Szakterületi vezetők

Neurológia

Dr. Mechtler László

Dr. Mechtler a Dent Neurológiai Intézet orvosigazgatója, valamint a Roswell Park neuro-onkológiai vezetője (NY, USA). Emellett a Buffalo-i New York-i Állami Egyetem neurológiai és neuro-onkológiai professzora. 
Ausztráliában született, majd szüleivel az Egyesült Államokba költöztek, középiskolai tanulmányait már itt folytatta, majd orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte 1984-ben magyar nyelven, ami személyes elköteleződését Magyarországgal egy életre meghatározta. Szakorvosi képzését már az Egyesült Államokban folytatta, és itt neurológia, képalkotó neurológia (neuro-imaging) és neuro-onkológia területen szerzett szakvizsgákat. 
Elnöke volt az American Association of Neuromaging, ill. A Magyar Amerikai Orvostársaságnak. Kezdeményezésére a 90-es évek eleje óta több mint 500 magyar diák vehetett részt amerikai tanulmányúton egyetemi tanulmányai keretében amiért 2018-ban magas hazai Állami kitüntetésben részesült. 
Aktív egyetemi tanár, kutató és praktizáló orvos. A fejfájás, a neuro-onkológia és a fájdalom kutatás, ezen belül az orvosi cannabis kutatás nemzetközileg elismert, vezető szaktekintélye. Ezeken a területeken a világ vezető szaklapjaiban publikál, illetve számos tankönyv szerzője. A budapesti MiND intézet a kezdeményezésére alakult, több év fejlesztés, előkészítés után. 

Schwab 768x768

Gasztroenterológia

Dr. Schwab Richárd

Belgyógyász, gasztroenterológus. Pályafutását Pap Ákos Professzornál kezdte és iskolateremtő műhelyében tíz évet töltött országos gastroenterológiai centrumokban. Külföldi tanulmányutakon több évet töltött Bécsben, Baselben és Londonban. Jelentős tapasztalatokat szerzett a gyógyszerjelölt-vegyületek preklinikai és klinikai fejlesztésében, néhai Kéri György Professzor munkatársaként. Részt vett az Oncompass Medicine precíziós onkológiai diagnosztikai cég alapításában és annak igazgatósági tagja, mely a világon az elsők között vezette be a klinikai gyakorlatba az onkológiai betegségek személyre szabott kezeléséhez a daganatok molekuláris jellemzését. A molekuláris biológiai tudás integrációját a klinikai gyakorlatba a mikrobiom / bélflóra jellemzésével ugyanígy a világon elsők között kezdte meg a DiaVitas program alapítójaként. Ennek a munkának a folytatása a budapesti MiND intézet, melynek alapítója és egyik vezetője. Szakmai fókuszában az anyagcsere és autoimmun gyulladásos betegségek mellett a neurológiai kórképek és a microbiom kapcsolatának transzlációs kutatása és gyógyítása áll. A kutató, gyógyító munkája részeként részt vett az Endoexpert gastroenterologiai csoportpraxis tagjaként az Affidea Bank Centerben létesült endoscopos laborjának fejlesztésében és itt végez endoscopos beavatkozásokat. 

Stella P Oldal

Diabetológia

Dr. Stella Péter

Diabetológus, belgyógyász. 1995 és 2005 között a részben a Szt Imre Kórház keretei között működő Nemzeti Diabétesz Gondozási Központ munkatársa. 2005 és 2016 között Angliában, Németországban és Franciaországban dolgozott a diabetológia szakterületén multinacionális gyógyszergyáraknak (kutatás-fejlesztés területen), mely időszak alatt ambuláns diabetológiai szakellátásban is tevékenykedett Guilfordban és Crawleyban az Egyesült Királyságban. 2016 óta Magyarországon a Sanofi reginális Közép-Európai orvostanácsadója a diabetológia szakterületén. Érdeklődési területe az 1-es és 2-es típusú betegek gondozása, orvostechnikai fejlesztések klinikai használata (CGM). Különös hangsúly fektet az orvos-beteg kommunikáció optimalizálására és ennek segítségével a betegellátás minőségének kooperáción, partneri kapcsolaton alapuló javítására.

