Szakterületi vezetők

Neurológia

Dr. Mechtler László

Dr. Mechtler a Dent Neurológiai Intézet orvosigazgatója, valamint a Roswell Park neuro-onkológiai vezetője (NY, USA). Emellett a Buffalo-i New York-i Állami Egyetem neurológiai és neuro-onkológiai professzora. 
Ausztráliában született, majd szüleivel az Egyesült Államokba költöztek, középiskolai tanulmányait már itt folytatta, majd orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte 1984-ben magyar nyelven, ami személyes elköteleződését Magyarországgal egy életre meghatározta. Szakorvosi képzését már az Egyesült Államokban folytatta, és itt neurológia, képalkotó neurológia (neuro-imaging) és neuro-onkológia területen szerzett szakvizsgákat. 
Elnöke volt az American Association of Neuromaging, ill. A Magyar Amerikai Orvostársaságnak. Kezdeményezésére a 90-es évek eleje óta több mint 500 magyar diák vehetett részt amerikai tanulmányúton egyetemi tanulmányai keretében amiért 2018-ban magas hazai Állami kitüntetésben részesült. 
Aktív egyetemi tanár, kutató és praktizáló orvos. A fejfájás, a neuro-onkológia és a fájdalom kutatás, ezen belül az orvosi cannabis kutatás nemzetközileg elismert, vezető szaktekintélye. Ezeken a területeken a világ vezető szaklapjaiban publikál, illetve számos tankönyv szerzője. A budapesti MiND intézet a kezdeményezésére alakult, több év fejlesztés, előkészítés után. 

Schwab 768x768

Gasztroenterológia

Dr. Schwab Richárd

Belgyógyász, gasztroenterológus. Pályafutását Pap Ákos Professzornál kezdte és iskolateremtő műhelyében tíz évet töltött országos gastroenterológiai centrumokban. Külföldi tanulmányutakon több évet töltött Bécsben, Baselben és Londonban. Jelentős tapasztalatokat szerzett a gyógyszerjelölt-vegyületek preklinikai és klinikai fejlesztésében, néhai Kéri György Professzor munkatársaként. Részt vett az Oncompass Medicine precíziós onkológiai diagnosztikai cég alapításában és annak igazgatósági tagja, mely a világon az elsők között vezette be a klinikai gyakorlatba az onkológiai betegségek személyre szabott kezeléséhez a daganatok molekuláris jellemzését. A molekuláris biológiai tudás integrációját a klinikai gyakorlatba a mikrobiom / bélflóra jellemzésével ugyanígy a világon elsők között kezdte meg a DiaVitas program alapítójaként. Ennek a munkának a folytatása a budapesti MiND intézet, melynek alapítója és egyik vezetője. Szakmai fókuszában az anyagcsere és autoimmun gyulladásos betegségek mellett a neurológiai kórképek és a microbiom kapcsolatának transzlációs kutatása és gyógyítása áll. A kutató, gyógyító munkája részeként részt vett az Endoexpert gastroenterologiai csoportpraxis tagjaként az Affidea Bank Centerben létesült endoscopos laborjának fejlesztésében és itt végez endoscopos beavatkozásokat. 

IDŐPONTFOGLALÁS Dr. Schwab Richárdhoz


Stella P Oldal

Diabetológia

Dr. Stella Péter

Diabetológus, belgyógyász. 1995 és 2005 között a részben a Szt Imre Kórház keretei között működő Nemzeti Diabétesz Gondozási Központ munkatársa. 2005 és 2016 között Angliában, Németországban és Franciaországban dolgozott a diabetológia szakterületén multinacionális gyógyszergyáraknak (kutatás-fejlesztés területen), mely időszak alatt ambuláns diabetológiai szakellátásban is tevékenykedett Guilfordban és Crawleyban az Egyesült Királyságban. 2016 óta Magyarországon a Sanofi reginális Közép-Európai orvostanácsadója a diabetológia szakterületén. Érdeklődési területe az 1-es és 2-es típusú betegek gondozása, orvostechnikai fejlesztések klinikai használata (CGM). Különös hangsúly fektet az orvos-beteg kommunikáció optimalizálására és ennek segítségével a betegellátás minőségének kooperáción, partneri kapcsolaton alapuló javítására.

