Tudástár

Baktériumok segíthetik elő a rákellenes immunválaszt

A rákellenes immunterápia egy váratlan, új irányvonala lehet a tumorsejtekben található baktériumok felhasználhatósága. A Nature című tudományos lapban megjelent új tanulmányt a Weizmann Tudományos Intézet kutatói és munkatársaik publikálták. Felfedezték, hogy az immunrendszer észleli ezeket a baktériumokat, valamint bebizonyították, hogy képesek lehetnek az immunreakció kiváltására a tumor ellen. A tanulmány egyik jelentősége, hogy segíthet tisztázni az immunterápia és a bél mikrobiom közötti kapcsolatot, választ adva a korábbi kutatások eredményeire, miszerint a mikrobiom befolyásolja az immunterápia sikerességét.

Az elmúlt évtizedben kifejlesztett immunterápiás kezelések drámai módon javították a bizonyos daganatokból, különösen a rosszindulatú melanomából való felépülés arányát, de ebben az esetben is még mindig csak az esetek mintegy 40% -ában működnek. A Weizmann Tudományos Intézet Molekuláris Sejtbiológiai Osztálya olyan molekuláris "jelzőtáblákat" - fehérje fragmenteket vagy peptideket - vizsgál a sejtfelszínen, amelyek feladata, hogy idegenként jelöljék meg a rákos sejteket, és ezért lehetséges célpontként szolgálhatnak az immunterápia szempontjából. Az új tanulmányban a kutatócsoport kiterjesztette a molekuláris fehérjék vizsgálatát azokra a baktériumokra, amelyekről ismert, hogy képesek kolonizálni a daganatokat. A kutatócsoport kilenc betegből származó, 17 metasztatikus melanoma tumor szövetmintáit elemezte. Meghatározták ezen tumorok bakteriális genom profiljait, majd HLA-peptidomikának nevezett megközelítést alkalmaztak az immunrendszer által felismerhető tumor peptidek azonosítására.

A HLA peptidomikai elemzés 41 különböző baktérium közel 300 peptidjét azonosította a melanoma sejtek felszínén. A döntő új megállapítás az volt, hogy a peptideket a rákos sejtek felületén HLA fehérjekomplexek jelenítették meg - olyan komplexek, amelyek testünk összes sejtének membránján vannak és szerepet játszanak az immunválasz szabályozásában. A HLA egyik feladata, hogy riasztást adjon minden testidegen anyagról az idegen peptidek "bemutatásával" az immunrendszer számára, hogy az immun T-sejtek felismerhessék őket. 

Jelenleg még nem tisztázott, hogy a rákos sejtek  miért hajtanak végre egy ilyen látszólagos öngyilkosságot, vagyis miért prezentálják a bakteriális peptideket az immunrendszer számára, amely erre a sejtek elpusztításával reagálhat. Bármi legyen is az oka, az a tény, hogy a rosszindulatú sejtek valóban ilyen módon jelenítik meg ezeket a peptideket, egy teljesen új típusú interakciót tár fel az immunrendszer és a tumor között.

Ez a felfedezés potenciális magyarázatot ad arra, hogy a bél mikrobioma hogyan befolyásolja az immunterápiát. A csoport által azonosított baktériumok közül néhány ismert bélbaktérium volt. A bakteriális peptidek daganatos sejtek felszínén való bemutatása valószínűleg szerepet játszik az immunválaszban, és a jövőbeni vizsgálatok megállapíthatják, hogy mely baktérium-peptidek fokozzák ezt az immunválaszt. Ez lehetővé teheti az orvosok számára az immunterápia sikerének előrejelzését és személyre szabott kezelések alkalmazását. Továbbá az a tény, hogy a tumorsejteken található bakteriális peptidek felismerhetők az immunrendszer számára, felhasználható az immunterápia fokozására. 

A megállapítások azt sugallják, hogy a tumorsejteken bemutatott bakteriális peptidek az immunterápia lehetséges célpontjai lehetnek, ezáltal használhatók az immun T-sejtek nagyobb pontosságú működésében, hogy ezek a sejtek hatékonyabban léphessenek fel a rák ellen. Ez a megközelítés potenciálisan a már meglévő immunterápiás gyógyszerekkel együtt lesz alkalmazható a jövőben.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210322085517.htm