Szakmai fórum

A protonpumpa-gátlók (PPI) és a COVID-19 kockázat

A savcsökkentők – köztük a protonpumpa-gátlók (PPI) és hisztamin H2-receptor blokkolók  (H2RA) − az egyik legszélesebb körben alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak az Egyesült Államokban és más országokban is. Ezeket a hatóanyagokat elsősorban a savas refluxban vagy fekélybetegségben szenvedő betegeknél, a gyomorsav semlegesítésére alkalmazzák. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy összefüggés mutatkozik a PPI használata és a gyomor-bélrendszeri fertőzések megnövekedett esélye között.

Ezen kutatásokat alapul véve, az  American Journal of Gastroenterology folyóirat egy friss publikációjában a PPI-k alkalmazása és a COVID-19 fertőzés kockázata közötti összefüggést vizsgálta, figyelembe véve a demográfiai, szocioökonómiai, életmódbeli változókat, valamint a különféle társbetegségeket is. A kutatásban több mint 50.000 amerikai felnőtt vett részt. A vizsgált személyeket kérdőívben kérdezték savcsökkentők, mint PPI és/vagy H2-receptor blokkolók (H2RA) alkalmazásáról, valamint arról is, hogy átestek-e COVID-19 fertőzésen. 

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a PPI használata a vizsgált tényezőktől  függetlenül összefüggést mutatott a megnövekedett COVID-19 fertőzés kockázattal. A vizsgálat során azt is megállapították, hogy dózis-függő összefüggés van a savcsökkentő és COVID-19 kockázata között. Szemben a PPI-ket nem használókkal, azoknál akik napi kétszer szednek PPI-t, 3,7-szer nagyobb az esély a COVID-19 fertőzésre, míg akik csak napi egyszer szednek PPI-t, 2,2-szer nagyobb eséllyel fertőződtek meg. Azonban egy más mechanizmussal ható savcsökkentő gyógyszer, a H2RA alkalmazása esetén nem volt nagyobb a COVID-19 fertőzés kockázata. Fontos megjegyezni, hogy a PPI kezelés által megnövekedett kockázat a használat időtartamától függetlenül is szignifikáns volt, azoknál is, akik kevesebb mint hat hónapig, valamint azoknál is, akik ennél hosszabb ideig szedtek PPI-t. Korábbi kutatásokkal összhangban, a PPI-használat mellett a férfiak, a dohányosok, a nem-spanyol feketék, valamint a latinok azok, akik szignifikánsan nagyobb valószínűséggel számoltak be pozitív COVID-19 tesztről.

Ezek után felmerülhet a kérdés, vajon nem érdemes-e a jelen pandémia idején felfüggeszteni a PPI terápiát? A válasz erre a kérdésre az, hogy minden esetben egyedileg kell mérlegelni adott beteg esetén a kockázat-haszon arányt, és aszerint módosítani a PPI-k adagolását. 

A kutatás legfőbb eredménye tehát az, hogy a PPI savcsökkentők, különösen napi kétszeri adagolás esetén, növelik a COVID-19 fertőzés kockázatát. Igaz, hogy a relatív kockázat növekedés nem elhanyagolható, látni kell, hogy az abszolút kockázat a napi kétszeri adagolás esetén a 3,7-es korrigált esélyhányadossal még mindig alacsonynak számít a PPI savcsökkentőt alkalmazó betegek esetében. Mindemellett, mint minden gyógyszer esetében, a klinikailag indokolt, lehető legalacsonyabb, de már hatásos dózist kell alkalmazni. Adott esetben pedig mérlegelni kell egy másik savcsökkentő gyógyszercsoport, a H2RA alternatív terápiás megoldásként való alkalmazását.

Fontos látni, hogy a PPI kockázatairól folytatott viták önmagukban is életeket menthetnek, egyszerűen azáltal, hogy emlékeztetik a felhasználókat arra, hogy tekintettel a PPI alkalmazásával együtt járó megnövekedett kockázatra, fokozottan ügyeljenek a CDC-irányelvek betartására. Ezen túl fontos kiemelni, hogy a koronavírus szempontjából veszélyeztetettek (pl. idősek vagy társbetegségekkel élők) konzultáljanak orvosukkal, hogy szükséges-e számukra a napi kétszeri adagolás. A nagy dózisú PPI savcsökkentők szükségességét mindig hasznos újraértékelni, azonban egy olyan pandémia idején, amikor a COVID-19 populációs prevalenciája igen magas, kiemelt fontosságú. Minden beteg esetében szükséges megbizonyosodni arról, hogy egyértelműen indokolt-e a savcsökkentők alkalmazása. Amennyiben igen, akkor szükséges a páciensek tájékoztatása a PPI-k és az enterális fertőzések, valamint a COVID-19 infekció közötti összefüggésekről. A PPI-terápia előnyeit és kockázatait gondosan mérlegelni kell minden egyes beteg esetében a megfelelő döntéshozatal érdekében.

Azoknak a betegeknek, akik PPI savcsökkentőt szednek és aggódnak a koronavírus fertőzés veszélye miatt, a személyes kockázat csökkentésének a legjobb módja a WHO ajánlások szigorú betartása: rendszeres kézmosás, a maszk viselése valamint a távolságtartás. A PPI savcsökkentők adagolásának megváltoztatása mellett, előbbi intézkedések betartása lesz a legjelentősebb hatással a COVID-19 fertőzés személyes kockázatára.


forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7473791/