Tudástár

A sokoldalú cukkini – Tojásos krémmel töltött cukkini recept

A kiegyensúlyozott táplálkozás esetében nem lehet elégszer ismételni, hogy a változatosságra is hangsúlyt kell fektetni. A zöldségek és gyümölcsök tekintetében is érdemes minél több félét bevezetni a mindennapjainkba, hiszen mindegyikben más-más fontos vitamin, ásványianyag és rost féle a domináns, amelyek eltérő mértékben, de nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Emellett törekedjünk arra, hogy kerüljük azokat a feldolgozott élelmiszereket, amelyeknek magas a hozzáadott cukor és só tartalma. Helyettük - lehetőségeinkhez mérten - válasszuk a természetes tápanyagokban gazdag élelmiszereket, ami sok esetben bélflóránk számára is kedvezőbb lehet.

A cukkini felhasználható töltve, rakottan, fasírtként, tócsniként, lepény formában, vagy akár csőben sült verzióban is, de számos egyéb étel alkotóeleme is lehet. Egy töltött, vagy rakott étel készítése azért is ideális, mert elkerülhetjük a nagy mennyiségű zsiradék használatát. Ezért mi most egy töltött cukkini receptet osztunk meg Önökkel. 

Tojásos krémmel töltött cukkini

Hozzávalók:
1 db kisebb cukkini
1 db tojás
1 db közepes méretű paradicsom
60 gramm 12% zsírtartalmú tejföl
15 gramm sajt
Bazsalikom
Bors

Elkészítés:
Először a cukkinit félbe vágjuk. A közepét és a benne elhelyezkedő magokat óvatosan eltávolítjuk, illetve meghámozhatjuk. A keletkezett üreges részbe fog a töltelék kerülni. A tojást keményre főzzük, majd amikor kihűlt a héját eltávolítjuk, és egy villával összetörjük. Ehhez hozzákeverjük a tejfölt és ízlés szerint fűszerezzük. Az elkészült tölteléket beletöltjük a félbe vágott cukkini részekbe. A paradicsomot vékony karikákra szeleteljük és a töltelék tetejére helyezzük, majd zárásként sajtot reszelünk rá. Sütőpapírra helyezzük, és a sütőben 180 fokon körülbelül 30-35 perc alatt készre sütjük.

Alapanyagoktól függően a recept energiatartalma körülbelül 260-300 kcal. Ideális választás lehet az ebéd egyik elemeként, vagy kalóriatartalma alapján önmagában is megfelel uzsonnára, vagy tízóraira is. 

Jó étvágyat kívánunk!

nkfi alapból megvalósuló projekt