Tudástár

Izom Mikrobiom Poszt

Cikkek

2021. október 26.

Egészséges mikrobiom = nagyobb mértékű izomnövekedés?

Egy közelmúltban publikált tanulmány adatai szerint kutatók megállapították, hogy egérmodellen vizsgálva az edzést követő izomnövekedésben az ép mikrobiom is kulcsszerepet játszik. A tanulmány a The Journal of Physiology című folyóiratban került publikálásra.


Orrmikro Covid Poszt

Cikkek

2021. október 19.

Összefüggés az orrnyálkahártya mikrobióta és a SARS-CoV-2 fertőzés, illetve annak súlyossága között

A légutakon keresztül bejutó vírusok, baktériumok és más kórokozók elleni védekezésben általában első vonalbeli védelemnek tekintjük az orrgarati mikrobiótát. A SARS-CoV-2 vírus emberek millióinak megfertőződését okozta, esetenként súlyos, életveszélyes állapotot eredményezve. Ugyanakkor mindmáig keveset tudunk arról, mely tényezők határozzák meg, hogy milyen súlyos tünetek alakulnak ki.


628 Poszt Szoveg

Neurológia

2021. október 14.

Migrén és a bél-agy tengely összefüggései: a bél mikrobiom szerepe

Kevesen tudják, hogy az 50 év alatti populációban a migrén a leggyakoribb munkaképtelenséget eredményező betegség. Ennek is köszönhető, hogy igen kiterjedt kutatások folynak a migrén hátterében álló folyamatok megértése céljából. Jó hír, hogy mára több részlet, így a bél-agy tengely szerepe is világossá vált, ami segíthet mind a gyógyítás mind a megelőzés terén.


628 As Kep

Cikkek

2021. október 6.

A zsírmájról a libák szemszögéből

A zsírmáj egyre gyakoribb jelenség, sokan mégsem veszik komolyan. Pedig az elhízással kapcsolatban megjelenő zsírmáj, illetve ennek súlyos gyulladásba progrediáló formája, a NASH szindroma, a máj kötőszövetes átépülésének (cirrhosis), ill. a májdaganatnak közvetlen előfutára.

Mit tehetünk? A probléma, illetve annak megoldása ezúttal is a bélrendszerben keresendő.

Dr Schwab Richárd írása olvasható lentebb vagy a teljes MAKRO újság A nagy zabálás címmel megvásárolható sok érdekes cikkel az alábbi linken is:

https://kor.444.hu/shop/show/22?code=Makro_3


Belbaci Park 2
2021. szeptember 28.

Egyes bélbaktériumok összefüggésben állhatnak a Parkinson- és Alzheimer-kórra jellemző fehérje-aggregációval

A Floridai Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok eredményei most először írták le a kapcsolatot bizonyos bélbaktériumok és a neurodegeneratív betegségek kialakulása között. A kutatócsoport a Caenorhabditis elegans nevű kerekesféreg modellorganizmust, mint egyfajta laboratóriumi modellrendszert használta fel a különböző emberi bélbaktériumok gazdaszervezetre gyakorolt hatásának vizsgálatára.


Iriptofan Immune Poszt

Anyagcsere

2021. szeptember 16.

A triptofán-hiányos étrend szerepet játszhat szisztémás gyulladás kialakulásában

A triptofán az ún. esszenciális aminosavak közé tartozik, amely kulcsszerepet játszik többek között a hangulatunk stabilizálásában, energia-háztartásunk fenntartásában és a szervezetünk immunválaszának kialakításában is. Normál körülmények között a megfelelő mennyiségű triptofán bevitel (melynek forrásai pl. a tej, a pulyka, a csirke és a zab) segít megőrizni mikrobiomunk egészségét. Ezzel párhuzamosan az egészséges mikrobióta segít a triptofán megfelelő hasznosításában: például segítheti a szerotonin nevű neurotranszmitter termelését, amely csökkenti a hangulatzavarok, így a depresszió kockázatát, illetve növeli a  melatonin szintet, amely segíti a jó alvást. Ugyanakkor ez a kétirányú kapcsolat legújabb kutatási eredmények szerint a kor előrehaladtával  megváltozik.


Screenshot 2021 09 13 At 1346 29

Neurológia

2021. szeptember 13.