Külföldi tanulmányok, továbbképzések:

  • 1995: University of Cambridge, Cambridge, UK

  • 1997-1998: University of Pittsburgh, Pittsburgh, USA (az Amerikai Diabétesz Társaság öszöndíjasa)

  • 1999: University of Eindhoven, Zandvoort, Hollandia

  • 2009–2011: University of Cardiff, UKNyt Master Crop Sm

Klinikai Vizsgálóhely Igazgató

Dr. Nyéky Tamás Gergely

Kardiológus, Oxyológus és Sürgősségi szakorvos, Foglalkozás Egészségügyi szakorvos

Debrecenben született, középiskolai tanulmányait a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában végezte. 2005-től az Országos Mentőszolgálat kivonuló mentőápolója, majd mentőorvosa. 2007.-ben a Debreceni Orvostudomány Egyetem elvégzését követően rezidens éveit Nyíregyházán a Jósa András Megyei Oktató Kórház III. számú Belgyógyászati osztályán töltötte melynek elsődleges profilja a Kardiológia. Ezt követően a szakorvosi képzését Budapesten töltötte, 2013-ban szakorvosi képesítést szerzett. 2010-2017. között több rendvédelmi szerv csapatorvosi teendőit is ellátta. 2016.-ban Oxyológia és Sürgősségi szakorvosi képesítést szerzett. Foglalkozás orvostani képzését 2018-ban szakvizsga letételével fejezte be. 2018 óta több tucat vizsgálatban vett részt aktívan, magán egészségügyi szolgáltatás keretében, mint menedzser, vizsgálat vezető, illetve alvizsgáló. Indikációs területek: kardiológia, diabetológia, gasztroenterológia, urológia. Jelenleg is több induló vizsgálat szervezését és vizsgálatainak vezetését végzi, a MIND Klinika kutatási részlegének keretein belül.

Szakorvosaink

Csiba 600x600

Szakrendelés: Fejfájás, Stroke

Prof Dr. Csiba László

A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának professzora,  2016-tól a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke.

Klinikáján végzik az országban a legtöbb vénás vérrögoldó-kezelést stroke-ban.

Fő érdeklődési területe: az agyi keringészavarok (stroke) megelőzése, kezelése.

1981-1983 között a kölni Max-Planck intézetben dolgozik.

1986-87-ben meghívják Japánba ahol ultrahangmódszereket sajátít el.  1991-ben a franciaországi Toulouse-ban tölt fél évet az agyi keringészavarok tanulmányozásával. Negyvenéves korában kinevezik egyetemi tanárrá, 25 évig vezeti a debreceni Neurológia Klinikát. Szűkebb szakterülete a neurológia, illetve az agyi keringészavarok (szélütés, stroke).  Megszervezte az ország első neuroszonológiai (a központi idegrendszer ultrahang-vizsgálatával foglalkozó) laboratóriumát és a Magyar Neuroszonológiai Társaságot. 

Klinikája nemzetközileg ismert klinikai és oktatási stroke-központ, német, holland és japán orvosok kutatóhelye.   

Az European Master’s in Stroke,  a World Stroke Academy vezetőségi tagja, a Deutsche Gesell. für Klin. Neurophys. und Funktionelle Bildgebung levelező, az Osztrák Stroke Társaság tiszteleti tagja, az Israel Association of Neurology, a University Belgrade, a Novi Sad, a kolozsvári Iuliu Hatieganu és a marosvásárhelyi University of Medicine and Pharmacy   visiting professzora.  2009 és 2013 között az European Society of Neurosonology and Cerebral Hemodynamics elnöke.

Az általa bevezetett ellátási modellnek köszönhetően évek óta Debrecenben végzik országosan a legtöbb vénás vérrögoldást akut stroke-ban, régiójának stroke halálozása az egyik legalacsonyabb az országban. 

Klinikai, tudományos és oktató munkáját Markusovszky, Hatvany, Battyhány-Strattmann, Francis Crick, Szentgyörgyi, Tankó, Genersich  díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje  és 2020-ban Széchenyi díjjal ismerték el. Sajószentpéter díszpolgára, megkapta Debrecen városa Pro Urbe díját is.  Hallgatói 8 alkalommal választották az év oktatójának. 2015-ban az Academia Europaea, 2016-ban a Magyar Tudományos Akadémia   választotta tagjává. ”Kérem boncoljanak fel” c. novelláskötetét   lefordították angol, német, román és szerb nyelvre. Új könyve: „Akit a Nagy Víz elsodort” 2018-ban jelent meg. Nős, 3 gyermeke van.

Elsősorban olyan betegek jelentkezését várja, akik  érbetegségekre hajlamosító rizikófaktorok vizsgálatát kérik vagy stroke-ot szenvedtek és a további kezeléssel kapcsolatban  szeretnének tanácsot kapni, de várja fejfájós betegek jelentkezését is.

