Dr. Schwab Richárd, gasztroenterológus a Klasszik FM beszélgetés sorozatában

2022. március 28.

Dr. Schwab Richárd, gasztroenterológus a Klasszik FM sorozatában a bélflóra állapota és az egyes betegségek közötti szoros összefüggésekre világít rá. Ilyenek, az elhízás mögött meghúzódó inzulinrezisztencia, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás, valamint a migrén is. Gondolatébresztő beszélgetések, meghallgatásra érdemesek! A doktor urat Bálint Edina kérdezi.

A bélflóra és az egyes betegségek kapcsolata - 1. rész

Az elhízás hátterében álló inzulinrezisztenciáról, illetve a propionát-szint és a bélflóra kapcsolatáról beszél Dr. Schwab Richárd, gasztroenterológus a Klasszik FM műsorán, 6 percben. A beszélgetésből kiderül, hogy miként fordítható vissza a folyamat és nyerhető vissza az egészséges testsúly.


A bélflóra és az egyes betegségek kapcsolata - 3. rész

Kísérletek bizonyítják, hogy a magasvérnyomás betegség hátterében is gyulladás áll, ezért a hosszú távú megoldás a bélflóra helyreállítása, a gyulladásos állapot megszüntetése. Nagyon érdekes összefüggésekre derül fény a pár perces beszélgetésben.


A bélflóra és az egyes betegségek kapcsolata - 2. rész

A beszélgetéssorozat következő részében arról beszél Dr. Schwab Richárd, gasztroenterológus, hogy a genetikai hajlamon túl, mi indukálja a 2-es típusú diabétesz kialakulását, és hogyan lehet okilag kezelni a cukorbetegséget és akár visszaállítani a normál értékeket.


A bélflóra és az egyes betegségek kapcsolata - 4. rész

A bél-agy tengely kutatások rávilágítottak, hogy migrén kialakulásban is szerepet játszik a mikrobiom állapota. A táplálkozásunk, életmódunk ugyanis hatással van szervezetünk fájdalomszabályozó mechanizmusára, így a fejfájásra is.