Fejfájás lexikon - 1. rész. - A migrén és migrénkezelés

A migrén lehetséges okairól, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről beszél fejfájás centrumunk vezetője, Prof. Dr. Csiba László. Az új, intézetünkben is elérhető migrénterápiákkal, személyre szabott kezelés során, új típusú gyógyszerek segítségével szabadulhat meg a fejfájástól De arról is szó esik a videóban, hogy milyen lehetőségek érhetők el azok számára, akiknek nem javasolt a gyógyszeres terápia. És, hogy mennyibe kerül mindez? Természetesen erről is szó esik a beszélgetésben!


Mozgs Daganat 628

Mozgás

2021. augusztus 24.

A testmozgás direkt daganat-megelőző hatása

Régóta ismert a testmozgás jótékony hatása egészségünk megőrzése terén, azonban a daganatos betegségek kialakulására irányuló közvetlen hatás mindeddig ismeretlen volt. Egy a közelmúltban publikált tudományos közlemény kutatási evidenciákat mutat be, melyek igazolják a fizikai aktivitás direkt daganat-növekedést gátló hatását.


Low Kaloria

Anyagcsere

2021. augusztus 4.

Milyen változásokat okozhat az extrém alacsony kalóriatartalmú étrend a mikrobiom összetételében - és ezáltal a szervezetünkben?

Egy friss, a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban 80 túlsúlyos, post-menopauzában lévő nőt vizsgáltak egy tizenhat hetes kutatásban, amely a kalória megszorításos étrend hatását mérte fel a testsúlyra és a mikrobiomra. A vizsgálati csoport nyolc hétig 800 kalóriás folyékony diétát, négy hétig hagyományos kalóriaszegény diétát, majd négy hétig súlytartó diétát folytatott. A kontrollcsoport feladata csupán a súlyuk megtartása volt.


Terpia Blen 1080

Cikkek

2021. július 23.

Terápia a bélrendszeren keresztül: A mikrobiom finomhangolása lassíthatja az ALS progresszióját

Ha 20 évvel ezelőtt megkérdezték volna bármelyik idegtudományi szakértőt, hogy a bélbaktériumok lelassíthatják-e egy nehezen kezelhető idegrendszeri betegség progresszióját, szinte biztos, hogy azonnal elvetették volna a lehetőséget. A bél-agy tengely révén kialakult kapcsolat azonban az utóbbi évtized egyik legfontosabb idegtudományi felfedezésévé vált, és igazi paradigmaváltást jelenthet. Mára ugyanis világossá vált, hogy az olyan rendellenességek esetében, amelyekben az agy vagy annak idegi kapcsolatai fokozatosan károsodnak, érdemes felvetni annak lehetőségét, hogy a bél mikrobiom terén is keressük a kiváltó okokat.
Ver Ls Daganat 628

Cikkek

2021. július 14.

A Grail kutatási eredményei alapján a speciális vérvizsgálat 50 különböző daganatos megbetegedés felismerésében nyújthat segítséget

A Grail Inc. 2021. júniusában vezette be az Egyesült Államokban a Galleri daganat diagnosztikai tesztet. Sok év fejlesztés és több milliárd dolláros tőkebefektetés eredménye ez a teszt, amelynek célja, hogy egyetlen vérmintából akár 50 különböző daganatos megbetegedés felismerését, valamint azok szöveti/szervi kiindulási pontjának feltárását segítse.


Mindtalk Still
2021. június 24.

5 hónapos út, vissza a normális élet felé!

Dr. Szatmári Béla kedves betegünk csodálatos és inspiráló folyamaton ment keresztül, nem egészen 5 hónap alatt. Rangos Katalin beszélgetett vele a tanulságos gyógyulási folyamatáról.


Poszt 628
2021. június 16.

Buddha tál verseny

BUDDHA BOWL – SOKAT A JÓBÓL

Nevezz a MIND Klinika Buddha tál versenyére, és játssz értékes konyhai eszközökért!

A piacok és az árusok polcai roskadoznak a szebbnél szebb gyümölcsöktől és zöldségektől, a friss, egészséges árutól. De, hogy még nagyobb kedvet csináljunk ezekhez a rostban gazdag, a bélflórát támogató ételekhez, útjára indítjuk az első Vegán Buddha tál versenyt.

Egy Buddha tál elkészítése már önmagában élvezet, de ha most készítesz róla egy fotót, mielőtt elfogyasztanátok, akkor értékes konyhai eszközöket nyerhetsz!


