbenetes története - 34 év után szabadulás a migrén poklából

Dia 34 évet töltött elviselhetetlen migrénes rohamok fogságában. A MIND Klinika fejfájás központjában Dr. Szatmári Szabolcs, neurológus végül diagnosztizálta a betegségét, megtalálta a migrénjét kiváltó okokat, és egyénre szabott kezelést alkalmazott nála. Diának azóta nem volt migrénje. Egyetlenegy se. Hallgassa meg Dia történetét az alábbi podcast beszélgetésben.
Ha többet szeretne megtudni a fejfájás típusairól, és legfőképpen az új generációs, személyre szabott kezelésekről, akkor mindenképpen nézze meg Fejfájás lexikon c. sorozatunkat, melyben klinikánk neurológusai beszélnek minderről! Elérhető közvetlenül itt az oldalon és a Youtube csatornánkon is!

FEJFÁJÁS LEXIKON 1.

Milyen típusú fejfájások léteznek? Miben mások az újgenerációs migrénterápiák? Mennyibe kerül egy migrénkezelés? - Ezekről beszél Prof. Dr. Csiba László, a MIND Klinika neurológusa, a fejfájás centrumunk vezető szakorvosa, az alábbi videóban.FEJFÁJÁS LEXIKON 2.
Dr. Tóth Adrián
, neurológussal arról beszélgettünk, hogy milyen új utak jelentek meg a fejfájás terápiában! Jó hírekkel szolgál azoknak, akik már korábban is próbálkozatak migrénjük kezeltetésével, sajnos akkor eredménytelenül. Az új kezelési lehetőségek közül, az úgynevezett CGRP receptorokat célzó gyógyszerek óriási áttörést hoztak a migrénes fejfájás visszaszorításában. Erről és az egyéb új típusú alternatívákról is szól az alábbi beszélgetés, mely megtekinthető itt, vagy Youtube csatornánkon!


FEJFÁJÁS LEXIKON 3.

Milyen veszélyeket rejt magában, ha páciens magát diagnosztizálja
, vagy nagy mennyiségben szed be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat fejfájásra? Dr. Szatmári Szabolcs, neurológus válaszolja meg ezeket a kérdéseket, és ismerteti azokat a helyzeteket is, amikor viszont mindenképp szükséges felkeresni egy szakembert fejfájás esetén! 


FEJFÁJÁS LEXIKON 4.

A fejfájás kezelésében is mindig arra törekszünk, hogy ne tüneti, hanem az okokat megszüntető kezelést alkalmazzunk! Ezért fontos a betegség diagnosztizálása, melynek lépéseiről Dr. Jarecsny Tamás, a MIND Klinika neurológusa beszél videónkban.
FEJFÁJÁS LEXIKON 5.
A leggyakoribb fejfájás típusról, a tensiós fejfájásról beszél video sorozatunk soron következő részében, Dr. Csiba László neurológus professzor. A beszélgetésből kiderül, hogy fejfájás centrumok milyen szolgáltatást nyújtanak a páciensek számára a fejfájás kezelés során. A kisfilm megnézhető itt, vagy a Youtube csatornánkon is!MIGRÉN ÉS MIKROBIOM?

Mit keres egy gasztroenterológus és egy neurológus egy ugyanazon rendelésen és hogyan segít a bél-agy tengely menti diagnosztika a migrénesek gondján. Ha valakit komolyan érdekel a migrénnel kapcsolatos új diagnosztikai lehetőségek akkor ezt a videót ne mulassza el.
Rangos Katalin vendége volt a Heti Vizitben Dr. Tóth Adrán és Dr. Schwab Richárd.


A MIGRÉN OKA A BÉLRENDSZERBEN KERESENDŐ?

Az nlc.hu cikkében Dr. Schwab Richárd arról beszél, hogy milyen forradalmi változások történnek a migrén-terápiában, és több orvosi szakterület összedolgozva, hogyan képes megtalálni a rohamokat kiváltó okokat, illetve hatékonyan megelőzni azokat. Mindenkinek, de főként a migréntől rendszeresen szenvedőknek érdemes elolvasni ezt az írást.Túl a migrénen

A Nők Lapja Egészségben jelent meg, Hajnal Éva tollából Dia története, aki 34 évet töltött pokoli migrénes rohamok fogságában. A MIND Klinika fejfájás központjában Dr. Szatmári Szabolcs, neurológus diagnosztizálta a betegségét, térképezte fel a migrénjét kiváltó okokat és alkalmazott nála egyénre szabott kezelést. Diának azóta sem volt migrénje.

Ajánljuk ezt a cikket azoknak, akik már szinte feladták a reményt, hogy valaha megszabadulhatnak a kínzó migréntől. Az utóbbi időszakban óriási előrelépés történt a migrénterápiában, és személyre szabott kezelésekkel fantasztikus eredmények érhetők el. Erre bizonyíték Dia gyógyulása.