Külföldi tanulmányok, továbbképzések:

  • 1995: University of Cambridge, Cambridge, UK

  • 1997-1998: University of Pittsburgh, Pittsburgh, USA (az Amerikai Diabétesz Társaság öszöndíjasa)

  • 1999: University of Eindhoven, Zandvoort, Hollandia

  • 2009–2011: University of Cardiff, UK


IDŐPONTFOGLALÁS Dr. Stella PéterhezEl3

Idegsebészet

Dr. Entz László, PhD, FIPP

Idegsebész szakorvos és intervenciós fájdalomterapeuta.
A Semmelweis Egyetemen, a Bonni és Buffaloi orvosi egyetemeken végezte általános orvosi tanulmányait. 2006-ban a mai Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben, Halász Péter és Ulbert István professzorok tanítványaként kezdte kutatói karrierjét.
2009-ben egy éves New York-i kutatási ösztondíj (Fulbright Fellowship) következett (Northwell Health, NY). 
2010-től Dr Erőss Loránd tanítványaként széles körű betekintést kapott a neurológia és az idegsebészet határterületén található betegségek kezelésébe, mint a Parkinson kór, epilepszia, és különböző krónikus fájdalomszindrómák, továbbá spaszticitással járó kórképek. Emellett részt vett számos innovatív sebészeti technika magyarországi bevezetésében is.
2015-ben PhD fokozatot szerzett (klinikai idegtudományok), majd idegsebészeti szakvizsgát summa cum laude minősítéssel.
2016-ban a World Institute of Pain nemzetközi intervenciós fájdalomtársaság képzésében Fellow of Interventional Pain Practice (FIPP) képesítést szerzett. 
2017-től Svájcban a zürichi Schulthess Klinika nemzetközi gerincsebészeti képzési programjában Jeszenszky Dezső professzor tanítványa, majd az intézet helyettes főorvosa.
2019 végétől a zürichi Hirslanden Klinikán működő Endomin Zentrumban Reisch Robert Professzor munkatársa és tanítványa. A minimal invazív és endoszkópos idegsebészeti technikák alkalmazásában és oktatásában élen járó centrum fokuszában a transznazális endoszkópos koponyabázis sebészet áll.
2021-től a Hirslanden Klinika idegsebész főorvosa, az Endomin Zentrum gerincsebészeti profiljának vezetője, a koponyabázis sebészeti team tagja, invazív fájdalomterapeutája.
2022-ben a MiND Klinikán megalapítja a budapesti Endomin Centrumot Dr. Reisch Róbert Professzorral közösen, a zürichi Endomin Zentrummal szoros együttműködésben.

Számos nemzetközi társaság tagja, a WIP magyarországi szekciójának kincstárnoka. Rendszeres előadója hazai és nemzetközi konferenciáknak. A Semmelweis Egyetemen az Idegsebészeti Tanszék posztgraduális képzéseiben oktatóként vesz részt.

Szakorvosaink

Csl Oldal

Szakrendelés: Fejfájás, Stroke

Prof Dr. Csiba László

A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának professzora,  2016-tól a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke.

Klinikáján végzik az országban a legtöbb vénás vérrögoldó-kezelést stroke-ban.

Fő érdeklődési területe: az agyi keringészavarok (stroke) megelőzése, kezelése.

1981-1983 között a kölni Max-Planck intézetben dolgozik.