4 Milliard Dollart Bukott A Coca Cola Miutan Cristiano Ronaldo Elpakolta Az Uvegeket A Sajtotajekoztaton Facebook

Cikkek

2021. június 16.

Cola vagy víz? Ronaldo választ!

C. Ronaldo egyértelműen állást foglalt a vízfogyasztás mellett a cukrozott üdítőkkel szemben a tegnapi EURO2020 sajtótájékoztatón.


Toltott Paprika 628

Okos receptek

2021. június 14.

Minőség vagy mennyiség? - Túróval töltött kaliforniai paprika

A hétköznapok során gyakran nagyon sok feldolgozott, és finomított szénhidrátban gazdag ételt eszünk (fehér liszt, cukor stb.). Hogy mi ennek az oka, arra sok féle választ lehet adni, mint például, hogy nincs elég idő az ételek elkészítésére, nem ismerjük kellően az alapanyagokat, vagy egyszerűen nem gondolunk arra, hogy lehetnek következményei hosszú távon az egészségtelen életmódnak.  Nem csak az a probléma, hogy sok esetben nem megfelelő energiát viszünk be a szervezetünkbe, hanem az is, hogy kiszorulnak fontosabb tápanyagok.


Belflora Sport Poszt 628

Cikkek

2021. június 11.

Hogyan befolyásolja a bélflóra a sportteljesítményt?

Noha a bél mikrobiom az egészségi állapot számos vonatkozásában szerepet játszik, a sportteljesítménnyel való kapcsolata egy kevésbé kutatott területnek számít.  Ezt a kapcsolatot vizsgáló kutatások száma az elmúlt évtizedben dinamikusan növekszik, az ezzel párhuzamos technológiai fejlődés pedig lehetővé tesztte, hogy a kutatók ne csak a mikrobiom összetételét vizsgálják, hanem annak működését is.


 Dsc7911 Edit

Okos receptek

2021. június 1.

Szivárvány zöldségtál recept

Korábbi cikkünkben már írtunk a Buddha-tálról és a nagy sikerre való tekintettel, ajánlunk még egy színes zöldségtálat, ahol más összetevők dominálnak, különböző vitamin, és ásványianyag profillal. Nem igényel nagy főzési tapasztalatot, gyorsan elkészíthető, és teli van értékes tápanyagokkal, ami igen fontos a mai táplálkozási szokásainkat  tekintve.


Betegtortenet Pocze Zsuzsa 0521

Betegtörténetek

2021. május 21.

„NEM ÚSSZUK MEG, HOGY TÖRŐDJÜNK MAGUNKKAL!”

A napokban egy kedves páciensünkkel, Orbán Zsuzsával beszélgethettünk videochaten keresztül, aki 1,5 hónapja a MIND Klinika, és egyben Dr. Schwab Richárd páciense. Beszámolt nekünk az elmúlt hetek nagyszerű eredményeiről, az életmódváltásának fontos állomásairól, és a korábban jelentkező panaszainak megszűnéséről. Nagy örömmel osztotta meg velünk pozitív tapasztalatait, de tiszteletben tartva a kérését, fotóját nem adjuk közre. A beszélgetés mindenesetre nagyon tanulságos és inspiráló volt, ezzel a szikrázó személyiségű hölggyel.


Nafld Vs Kv Poszt

Cikkek

2021. május 18.

Kávéval a nem-alkoholos zsírmáj ellen

A nem-alkoholos zsírmáj betegségben (NAFLD), valamint a nem-alkoholos steatohepatitisben (NASH) szenvedő betegek terápiájának egyik alapvető pillére a túlsúly mozgással és diétával történő kezelése. A kávé, mely közkedvelt italként sokunk mindennapi rutinjának a része, új szerepet kaphat ebben. Egy új tudományos ajánlás szerint ugyanis napi egy-két csésze kávé elfogyasztása jótékony hatással bírhat.


Turs Pohr Poszt

Okos receptek

2021. május 14.

Túrós pohárdesszert eperöntettel

Talán a desszertek kérdése mindig a legnehezebb az egészséges táplálkozás során, vagy egy testsúlycsökkentő diéta idején, hiszen ha az emberek egy finomított szénhidrátban gazdag táplálkozást folytattak hosszú évekig, akkor bizonyára ijesztőnek tűnhet az átállás a természetesebb ízekre. Azonban kellő odafigyeléssel, igen ízletes ételeket lehet elkészíteni, majd szokásként beépíteni a hétköznapokba.


