Tudástár

Az egészséges bélmikrobiom hozzájárulhat a melanoma sikeresebb kezeléséhez

melanoma a bőrrák egyik típusa, amely azonban a test más szerveire is átterjedhet. Leggyakoribb jele egy új anyajegy megjelenése, de egy már meglévő anyajegy esetleges megváltozása is veszélyt jelenthet. 

A témában végzett előzetes vizsgálatok már sejtetni vélték, hogy a bélmikrobiom - mint az immunrendszer egyik fő szabályozója-, szerepet játszik az egyes betegek daganatellenes immunterápiára adott válaszában is.


A bélben élő mikroorganizmusok összetétele étrendi változtatásokkal, probiotikumokkal és székletátültetéssel részben megváltoztatható. Ezek az átalakulások azonban egyúttal módosíthatják a mikrobiom immunrendszerre gyakorolt hatását. Ezért a mikrobiom jellemzőinek megértése utat nyithat a klinikusok számára, hogy a beteg bélflóráját a legoptimálisabb immunválasz elérésnek megfelelően módosítsák a melanoma rákkezelés megkezdése előtt. Az ilyen és más új terápiák és stratégiák felfedezése létfontosságú a melanoma esetében, mivel az érintettek kevesebb mint 50%-a reagál pozitívan az immunterápiára.

Jelen tanulmányban melanomában érintett betegek mikrobiom-jellemzőinek eddigi legnagyobb adatbázisát hozták létre az Egyesült Királyság, Hollandia és Spanyolország öt klinikai központjából gyűjtve a mintákat. A kutatók metagenomikai vizsgálatok alapján mérték fel, van-e összefüggés a bélmikrobiom összetétele és működése, valamint az egyes betegek immunterápiára adott válasza között. Az eredmények több összefüggést is megerősítettek. Úgy tűnik, hogy három baktériumtípus, a Bifidobacterium pseudocatenulatum, a Roseburia spp. és az Akkermansia muciniphila jelenléte kedvezőbb immunválaszt eredményez a melanomában érintett betegek körében a terápia során. Ezen felül megfigyelték, hogy a mikrobiomot erősen befolyásolják olyan tényezők, mint a beteg alkata, a protonpumpa-gátlók használata és az étrend. A végső cél annak azonosítása, hogy a mikrobiom mely specifikus jellemzői befolyásolják közvetlenül az immunterápiára adott egyéni választ. Ennek ismeretében a daganatos betegségek immunterápiáját támogató új, személyre szabott megközelítések nyerhetnek teret a gyógyításban. 

Összességében ez a tanulmány azt mutatja, hogy a mikrobiom további vizsgálata kulcsfontosságú lehet a melanoma immunterápiás kezelésének javítása és személyre szabása szempontjából. 

Forrás: https://www.healtheuropa.com/healthy-gut-microbiome-improves-the-success-of-melanoma-cancer-treatment/113821/