1986-87-ben meghívják Japánba ahol ultrahangmódszereket sajátít el.  1991-ben a franciaországi Toulouse-ban tölt fél évet az agyi keringészavarok tanulmányozásával. Negyvenéves korában kinevezik egyetemi tanárrá, 25 évig vezeti a debreceni Neurológia Klinikát. Szűkebb szakterülete a neurológia, illetve az agyi keringészavarok (szélütés, stroke).  Megszervezte az ország első neuroszonológiai (a központi idegrendszer ultrahang-vizsgálatával foglalkozó) laboratóriumát és a Magyar Neuroszonológiai Társaságot. 

Klinikája nemzetközileg ismert klinikai és oktatási stroke-központ, német, holland és japán orvosok kutatóhelye.   

Az European Master’s in Stroke,  a World Stroke Academy vezetőségi tagja, a Deutsche Gesell. für Klin. Neurophys. und Funktionelle Bildgebung levelező, az Osztrák Stroke Társaság tiszteleti tagja, az Israel Association of Neurology, a University Belgrade, a Novi Sad, a kolozsvári Iuliu Hatieganu és a marosvásárhelyi University of Medicine and Pharmacy   visiting professzora.  2009 és 2013 között az European Society of Neurosonology and Cerebral Hemodynamics elnöke.

Az általa bevezetett ellátási modellnek köszönhetően évek óta Debrecenben végzik országosan a legtöbb vénás vérrögoldást akut stroke-ban, régiójának stroke halálozása az egyik legalacsonyabb az országban. 

Klinikai, tudományos és oktató munkáját Markusovszky, Hatvany, Battyhány-Strattmann, Francis Crick, Szentgyörgyi, Tankó, Genersich  díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje  és 2020-ban Széchenyi díjjal ismerték el. Sajószentpéter díszpolgára, megkapta Debrecen városa Pro Urbe díját is.  Hallgatói 8 alkalommal választották az év oktatójának. 2015-ban az Academia Europaea, 2016-ban a Magyar Tudományos Akadémia   választotta tagjává. ”Kérem boncoljanak fel” c. novelláskötetét   lefordították angol, német, román és szerb nyelvre. Új könyve: „Akit a Nagy Víz elsodort” 2018-ban jelent meg. Nős, 3 gyermeke van.

Elsősorban olyan betegek jelentkezését várja, akik  érbetegségekre hajlamosító rizikófaktorok vizsgálatát kérik vagy stroke-ot szenvedtek és a további kezeléssel kapcsolatban  szeretnének tanácsot kapni, de várja fejfájós betegek jelentkezését is.

IDŐPONTFOGLALÁS Dr. Csiba Lászlóhoz


B Eva Oldal

SZAKRENDELÉS: Ultrahang diagnosztika

Dr. Bács Éva

RADIOLÓGUS


1987-ben szerezte radiológus szakorvosi képesítését, 1984 óta az ultrahang diagnosztika a szűkebb érdeklődési területe. 

Több, mint 20 évig dolgozott fővárosi kórházakban, ahol kezdetben részt vett az első ultrahang-diagnosztikai laboratóriumok működésének megszervezésében (SOTE I. Belgyógyászati Klinika, Balassa János Kórház). E mellett állami- és magánegészségügyi járóbeteg ellátásban vett részt (utoljára a II. kerületi EÜSZ /Kapás u. Szakrendelő Intézet röntgen osztályának vezetőjeként). 2019-ig az Affidea Magyarország Kft. Mammut II. Központjának orvosigazgatója volt, ahol megszervezte az első multimodalitásos (Rtg, ultrahang, DEXA, CT, mammográfia, később ízületi MR) magándiagnosztikai munkahely hatékony működését.

Szakmai munkája során felnőtt és gyermekkori általános radiológiai diagnosztikában (röntgen, ultrahang), a mellkasi-hasi CT-, valamint hasi MR diagnosztikai munkában szerzett gyakorlatot. 

Tagja az MRT Gyermekradiológiai és Ultrahang-szekciójának, és 2005 óta MSZNUT tag is.

Korábban részt vett gradualis (SOTE) és postgradualis (HIETE) orvosi oktatásban, valamint az általános diagnosztikai szonográfusok képzésben is (Vincotte). 