Sweet Or Sug Poszt

Cikkek

2021. május 13.

Az örök kérdés: cukor vagy mesterséges édesítő?

Milyen szempontokat kell mérlegelni a választáskor és hogyan vélekednek a szakértők a kérdésről? Cikkünkből kiderül!
A szacharin - az első mesterséges édesítőszer - véletlenül került felfedezésre, amikor Ira Remsen professzor 1879-ben a Johns Hopkins Egyetemen egy édes anyagot fedezett fel a kezén, miután a laboratóriumban különböző vegyszerekkel kísérletezett. A szacharin igen hamar rendkívül népszerűvé vált, főleg alacsony árának köszönhetően...


Migren Kv Poszt Eng

Cikkek

2021. május 10.

One or two doses of caffeinated beverages do not pose a risk for patients with migraine

Migraine affects more than a billion adultsworldwide, making it the third most frequent disease in the world. Besides a heavy headache, the symptoms of migraine also include nausea, mood changes, sensitivity to lights and sounds, as well as visual and auditory hallucination. Patients suffering from migraine often report that hormonal and weather changes, sleep disorder, stress, certain medications, or certain foods and beverages cause a migraine attack. However, up to now, few studies have examined the immediate effects of the previously listed causes.


Migren Kv Poszt

Cikkek

2021. május 5.

Egy-két koffein tartalmú ital nem jelent kockázatot a migrénben szenvedő betegek esetében

A migrén több mint egymilliárd felnőttet érint világszerte, ezáltal a harmadik leggyakoribb betegség a világon. A migrén tünetei lehetnek a súlyos fejfájás mellett hányinger, hangulatváltozások, fény- és hangérzékenység, valamint a vizuális és hallási hallucinációk egyaránt. A migrénben szenvedő betegek gyakran számolnak be arról, hogy az időjárási és hormonális változások, az alvászavar, a stressz, egyes gyógyszerek, valamint bizonyos ételek vagy italok migrénes rohamokat válthatnak ki náluk. Mindeddig azonban még kevés tanulmány vizsgálta előbbi kiváltó tényezők azonnali hatásait.


Buddhatal

Okos receptek

2021. május 3.

Harmonikus zöldségtál

Nem győzik a szakemberek hangsúlyozni, mennyire fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás az egészséges életmód keretein belül. Ezek beillesztését nagyon sokszínűen lehet megoldani, és nem csak egy jó megoldás van.  Az egyszerűtől a nagyon bonyolultig sok lehetőség létezik, amit mindenki meg tud a saját szintjén, a saját egészségi állapotához mérten valósítani.  Például készíthetünk salátákat, rakott, vagy töltött zöldségeket, krémleveseket, rántott, párolt, grillezett zöldségeket, de sok féle zöldség tökéletes választás nyersen akár önmagában is. Mi most egy Buddha-tál ihlette zöldségtálat mutatunk be, annyi módosítással, hogy egy kis tejterméket is felhasználtunk.


Imunvalasz Poszt

Cikkek

2021. április 29.

Baktériumok segíthetik elő a rákellenes immunválaszt

A rákellenes immunterápia egy váratlan, új irányvonala lehet a tumorsejtekben található baktériumok felhasználhatósága. A Nature című tudományos lapban megjelent új tanulmányt a Weizmann Tudományos Intézet kutatói és munkatársaik publikálták. Felfedezték, hogy az immunrendszer észleli ezeket a baktériumokat, valamint bebizonyították, hogy képesek lehetnek az immunreakció kiváltására a tumor ellen. A tanulmány egyik jelentősége, hogy segíthet tisztázni az immunterápia és a bél mikrobiom közötti kapcsolatot, választ adva a korábbi kutatások eredményeire, miszerint a mikrobiom befolyásolja az immunterápia sikerességét.


Tapl Dopping Poszt Mind

Cikkek

2021. április 21.

„Táplálkozásdopping” – avagy hogyan vezet a mikrobiom-sérülés élsportolók esetén a sportolói karrier lezárását követően a megnövekedett betegségkockázathoz

A sportolók teljesítményorientált táplálkozása számos következménnyel jár, de arról keveset tudunk, hogy olyan maradandó sérüléseket okozhat a bélflórát alkotó baktériumok biodiverzitásában, amely egyrészt rövidtávon növelheti a sportsérülések kockázatát, hosszú távon pedig megnövekedett kardiovaszkuláris és daganatos kockázatot eredményezhet.


