Tudástár

A téli körültekintés – Krémes körteleves recept

Ahogy haladunk a télbe, úgy a friss kínálat egyre szűkül a zöldségek és gyümölcsök terén. Ezért is érezhetjük azt, hogy nehezebb fedezni a napi bevitelt ezekből az élelmiszerekből, pedig ha tudatosan vásárolunk, akkor nem lehetetlen! Természetesen a boltok is igyekeznek minél szélesebb választékot biztosítani egész évben, de jobb az idényjellegűt választani. Habár a körte inkább az ősz kiemelt szereplője, de még most télen is lehet ízletes darabokat beszerezni.

De miért is hasznos gyümölcs a körte? A körtében a vitaminok közül jellemzően a K és C-vitamin dominál, míg az ásványi anyagok esetében a kálium mennyisége kiemelkedő a többi anyaghoz viszonyítva. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz különféle rostokat, amelyek a bélflóra számára hasznosak lehetnek. A körtének is igen sok fajtája van, így akárcsak az almák esetében, érdemes több félét megkóstolni. 

A körte, mint sok más zöldség és gyümölcs számos felhasználási lehetőséget kínál, azon túl, hogy nyersen fogyasztva is kiváló táplálék. Ilyen lehetőség például a krémlevesek készítése, ami sokak számára igen kedvelt fogás. A krémlevesek gyakran magas energiatartalmúak, ami több okból is adódhat. Készülhet olyan zöldségből vagy gyümölcsből, aminek alapvetően magas az energiatartalma (például burgonya, borsó), de a sűrítéshez használt alapanyagok is meghatározóak lehetnek (például tejszín). Ezen felül, ha édes ízvilágú leves készül, akkor gyakran cukor is hozzáadásra kerül, ez pedig könnyen többlet kalória bevitelt eredményezhet. Ha otthon készítjük gyümölcsös krémlevesünket, akkor ezeket az előbb felsorolt összetevőket (tejszín, cukor) egyszerűen tudjuk csökkenteni. 

Ahogy az előző hónapokban, úgy most is egy gyorsan elkészíthető receptet mutatunk be, amit a sűrű hétköznapokon is könnyedén meg lehet valósítani. A cukrot ebből a receptből is mellőztük, hiszen a körte természetes gyümölcscukor tartalma révén kellően édes ízvilágot eredményez. 

Krémes körteleves 
Hozzávalók (2 fő részére): 
kb 400 gramm körte 
3-3,5 dl víz 
0,3 dl főzőtejszín
½ citrom 
3-4 db szegfűszeg (egész)
Fahéj (őrölt vagy egész)

Elkészítés: 

A körtéket meghámozzuk és eltávolítjuk a magházát, majd kisebb 1-2 centis kockákra feldaraboljuk. A körtét elkezdjük vízben főzni, fűszerekkel és egy csipet ehető minőségű citromhéjjal ízesítjük. Amikor a körte puhára főtt, eltávolítjuk a szegfűszeget (illetve ha a fahéjból is egészet használunk, akkor azt is). Ezt követően simára turmixoljuk az egészet, majd visszatesszük a tűzhelyre és a tejszínnel összeforraljuk, pár csepp citrommal ízesítjük. Ízlés szerint vaníliával is fűszerezhetjük. Egy-két szelet vékonyra vágott körtével lehet díszíteni a tetejét. 

Alapanyagoktól függően az egész recept energiatartalma körülbelül 270-370 kcal.
Megjegyzés: emésztőrendszeri problémák esetén fontos figyelembe venni, hogy a recept fűszer, zsír és rosttartalma magasabb.

Jó étvágyat kívánunk!