Ga Oldal

Szakrendelés: Ultrahang diagnosztika, Anyagcsere, Hipertónia, Gyomor és bélpanaszok

Dr. Gelley András

GASZTROENTEROLÓGUS, BELGYÓGYÁSZ

Általános orvosi képesítését a Semmelweis Egyetemen szerezte, majd elsőként patológus, illetve cytologus szakvizsgákat tett. Ezt követően került a MÁV kórház gasztroenterológiai osztályára ahol belgyógyász, majd gasztroenterológus szakvizsgákat is szerzett és évekig Pap Ákos Professzor iskolateremtő műhelyének munkatársa is volt. Szakmai érdeklődését a kezdetektől meghatározta a gasztroenterológiai ultrahang diagnosztika. Később az akkor országos gasztroenterológiai központ operatív endoscopos részlegének sub-intenzív részlegét vezette évekig. Részt vett több preklinikai és klinikai fejlesztésben: természetes eredetű prebiotikus táplálékkiegészítők elsősorban a vas, a káclium és nyomelemek felszívódását, ill. anyagcserét befolyásoló hatásaival kapcsolatban, továbbá nemzetközi klinikai vizsgálatokban is tapasztalatokat szerzett.
Tudományos érdeklődésének középpontjában évek óta a bél mikrobiom és az elhízás, inzulin rezisztencia, a zsírmáj és ennek gyulladásos szövődményei, ill az irritábilis bél szindróma állnak. Tagja a Magyar Gastroenterológiai Társaságnak, visszatérő előadója az éves nagygyűlés ultrahang szekciójának. Hazánkban elsőként hasonlította össze kollégáival a precíziós célzott máj ultrahang és fibroscan vizsgálatok érzékenységét a sérült mikrobiommal együtt járó zsírmáj és NASH szindroma diagnosztikájában.
2002-től a a Betegápoló Irgalmas Rend Budai Irgalmasrendi kórházának munkatársa, jelenleg a Gasztroenterológiai Ambulancia és Endoscopia vezető főorvosa. 

IDŐPONTFOGLALÁS Dr. Gelley Andráshoz

Jt Oldal

Szakrendelések: Fejfájás, Stroke

Dr. Jarecsny Tamás

NEUROLÓGUS

Orvosi diplomáját a Budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte 2014-ben, neurológus szakorvos 2019-től.

Az egyetem elvégzése óta az Észak- közép-budai Centrum, Új-Szent János Kórház Neurológiai és Stroke Centrum osztályán dolgozik.

Egyetemi évei alatt alapkutatási tapasztalatot és jártasságot szerzett több témában: atomerő mikroszkóp, foszfolipid kettősréteg előállítása, micella képzés. A kétértékű kationok membrán stabilitásra kifejtett hatása témában tudományos diákköri munkát végzett.

2015-től oktatási gyakorlata van: részt vesz az ötöd-és hatod éves medikusok és rezidensek neurológiai oktatásában.

Jelenlegi munkahelyén, mint GCP képzett orvos, a klinikai gyógyszerkutatási programokban vizsgálóként is dolgozik.

Publikációi elsősorban az agyi érbetegséggel kapcsolatos témákban születtek.

Neurológiai érdeklődési területei az agyi érbetegségek, ultrahang vizsgálat, és a primer fejfájások.

Angol és német nyelven kommunikál.

IDŐPONTFOGLALÁS Dr. Jarecsnyi Tamáshoz

Kovacs Tibor 600

Szakrendelés: Alzheimer és memóriazavarok, Parkinson és tremor

Dr. Kovács Tibor

NEUROLÓGUS, NEUROPATOLÓGUS, KLINIKAI FARMAKOLÓGUS

PhD fokozatát 2001-ben az öregedés során és az Alzheimer-kórban megfigyelt szaglórendszeri elváltozások, habilitációs fokozatát 2005-ben degeneratív idegrendszeri betegségek klinikomorfológiai korrelációinak témakörében szerezte a Semmelweis Egyetemen.