Fermentalt Poszt

Cikkek

2021. április 7.

A fermentált termékek az új szuperélelmiszerek?

Kefir, kimchi, kombucha - a K betűs triumvirátus, ha úgy tetszik. Ezek közül az egyre divatosabbá váló élelmiszerek közül sokak számára talán csak az első ismerős, és legtöbbjük valószínűleg ezt sem fogyasztja rendszeresen. A szakértők szerint azonban érdemes lenne: az ilyen erjesztett, vagy -ahogy napjainkban egyre gyakrabban emlegetjük őket- fermentált ételek ugyanis jelentősen hozzájárulnak a bélrendszer, valamint az ott élő baktériumközösség megfelelő működéséhez.


Husvet Poszt

Okos receptek

2021. április 1.

Praktikus tippek a bélflóra-barát Húsvéthoz

A világban zajló események közepette sok kisgyermek (és nagy gyermek is!) várja a Húsvétot. Ez az időszak az édes élményeké, beleértve a csokoládét és a szűk körű családi összejöveteleket, igaz, a jelen járványhelyzetben csak azokkal, akikkel egy háztartásban élünk. Ugyanakkor ha az egészséget nem csak járványügyi szempontból szeretnénk megóvni, mi az, amit még megtehetünk?


Mozgas Aposzt 0331

Mozgás

2021. március 31.

A mindennapi testmozgás és az egészség kapcsolata: mik a legfontosabb szempontok a sportolás tervezésekor?

A mozgásszegény életmód a COVID-19 járvány előtt is kiemelt népegészségügyi probléma volt. Az életmód programoknak mindig is fontos részét képezte a rendszeres testmozgás. Azonban a jelen járványhelyzetben az otthoni munkavégzéssel, online oktatással és a szabadidős sportolás lehetőségeinek korlátozásával még nagyobb hangsúlyt kap a rendszeres testmozgás beiktatása a mindennapjainkba. Egy, a közelmúltban publikált, az Egyesült Államokban végzett kutatás során arra a kérdésre keresték a választ, hogy a  testmozgás mennyiségén túl vajon mekkora szerepe van a sportolás intenzitásának egészségünk megőrzése tekintetében.
Zolbab Sali

Okos receptek

2021. március 26.

A mirelit és a friss találkozása - Zöldbab a fagyasztóból, friss paradicsom a piacról

A kora tavasz egy átmeneti időszak, amikor még nincs jelen sok friss, érett zöldség és gyümölcs, de már megvan bennünk a motiváció, hogy a táplálkozásunkba minél több egészséges élelmiszert építsünk be. Amíg egy boltba belépve a kínálat nem azt tükrözi, amit elképzeltünk és még várnunk kell a napérlelte hazai, szezonális zöldségekre, addig is tudatosan válogathatunk a meglévő kínálatból, ami magába foglalja a friss, fagyasztott, és megfelelő körültekintéssel akár a konzerv zöldségeket és gyümölcsöket is.
Oregedes Mikrbiom Poszt

Cikkek

2021. március 8.

Milyen szerepet játszik a bél mikrobiom egészséges öregedésben és a várható élettartamban?

A bélflóráról tudjuk, hogy a test szerves alkotóeleme, de jelentősége az emberi öregedésben még vizsgálatok tárgyát képezi. Az Institute for Systems Biology kutatóinak friss tanulmánya, mely a Nature Metabolism-ban került publikálásra, különféle mikrobiom-mintázatokat azonosított, amelyek egészséges vagy nem egészséges öregedési folyamatokkal társulnak. Ennek segítségével akár a várható élettartam is megjósolhatóvá válik az idősebb populációban.Migren Kave Poszt

Cikkek

2021. február 17.