Ga Oldal

Szakrendelés: Anyagcsere, Hipertónia, Gyomor és bélpanaszok

Dr. Gelley András

GASZTROENTEROLÓGUS, BELGYÓGYÁSZ

Általános orvosi képesítését a Semmelweis Egyetemen szerezte, majd elsőként patológus, illetve cytologus szakvizsgákat tett. Ezt követően került a MÁV kórház gasztroenterológiai osztályára ahol belgyógyász, majd gasztroenterológus szakvizsgákat is szerzett és évekig Pap Ákos Professzor iskolateremtő műhelyének munkatársa is volt. Szakmai érdeklődését a kezdetektől meghatározta a gasztroenterológiai ultrahang diagnosztika. Később az akkor országos gasztroenterológiai központ operatív endoscopos részlegének sub-intenzív részlegét vezette évekig. Részt vett több preklinikai és klinikai fejlesztésben: természetes eredetű prebiotikus táplálékkiegészítők elsősorban a vas, a káclium és nyomelemek felszívódását, ill. anyagcserét befolyásoló hatásaival kapcsolatban, továbbá nemzetközi klinikai vizsgálatokban is tapasztalatokat szerzett.
Tudományos érdeklődésének középpontjában évek óta a bél mikrobiom és az elhízás, inzulin rezisztencia, a zsírmáj és ennek gyulladásos szövődményei, ill az irritábilis bél szindróma állnak. Tagja a Magyar Gastroenterológiai Társaságnak, visszatérő előadója az éves nagygyűlés ultrahang szekciójának. Hazánkban elsőként hasonlította össze kollégáival a precíziós célzott máj ultrahang és fibroscan vizsgálatok érzékenységét a sérült mikrobiommal együtt járó zsírmáj és NASH szindroma diagnosztikájában.
2002-től a a Betegápoló Irgalmas Rend Budai Irgalmasrendi kórházának munkatársa, jelenleg a Gasztroenterológiai Ambulancia és Endoscopia vezető főorvosa. 

Jt Oldal

Szakrendelések: Fejfájás, Stroke

Dr. Jarecsny Tamás

NEUROLÓGUS

Orvosi diplomáját a Budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte 2014-ben, neurológus szakorvos 2019-től.

Az egyetem elvégzése óta az Észak- közép-budai Centrum, Új-Szent János Kórház Neurológiai és Stroke Centrum osztályán dolgozik.

Egyetemi évei alatt alapkutatási tapasztalatot és jártasságot szerzett több témában: atomerő mikroszkóp, foszfolipid kettősréteg előállítása, micella képzés. A kétértékű kationok membrán stabilitásra kifejtett hatása témában tudományos diákköri munkát végzett.

2015-től oktatási gyakorlata van: részt vesz az ötöd-és hatod éves medikusok és rezidensek neurológiai oktatásában.

Jelenlegi munkahelyén, mint GCP képzett orvos, a klinikai gyógyszerkutatási programokban vizsgálóként is dolgozik.

Publikációi elsősorban az agyi érbetegséggel kapcsolatos témákban születtek.

Neurológiai érdeklődési területei az agyi érbetegségek, ultrahang vizsgálat, és a primer fejfájások.

Angol és német nyelven kommunikál.

Kovacs Tibor 600

Szakrendelés: Alzheimer és memóriazavarok, Parkinson és tremor

Dr. Kovács Tibor

NEUROLÓGUS, NEUROPATOLÓGUS, KLINIKAI FARMAKOLÓGUS

PhD fokozatát 2001-ben az öregedés során és az Alzheimer-kórban megfigyelt szaglórendszeri elváltozások, habilitációs fokozatát 2005-ben degeneratív idegrendszeri betegségek klinikomorfológiai korrelációinak témakörében szerezte a Semmelweis Egyetemen.

1994-től a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján dolgozik, 2006-tól egyetemi docensként, 2008-től igazgatóhelyettesként. 2019-től a Neuropatológiai és Prionbetegség Referencia Központ igazgatója. 

Graduális és posztgraduális oktatásban vesz részt magyar és angol nyelven. A Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Klinikai neurológiai kutatások programjának vezetője. 

A Magyar Neurológiai Társaság, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság és a Magyar Dementia Társaság vezetőségi tagja. 

Az Ideggyógyászati Szemle felelős szerkesztője. 

Klinikai munkája során a demenciával, mozgászavarral járó idegrendszeri betegségekre specializálódott, számos nemzetközi gyógyszerkutatásban vizsgálatvezető, konzultáns. 

Szatmari Sz Oldal

Szakrendelések: Fejfájás, Parkinson és tremor

Dr. Szatmári Szabolcs

NEUROLÓGUS

Erdélyben, Marosvásárhelyen született, tanulmányait is itt végezte. 2013-ban szerez orvosi diplomát általános orvosi karon, neurológiai szakképzését szülőhazájában kezdi.

2015-től a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika munkatársa, 2018-tól egyetemi tanársegéd, ebben az évben tesz neurológiai szakvizsgát. Részt vesz az egyetem magyar és angol nyelvű graduális oktatásában. 

PhD fokozatát 2020-ban szerezte a Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Klinikai neurológiai kutatások programjában. Vizsgálóként klinikai és gyógyszerkutatásokban szerzett tapasztalatot. Számos hazai és külföldi ösztöndíj, pályázat nyertese.

Főbb érdeklődési területei: az agyi vérkeringés zavarai, fejfájások, mozgászavarok.