1994-től a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján dolgozik, 2006-tól egyetemi docensként, 2008-től igazgatóhelyettesként. 2019-től a Neuropatológiai és Prionbetegség Referencia Központ igazgatója. 

Graduális és posztgraduális oktatásban vesz részt magyar és angol nyelven. A Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Klinikai neurológiai kutatások programjának vezetője. 

A Magyar Neurológiai Társaság, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság és a Magyar Dementia Társaság vezetőségi tagja. 

Az Ideggyógyászati Szemle felelős szerkesztője. 

Klinikai munkája során a demenciával, mozgászavarral járó idegrendszeri betegségekre specializálódott, számos nemzetközi gyógyszerkutatásban vizsgálatvezető, konzultáns. 

IDŐPONTFOGLALÁS Dr. Kovács Tiborhoz


Rudas G Oldalra

szakrendelés: MR szakterületi vezető

Dr. Rudas Gábor PhD, egyetemi docens

Dr. Rudas Gábor, 2006 óta a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontjának igazgatója, klinikánkon az MR szakterület vezetője. 

Diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte 1979-ben, majd ezt követően Szombathelyen, 1982-2001 között pedig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. Gyermekklinikáján dolgozott, kezdetben egyetemi tanársegédként, majd egyetemi adjunktusként.

2001-2005 között a linzi Frauen- und Kinderklinik Radiológiai Osztályának Erste Oberarztja, 2005-2006 között pedig a bécsi St. Anna Gyermek- és Ifjúság Egészségügyi Centrum és Rákkutató Intézet Radiológiai Osztályának Erste Oberarztja. 

Szakvizsgáit csecsemő- és gyermekgyógyászatból, neonatológiából, radiolódiából és gyermekradiológiából szerezte. 

Fő érdeklődési területei a neonatalis- és gyermekonkológiai és gyermekneurológiai radiológia, valamint a gyermek és felnőtt neuroradiológia és gasztroenterológia.

Hosszabb tanulmányutakat töltött az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban, Ausztriában és Nagy Britanniában.

Több mint 90 publikációja látott napvilágot, magyar és angol nyelven, előadásainak száma pedig meghaladja az 500-at, melyek közül többet a legjobb előadásnak járó elismeréssel tünetettek neves hazai és nemzetközi kongresszusokon. Tagja a Magyar Radiológusok Társaságának, a Gyermekradiológus Szekciónak, és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának. Jelenleg is vezeti PhD és TDK-s hallgatók munkáját, számos hazai és nemzetközi kongresszusnak, továbbképző tanfolyamnak társ-, illetve  főszervezője.

Pályája során elért elismerések közül a legkiemelkedőbbek:

  • 2013. a Román MR Társaság Tiszteletbeli tagja

  • 2014-ben elnyerte a Magyar Radiológusok Társasága Alexander Béla díját.

  • 2016. MRE Bethesda Gyermekkórház Aranyjelvénye

  • 2017. a Magyar Radiológusok Társasága Gyermekradiológus Szekció Geffert díja

  • 2019. A Semmelweis Egyetem Aranygyűrűje életmű elismerésként

  • 2020. Rektori dicséret, Semmelweis Egyetem


Szatmari Szabolcs

Szakrendelések: Fejfájás, Parkinson és tremor

Dr. Szatmári Szabolcs

NEUROLÓGUS

Erdélyben, Marosvásárhelyen született, tanulmányait is itt végezte. 2013-ban szerez orvosi diplomát általános orvosi karon, neurológiai szakképzését szülőhazájában kezdi.

2015-től a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika munkatársa, 2018-tól egyetemi tanársegéd, ebben az évben tesz neurológiai szakvizsgát. Részt vesz az egyetem magyar és angol nyelvű graduális oktatásában. 

