Melyek ezek, a Parkinson kórra jellemző tünetek?

A legfőbb tünet, a mozgás jellegének megváltozása, mely az izmok merevségéből ered. A köztudatban a legismertebb parkinsonos tünet a végtagremegés(tremor). Fontos azonban tudni, hogy nem minden Parkinson kóros betegnél tapasztalható akaratlan végtagmozgás, előfordul, hogy a vezető tünet a mozgás lelassulása, az izmok merevsége. 

A betegség a legfrissebb kutatások szerint érinti a gyomor-bél rendszert, valamint autonóm idegrendszeri tünetek is kísérik, úgymint: vizelettartási nehézség (inkontinencia), nyálelválasztás - és  szaglás megváltozása. Kísérheti alvászavar és hangulatzavar, a betegség előrehaladásával pedig mentális leépülés is jelentkezik. 

A Parkinson kórt egy gondos ideggyógyászati kivizsgálássorán lehet diagnosztizálni, és már a gyanújeleknél érdemes neurológushoz fordulni.

Melyek azok a jelek, melyek utalhatnak a Parkinson betegségre?

·      A mozgás lelassulása, mely az izmok feszességéből fakad. 

·      Megváltozik a testtartás, kicsit hajlott háttal közlekedik a beteg. 

·      Léptei aprók és lábát nehezen vagy alig emeli. 

·      Járáskor hiányzik a felsővégtagok együttmozgása, azaz karja mereven vagy hajlítva lóg a test mellett.

·      Felső végtagjai nehezen/szakaszosan hajlanak.

·      Akaratlan végtagmozgások, mely lehet kéz vagy lábremegés, illetve mindkettő.

Jellemző lehet az egyensúlyzavar is.


A Parkinson kór kezelése

A betegséget az aktuális fázistól és a produkált tünetektől függően, különböző gyógyszeres kezelésekkel, valamint mozgásterápiával hosszú időn át lehetséges szinten tartani. Ha a beteg depresszióval küzd, mely sok esetben betegséggel járó küzdelem része, pszichológiai vagy pszichiátriai segítségre is szükség van. 

A Parkinson szindróma nem egyenló a Parkinson kórral

Léteznek ún. Parkinson szindrómák, melyek tüneteiben hasonlók a Parkinson kórhoz, de egy alapos ideggyógyászati kivizsgálás során a Parkinson kór kizárásra került.

Ez esetekben a mozgászavar kialakulásáért általában gyógyszer, keringési zavar, fertőzés vagy egyéb metabolikus - toxikus anyag felelős. A diagnózist a klinikai tünetek alapján lehet felállítani, de egyéb idegrendszeri betegség kizárásához szükség van speciális labor és képalkotó vizsgálatokra.

Tremor

A tremor akaratlan végtagmozgás, azaz remegés. Mivel a Parkinson kór egyik vezető tünete, ezért a végtagremegést érdemes minden esetben kivizsgáltatni. 

Nem biztos azonban, hogy a tremor Parkinson kórra utal, a tremor is lehet többféle.

A tremor lehet esszenciális, azaz veleszületett betegség is, illetve találkozunk toxikus állapothoz köthető tremorokkal is. A tremor tünete lehet más idegrendszeri betegségeknek, melyet diagnosztizálni és kezelni szükséges.

MIND Klinikára jelentkezhet átfogó ideggyógyászati kivizsgálásra. Szakértő orvos csapatunk, a holisztikus szemlélet jegyében minden segítséget megad a pontos diagnózis felállításához és a betegség kezeléshez.

Panaszok esetén kérjük forduljanak alábbi szakorvosainkhoz:

Dr. Kovács Tibor - Neurológus

Dr. Szatmári Szabolcs - Neurológus

Tegye meg az első lépést a gyógyulás felé, kérjen időpontot telefonon a +36 70 905 30 80-as számon vagy írjon nekünk az idopont@mind.hu e-mailcímre!

A leggyorsabban az alábbi gombra kattintva foglalhat időpontot ONLINE, vagy kezdeményezhet e-mail írást ill. telefonhívást!