Tudástár

Az alkoholfogyasztás több daganatos megbetegedés kockázati tényezője lehet, mint korábban gondoltuk

Az Imperial College London által vezetett nemzetközi kutatócsoport szerint az alkoholfogyasztás több rákos megbetegedéssel is összefüggésbe hozható, köztük a fej-, nyaki - száj-, garat- és gégerákkal, valamint a  nyelőcső- és vastagbéldaganattal, a szélesebb körben ismert mell- és májrákkal való összefüggés mellett.

Régóta ismert, hogy alkohol metabolizmusa során olyan vegyi anyagokra bomlik, amelyek a DNS-hez kötődhetnek, és olyan mutációkat eredményeznek, amelyek daganatok kialakulását eredményezhetik. Az alkohol emellett növelheti a mellrák egyes típusainak kialakulásához kapcsolódó hormonok szintjét is. Általánosságban elmondható, hogy minél több alkoholtartalmú italt fogyaszt valaki, annál nagyobb a betegségek kialakulásának kockázata.

A tanulmány szerzői célzott közegészségügyi politikai lépéseket sürgetnek, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy megértsék az alkoholfogyasztás és a daganatok közötti kapcsolatot, és ezzel a fogyasztás korlátozására ösztönözzék őket. 

Az alkohollal szemben a kávénak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak, amelyek védelmet nyújthatnak a gyulladás által kiváltott betegségekkel, például a daganatokkal szemben. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a napi legalább egy csésze kávé fogyasztása összefügg a máj- és a bőrrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával. Ez a hatás mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávé esetében megfigyelhető volt.

Az Imperial tanulmánya 860 publikált kutatás áttekintéséből származó adatokat vizsgált, amelyek az élelmiszer- és tápanyagbevitel és a 11 különböző daganatos megbetegedés kialakulásának vagy halálozásának kockázata közötti összefüggést vizsgálták. Bár a kutatók gyenge kapcsolatot találtak a daganatok és a legtöbb étel- és italfajta között, az általuk vizsgált 11 rákos megbetegedés esetében az alkoholfogyasztás fokozott kockázatára, valamint a kávé és a tejtermékek által csökkent kockázatra vonatkozóan erős volt a bizonyíték.

Ha tehát életmódjával is hozzá szeretne járulni a daganatos betegségek megelőzéséhez, érdemes figyelembe vennie a legfrissebb ajánlásokat, melyek az alkoholfogyasztás korlátozását, az egészséges testsúly fenntartását, a rendszeres fizikai aktivitást, valamint a teljes kiőrlésű gabonában, zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben gazdag táplálkozást javasolják.

Forrás: https://www.nature.com/articles/s41467-021-24861-8#Abs1