Egy-két koffein tartalmú ital nem jelent kockázatot a migrénben szenvedő betegek esetében

A migrén több mint egymilliárd felnőttet érint világszerte, ezáltal a harmadik leggyakoribb betegség a világon. A migrén tünetei lehetnek a súlyos fejfájás mellett hányinger, hangulatváltozások, fény- és hangérzékenység, valamint a vizuális és hallási hallucinációk egyaránt. A migrénben szenvedő betegek gyakran számolnak be arról, hogy az időjárási és hormonális változások, az alvászavar, a stressz, egyes gyógyszerek, valamint bizonyos ételek vagy italok migrénes rohamokat válthatnak ki náluk. Mindeddig azonban még kevés tanulmány vizsgálta előbbi kiváltó tényezők azonnali hatásait.


Microbiom Predict Poszt

Cikkek

2021. február 10.

A mikrobiom összetételének elemzése alkalmas lehet a COVID-19 megbetegedés súlyosságának előrejelzésére

A mikrobiomunk sok szálon összefonódik egészségünkkel. Ha kellően sokszínű és megfelelő összetételű, akkor baktériumaink a szervezetünkkel kiegyensúlyozott kapcsolatban, szimbiózisban élnek, sőt még védelmet is nyújtanak azáltal, hogy a tápanyagokért versengenek patogén mikroorganizmusokkal, illetve stimulálják immunrendszerünk.


Poszt Oncompass
2021. február 7.

Gratulálunk az Oncompassnak!

Az Oncompass Medicine lett a győztese a DIGITALEUROPE versenyének, a díjat február 4-én, a Rák Világnapján vehette át Dr. Peták István, alapító tudományos igazgató.


Cirkadiam Poszt
2021. február 3.

Új felfedezés a baktériumok biológiai órájáról

Egy frissen publikált kutatás a baktériumok biológiai óráját vizsgálta. Lehetséges lenne, hogy a bennünk élő mikroorganizmus közösség működését sok más tényező (életmód, táplálkozás, genetika) mellet a napszakok váltakozása is befolyásolhatja?


Mikrobiota Alvs Poszt
2021. január 13.

Bélmikrobióta: az egészséges alvás kulcsa

Az ünnepi időszak során sokan elgondolkodhattak az étkezések és az alvás kapcsolatán. Arra azonban kevesen gondolunk, amire a japán Tsukubai Egyetem kutatói rávilágítottak nemrégiben publikált eredményeikkel, miszerint a diéta és a cirkadián ritmus kapcsolat fontos közvetítői a belekben velünk együtt élő mikrobák.
Az egereken végzett kutatás feltárta, hogy a bélbaktériumok képesek megváltoztatni fontos neurotranszmitterek, például a szerotonin előállításában szerepet játszó anyagcsere folyamatokat, ami a cirkadián ritmus megváltozásához vezet.


Korteleves Logoval

Okos receptek

2020. december 29.

A téli körültekintés – Krémes körteleves recept

Ahogy haladunk a télbe, úgy a friss kínálat egyre szűkül a zöldségek és gyümölcsök terén. Ezért is érezhetjük azt, hogy nehezebb fedezni a napi bevitelt ezekből az élelmiszerekből, pedig ha tudatosan vásárolunk, akkor nem lehetetlen! Természetesen a boltok is igyekeznek minél szélesebb választékot biztosítani egész évben, de jobb az idényjellegűt választani. Habár a körte inkább az ősz kiemelt szereplője, de még most télen is lehet ízletes darabokat beszerezni.


Cukor S Ibs Poszt

Cikkek

2020. december 17.

A magas cukortartalmú étrend negatív hatással van a bélflórára, így fokozza a vastagbélgyulladás kockázatát

Egy, a közelmúltban publikált tudományos közlemény eredményei alapján a magas cukortartalmú étrend egerekben növelte a vastagbélgyulladás, a gyulladásos bélbetegség (IBD) egy formájának kockázatát. A folyamat hátterében a belekben a baktériumflóra megváltozását írták le, amely közvetlenül a bélhámsejteket védő nyálkaréteg károsodását eredményezi.


D Vit Poszt

Cikkek

2020. december 10.

A bélbaktériumok és a D-vitamin közötti kapcsolat

Nemrégiben publikálták a San-Diegoi Egyetem kutatásának eredményét, mely rávilágít arra, hogy nem az számít, hogy mennyi D-vitamint juttatunk be a szervezetünkbe. Sokkal fontosabb, hogy az inaktív prekurzort - mely a vitamin szervezetben raktározott formája - milyen mértékben vagyunk képesek metabolizálni aktív D-vitaminná. Ebben a folyamatban pedig fontos szerep jut az egészséges bélflórának, ugyanis a mikrobiomok sokfélesége a D-vitamin aktív formájával szoros összefüggést mutat. A 25 000 fővel végzett klinikai vizsgálat részleteit legfrissebb bejegyzésünkben adjuk közre.


