Szakmai fórum

Bélmikrobióta Vizsgálatra Épülő Egészség Index

A bélmikrobióta vizsgálatát célzó kutatások rohamosan bővülnek, ami olyan mennyiségű adat keletkezésével jár, melyben egyre nehezebb eligazodni. Mindez hasznos és szükséges is a tudomány előrehaladásához, de nagyban megnehezíti az adatok felhasználását, gyakorlati alkalmazását. A Nature közelmúltban publikált cikkében bemutatásra került egy új biológiai index, amely összefoglalja egyes baktériumfajok eddig publikált pozitív és negatív hatásait, illetve segít kimutatni, hogy egy vizsgált személy szenved-e bizonyos krónikus betegségekben.

Ez az index matematikai és statisztikai alapokra épül, amit a szerzők részletesen bemutatnak a publikációban. Lényegét tekintve a széklet genomikai teszt (SGT) eredményeinek feldolgozását teheti majd pontosabbá és gyorsabbá. 50 jótékony illetve káros baktérium fajt vesz számításba és ez alapján képes prediktálni az alany egészséges vagy beteg állapotát, 12 betegség tekintetében. Az index kalkulációját több mint 4000 egészséges, valamint különféle betegségekben szenvedő személyektől levett minta eredményeire alapozták. Ezek alapján 73.6% pontosságot tudtak elérni, tehát az index ilyen arányban képes elkülöníteni az egészséges és beteg személyeket egymástól. Ez a pontosság a matematikai formula fejlesztésével tovább növelhető.

Az egyik nagy előnye az ilyen biológiai indexnek, hogy képes kimutatni krónikus betegségek kialakulását még azelőtt, hogy a betegség tünetei megjelennének. Ez a korai diagnosztika egyes betegségeknél, mint például a daganatok, életmentő lehet. Az SGT az egyik legígéretesebb kiindulópont a személyre szabott orvoslás irányában, mivel nem tünetekre, hanem a betegség kialakulásával asszociált baktériumok jelenlétére alapoz. A mikrobaközösségben tapasztalt eltérések, amelyek közvetve vagy közvetlenül a test különböző szerveivel és szervrendszerével összefüggésben állnak, markerként szolgálhatnak egyes betegségek kialakulása során, már a tünetetek kialakulását megelőzően is. A biológiai indexnek a tökéletesítéséhez a teszt rendszeres ismétlésére lenne szükség, mellyel az egyén kockázati szintjének változását lehetne azonosítani. Ez egyelőre rendkívül költséges és emiatt a gyakorlatban nem megvalósítható, de az itt hivatkozott kutatás eredményei alapján enélkül is meglepően pontos eredmények születnek, melyek képesek kimutatni a krónikus betegségek jelenlétét.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben az SGT teszt és a biológiai index 100% pontossággal képes lesz kimutatni, hogy milyen betegség van kialakulóban egy vizsgált személynél. A bélmikrobiótára nagyon sok külső tényező hatással van, mint az alvás, az étkezés, illetve a testmozgás. Ezért ha mikrobióta összetételében rendellenességet észlelünk, az arra utal, hogy jó eséllyel valamilyen életmódbeli problémával állunk szemben. Ez akár oki, akár okozati viszonyban lehet olyan gyakori betegségek kialakulásával, mint például a diabétesz, daganatos betegségek, autoimmun betegségek, gyulladásos bélbetegség, vagy neurológia-rendellenességek.

A kutatással kapcsolatos átfogóbb képért olvasd el a nature.com teljes cikkét!

SGT teszttel kapcsolatosan az alábbi gombokra kattintva hívjon vagy írjon nekünk.