Tudástár

A Grail kutatási eredményei alapján a speciális vérvizsgálat 50 különböző daganatos megbetegedés felismerésében nyújthat segítséget

A Grail Inc. 2021. júniusában vezette be az Egyesült Államokban a Galleri daganat diagnosztikai tesztet. Sok év fejlesztés és több milliárd dolláros tőkebefektetés eredménye ez a teszt, amelynek célja, hogy egyetlen vérmintából akár 50 különböző daganatos megbetegedés felismerését, valamint azok szöveti/szervi kiindulási pontjának feltárását segítse.

Az Annals of Oncology című onkológiai szakfolyóiratban publikált tanulmányban a kutatók a Circulating Cell-free Genome Atlas klinikai vizsgálat eredményeit elemezték. A analízis eredményeképp a kutatók megállapították, hogy a Galleri-teszt képes a daganatok felismerésére még a tünetek kialakulása előtt, miközben az álpozitív eredmények aránya összességében csupán 0,5%-ra tehető. 

A diagnosztikai vizsgálat a daganatsejtek által a véráramba bocsátott apró DNS-darabkák felismerésére és elemzésére épül. A különböző daganatok különböző mennyiségű genetikai anyagot bocsátanak ki, ennek megfelelően a teszt érzékenysége a daganat szövettani típusától és stádiumától függően változik.  Például a teszt nagyobb hatékonysággal felismerte a nyelőcső-, máj- és hasnyálmirigy-daganatokat (amelyek esetén korlátozott szűrési lehetőségek állnak rendelkezésre), mint a vastagbél-, mell-, méhnyak- és prosztatarákot; a két csoport együttes érzékenysége 65,6% volt a 33,7%-kal szemben. Ezen túlmenően a teszt érzékenysége minden betegségtípus esetében a daganat stádiumának előrehaladásával párhuzaosan nőtt: 16,8% a legkorábbi, I. stádiumban, 40,4% a II., 77% a III. és 90,1% a IV. stádiumban, amikor a daganat már áttétet adott. A Grail Inc. Galleri-tesztje minden daganattípus valamennyi stádiuma esetében helyesen azonosította a daganat jelenlétét az esetek 51,5%-ában, 2800 ember vizsgálata során. 

Ezek az adatok azt sugallják, hogy a jelenlegi gyakorlatban alkalmazott szűrővizsgálatok mellett használva a Galleri-tesztnek jelentős szerepe lehet a daganatok korai diagnosztikája terén, és ezen keresztül a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben. 

Előbbiek mellett a teszt az esetek 88,7%-ában képes volt azonosítani a daganatok szervi kiindulását, így a klinikusok segítséget kaptak a leghatékonyabb utódiagnosztika kiválasztásában, valamint a betegség mielőbbi pontos diagnózisának felállításában. A Galleri-teszt a helyes diagnózist a tumor DNS kémiai szerkezetében bekövetkezett változások elemzésével éri el, ahol a DNS-metilációs csoportok olyan specifikus mintázatokat alkotnak, amelyekből visszakövetkeztethető a daganat szöveti elhelyezkedése. A Grail vezetésének nyilatkozata szerint a teszt várhatóan 10 napon belül képes lesz eredményeket szolgáltatni.

A daganat kialakulása szempontjából veszélyeztetett csoportok, például az 50 és 79 év közötti korosztály körében a kutatók megállapították, hogy a teszt általános pozitív prediktív értéke 44,4%, negatív előrejelző értéke pedig 99,4%

A daganatok korai felismerése kulcskérdés a daganatok elleni harcban, mivel világszerte életek millióit mentheti meg. Kiemelten fontos tehát az ezt célzó technológiák fejlesztése. A következő lépések közé pedig az új terápiás beavatkozások fejlesztése tartozik. Ezzel párhuzamosan azonban folytatni kell a lakosság edukációját célzó tevékenységeket, máskülönben mindezek az erőfeszítések nem vezetnek a gyakorlati hasznok realizálásához.

forrás: https://www.fiercebiotech.com/medtech/grail-delivers-final-study-results-showing-its-blood-test-s-accuracy-spotting-50-different?fbclid=IwAR0UU-8EV9QPv5pVOOVWVYOK5NuiE1rK0f6IOkdCs7EVNF0ISKgvIydQbbc