PhD fokozatát 2020-ban szerezte a Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Klinikai neurológiai kutatások programjában. Vizsgálóként klinikai és gyógyszerkutatásokban szerzett tapasztalatot. Számos hazai és külföldi ösztöndíj, pályázat nyertese.

Főbb érdeklődési területei: az agyi vérkeringés zavarai, fejfájások, mozgászavarok.

IDŐPONTFOGLALÁS Dr. Szatmári SzabolcshozTa Oldal

Szakrendelés: Ultrahang diagnosztika

Dr. Tárnoki Ádám

RADIOLÓGUS SZAKORVOS, KUTATÓ

Semmelweis Egyetemen dolgozik radiológus szakorvosként, emellett a Budapest Ultrahang alapítója.. Az általános radiológián kívül szakterülete a szív-érrendszeri és has-kismedencei ultrahang vizsgálatok. A Magyar Radiológusok Társasága Ifjúsági Bizottságának és az Amerikai Magyar Orvosszövetség Magyarországi Tagozatának vezetőségi tagja, és többek között az Európai Radiológusok Társaságának tagja. Rendszeresen jár nemzetközi és hazai konferenciákra, továbbképzésekre. A betegellátás mellett kutatással is foglalkozik, fő témakörei a képalkotás, genetika és epigenetikai kutatások, kiemelten az ikerkutatás. Több mint 100 hazai és nemzetközi publikációja jelent meg eddig, PhD fokozatot 2013-ban szerezte meg a Semmelweis Egyetemen. Számos országban töltött el szakmai gyakorlatokat, például a gócos tüdőbetegségeket tanulmányozhatta a világhírű Cáceres Professzor mellett Barcelonában az Európai Radiológus Társaság ösztöndíjának köszönhetően. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Angolul és németül beszél, a Semmelweis Egyetemen magyar, német és angol orvostanhallgatók oktatásában vesz részt, a német évfolyam tanulmányi felelőse. Rezidens és szakorvosjelölt képzésben is részt vesz. 2016 szeptembertől a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika Ultrahang laborjának osztályvezető helyettese. 2016 novemberében az MTA-n Junior Prima díjban részesül. 2017 óta a Magyar Radiológia folyóirat főszerkesztő helyettese. 2018-tól az Európai Tüdőgyógyász Társaság képalkotó szekciójának titkárává választották. 2019-ben Szegedi Tudományegyetemen habilitált. 2020-tól az Országos Onkológiai Intézet Képalkotó Diagnosztikai Osztály osztályvezető főorvosa lett. 2022-től a Világikerkutatói Szövetség elnöki pozícióját tölti be.Td Oldal

Szakrendelés: Ultrahang diagnosztika

Dr. Tárnoki Dávid

RADIOLÓGUS SZAKORVOS, KUTATÓ

Semmelweis Egyetemen dolgozok radiológus szakorvosként ikertestvérével együtt, emellett a Budapest Ultrahang egyik alapítója. Az általános radiológián kívül szakterülete a mellkasfali (pleura) és a szív-érrendszeri ultrahang vizsgálatok. A Semmelweis Egyetemen radiológusként az intersticiális tüdőbetegségek (tüdőfibrózis) radiológiai képalkotásának konzulense. Az Európai Radiológusok Társasága Ifjúsági Bizottságának (RTF) és az Amerikai Magyar Orvosszövetség Magyarországi Tagozatának vezetőségi tagja, és többek között a Magyar Radiológusok Társaságának tagja. Rendszeresen jár nemzetközi és hazai konferenciákra, továbbképzésekre. A betegellátás mellett kutatással is foglalkozik, fő témakörei a képalkotás, genetika és epigenetikai kutatások, kiemelten az ikerkutatás. Több mint 100 hazai és nemzetközi publikációja jelent meg eddig, PhD fokozatomatát 2013-ban szerezte meg a Semmelweis Egyetemen. Számos országban töltött el szakmai gyakorlatokat, Oxfordban szakképesítést szerzett a mellkasfali ultrahangból, valamint az intersticiális tüdőbetegségek képalkotásában is szerzett szakmai tapasztalatot. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Angolul és németül beszél, a Semmelweis Egyetemen magyar, német és angol orvostanhallgatók oktatásában vesz részt, az angol évfolyam tanulmányi felelőse. Rezidens és szakorvosjelölt képzésben is részt vesz. 2016 szeptembertől a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika Ultrahang laborjának osztályvezetője. 2016 novemberében az MTA-n Junior Prima díjban részesült. 2018 óta a Magyar Radiológia folyóirat szerkesztőségi tagja.  2019-ben Szegedi Tudományegyetemen habilitált. 2020-tól az Országos Onkológiai Intézet Képalkotó Diagnosztikai Osztály központvezető főorvosa lett. 2022-től a Világikerkutatói Szövetség titkári pozícióját tölti be.