Poszt Kep

Anyagcsere

2020. december 9.

Dr. Stella Péter – Anyagcsere betegségek videósorozata

A cukorbetegség korunk egyik leggyakoribb krónikus anyagcsere betegsége. Szinte minden családban van a betegségben érintett személy. Ennek ellenére még mindig sokan veszik félvállról a betegséget, pedig az időben elkezdett életmódbeli változtatás, megfelelő kezeléssel párosítva javulást eredményezhet az életminőségben. Dr. Stella Péter, a MIND Klinika anyagcsere betegségekkel foglalkozó részlegének vezetője, a vele készült videósorozatban nagyon közérthetően és érdekesen beszél a betegség okairól, a társbetegségekről, a megelőzésről és a kezelési lehetőségekről.


Migren Jga Poszt

Mozgás

2020. december 4.

Jógázzon a hatékonyabb migrénkezelés érdekében!

Egy új kutatás eredményei szerint a szakmai protokollok szerint előírt migrénes kezelés mellett a jóga megkönnyítheti a migréntől szenvedők életét. A terápia kiegészítése a jógával hatékonyabb lehet, mint önmagában a gyógyszeres kezelés.


Demencia Poszt

Cikkek

2020. október 21.

A gyulladásos bélbetegség növelheti a demencia esélyeit

Egy frissen kiadott publikáció az agy és a gondolkodási funkciók folyamatos hanyatlásával kapcsolatos tünetcsoport, más néven demencia, és a bél mikrobiom kapcsolatára talált bizonyítékot. A kutatás a gyulladásos bélbetegségek (IBD) és a demencia előfordulását vizsgálta 45 év feletti populációban. Az eredmények szerint az IBD-s betegeknél a demencia esélyei jelentősen megemelkedtek, ebben a csoportban az emberek 5,5%-a esetén alakult ki a kognitív funkciók hanyatlása, amíg az egészséges kontrol populációban csupán 1,4%-ban. A demencia különböző klinikai manifesztációin belül, az Alzheimer-kór előfordulásának gyakorisága jelentősen megnövekedett a betegcsoportban.


Dsc0308 Edit Edit 2400x1256

Okos receptek

2020. október 5.

A sokoldalú cukkini – Tojásos krémmel töltött cukkini recept

A kiegyensúlyozott táplálkozás esetében nem lehet elégszer ismételni, hogy a változatosságra is hangsúlyt kell fektetni. A zöldségek és gyümölcsök tekintetében is érdemes minél több félét bevezetni a mindennapjainkba, hiszen mindegyikben más-más fontos vitamin, ásványianyag és rost féle a domináns, amelyek eltérő mértékben, de nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Emellett törekedjünk arra, hogy kerüljük azokat a feldolgozott élelmiszereket, amelyeknek magas a hozzáadott cukor és só tartalma. Helyettük - lehetőségeinkhez mérten - válasszuk a természetes tápanyagokban gazdag élelmiszereket, ami sok esetben bélflóránk számára is kedvezőbb lehet.


Sgt Kapszula Poszt

Cikkek

2020. szeptember 11.

A székletátültetés csökkentheti az alkohol utáni vágyódást

Az alkoholizmus világszerte és Magyarországon is a leggyakoribb függőség, melyre azonban a tüneti kezelésen és pszichológiai támogatáson kívül nincs más terápiás lehetőség. Egy újonnan publikált kutatásban ugyanakkor leírták, hogy a székletátültetés rövid időre csökkenti az alkohol utáni vágyódást, ezzel megkönnyítve a leszokás folyamatát.


Dsc9135 Edit

Okos receptek

2020. augusztus 24.

Fókuszban a dió – Sült alma túróval és dióval töltve – recept

Az olajos magvak fogyasztásáról is fontos beszélni a kiegyensúlyozott táplálkozáson belül, hiszen ezek is értékes tápanyagokat tartalmaznak, de sokkal kevesebbszer esik róluk szó. A hazai ajánlás szerint az egészséges felnőttek számára hetente 2-3 alkalommal ajánlott fogyasztani kis maréknyi sótlan olajos magvakat, például diót, mogyorót, tökmagot.