Szakmai fórum

A széklet mikrobióta, mint prediktív marker az ustekinumab terápiára adott válaszreakcióban Crohn-betegek körében

A széklet mikrobióta gazdag forrása különböző biomarkereknek, amelyekről korábban kimutatták, hogy összetételének elemzésével számos betegséget előre jelezhetünk. A Crohn-betegség (CD) globális egészségügyi probléma, növekvő incidenciával és prevalenciával, ami hatalmas gazdasági és egészségügyi terhet jelent. Éppen ezért kulcsfontosságú lehet az olyan prognosztikai biomarkerek megtalálása, amelyek lehetővé teszik a klinikusok számára, hogy már a diagnózis felállításakor azonosítsák azokat a betegeket, akik nagyobb valószínűséggel nem reagálnak majd jól a CD kezelésére. Mindez csökkenteni fogja azt az időt, amíg az érintettek olyan gyógyszereket kapnak, amelyek számukra nagy eséllyel nem lesznek hatékonyak.

Jelenleg még kevésbé vizsgált terület a CD-ben is használt immunmoduláns terápia hatása a mikrobiótára, valamint annak szerepe a terápiára adott válaszban. 

Egy friss tanulmány a 2. fázisú CERTIFI vizsgálatban egy immunmoduláns terápiával, az ustekinumabbal (UST) kezelt Crohn-betegek  körében vizsgálta a széklet mikrobióta és a terápiás válasz közötti összefüggéseket. A 22 héten keresztül gyűjtött székletminták alapján, 16S rRNS gén szekvenálással jellemezték ezen alanyok bélbaktérium-közösségeinek összetételét. A kutatók leírták, hogy a kezelés után 6 héttel remisszióban lévő alanyok kiindulási mikrobiom diverzitásának medián értéke 1,7-szer nagyobb volt, mint az aktív betegségben szenvedő, kezelt alanyok esetében. A két csoport kiindulási mikrobiom struktúrája is szignifikánsan különbözött. A leginkább prediktív értékkel bíró operatív rendszertani egységek (OTU-k) a Faecalibacterium-hoz és az Escherichia vagy Shigella-hoz tartoztak. Két, a Faecalibacterium-hoz és a Bacteroides-hez tartozó OTU szignifikánsan nagyobb gyakorisággal fordult elő a a kezelés után 6 héttel remisszióban lévő alanyokban, mint az aktív CD-ben szenvedőkben. Az UST-kezelésre reagáló klinikai alanyok mikrobiom diverzitása a vizsgálat 22 hete alatt növekedett, szemben a nem reagáló alanyokkal.


Kiinduláskor a széklet mikrobiótában megfigyelt különbségek és a terápiás válasz következtében bekövetkező változások megerősítik a mikrobióta szerepét, mint válasz-biomarker. A kezelés indukcióját követő remisszióval összefüggő OTU-k, különösen a Faecalibacterium, biomarkerek lehetnek a CD betegek sikeres UST kezelésében.  Tágabb értelemben ezek az eredmények arra utalnak, hogy a széklet mikrobióta hasznos nem invazív biomarker lehet a gasztrointesztinális betegségek kezelésének irányítására vagy nyomon követésére


Forrás: Doherty MK, Ding T, Koumpouras C,Telesco SE, Monast C, Das A, Brodmerkel C, Schloss PD. 2018. Fecal microbiota signatures are associated with response to ustekinumab therapy among Crohn’s disease patients. 

mBio 9:e02120-17. 

https://doi.org/10.1128/mBio.02120-17.