Ta Oldalra

Szakrendelések: Parkinson és tremor, fejfájás

Dr. Tóth Adrián

NEUROLÓGUS

Orvosi diplomáját a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte 2012-ben. Az egyetem befejezése óta a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika orvosa, 2014 óta a Mozgászavarok Osztály, valamint a Mozgászavarok Munkacsoport oszlopos tagja. 2018-ban szerezte meg a neurológiai szakvizsgáját, egy évvel később egyetemi tanársegédnek is kinevezték.

A korai rezidensi évektől kezdve a fő érdeklődési területét a Parkinson-kór és egyéb mozgászavarok alkotják. A Magyar Parkinson Társaság évente megrendezésre kerülő konferenciáján rendszeresen részt vesz előadóként, valamint a Nemzetközi Mozgászavar Társaság (Movement Disorder Society) által szervezett világkongresszusain is többször volt lehetősége tanulni. Számos nemzetközi mozgászavar képzésen vett részt az évek alatt (Szerbiában, Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Spanyolországban), melyek közül kiemelkedik egy több hónapos londoni tanulmányút, melyet a King’s College Hospital-ban töltött a világhírű mozgászavar professzor, K. Ray Chaudhuri mentorálása mellett. Az orvosi szemléletére elsősorban a korszerűség és személyre szabottság jellemző.

A Parkinson-kórral kapcsolatban több magyar és angol nyelvű publikációja jelent meg első- és társszerzőként, a PhD kutatását is ebben a témakörben végzi.

A Semmelweis Egyetemen részt vesz a magyar és angol nyelvű neurológiai graduális oktatásban. Több nemzetközi gyógyszerkutatásban is közreműködött vizsgálóként.


IDŐPONTFOGLALÁS Dr. Tóth AdriánhozVk Netre

Szakrendelések: Alvásmedicina, Pulmonológia

Dr. Várdi Katalin Borbála

Tüdőgyógyász, szomnológus, rehabilitátor. A nem daganatos tüdőbetegségek és az alvásbetegségek teljes spektrumával foglalkozik. 

1989-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd pályáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján kezdte.

Két évet töltött az Oxfordi Egyetem Pulmonológiai Osztályán, ahol megismerkedett az alvásmedicinával. 2007-ben került a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetbe, ahol először a járóbeteg rendelést, majd pedig a légzésrehabilitációs osztályt és alváslabort vezette. Munkája integráns részét képezte a krónikus tüdőbetegségek ellátása a diagnózis pillanatától a teljes lefolyás során. Az intézeti munkáját 2018-ban fejeztem be. Tagja a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és a Magyar Alvásdiagnosztikai – és Terápiás Társaság Vezetőségének. 2010-től magánrendeléseket is folytat. Az utóbbi években mindinkább komplex, személyre szóló légzésterápiát dolgoz ki a hozzá fordulók számára, melynek része a légzőtorna, a nordic walking és a kerékpározás mellett a jógalégzés különböző formái és a tudatos éneklés is.  A “Légzéssel a lélekért” kórus alapítója.

IDŐPONTFOGLALÁS Dr. Várdi Katalin Borbálához