Tudástár

Csökkenthető-e az újszülöttek antibiotikumos kezelése következtében kialakult cukorbetegség kockázat?

Az egyes típusú cukorbetegség a leggyakoribb autoimmun betegség gyermekkorban. Legújabb kutatási eredmények azt sugallják, hogy azoknál az újszülötteknél, akiknél a  mikrobiom egyensúlya felborult az antibiotikum kezelésnek köszönhetően, az egyes típusú cukorbetegség kockázata megemelkedett, és az édesanya széklet mikrobiótájának átültetése segíthet visszafordítani ezt az állapotot. A tanulmány, amely egerek genetikai elemzésével készült, a Cell Host & Microbe című folyóiratban jelent meg.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a fiatal állatok antibiotikum kezelése megzavarja a mikrobiom egyensúlyát, ami megváltoztathatja a szervezet immunvédekezését és szervspecifikus gyulladásos folyamatokat indít be, növelve az immunmediált betegségek kockázatát.


A tanulmányban olyan egereket vizsgáltak, amelyek az életük 5. és 10. napja között antibiotikum kezelésben részesültek, majd egy héttel később anyai mikrobióta transzplantációt kaptak. Az eredményeket olyan társaikkal hasonlították össze, akik székletátültetésben nem részesültek. A kutatók megállapították, hogy a transzplantáción átesett egerek mikrobiomja részben helyreállt, és a cukorbetegség kockázata visszaállt a normál szintre.


A kutatók azonosítottak olyan géncsoportokat, amelyek expressziója az antibiotikum kezelésnek kitett egerek bélfalában vagy túl magas, vagy túl alacsony volt (indikátor gének). A transzplantációnak köszönhetően azonban ezek expressziója úgy állt vissza a normális szintre, mintha az egerek soha nem kaptak volna antibiotikumot, és ezzel párhuzamosan helyreálltak a metabolikus útvonalak.


A kutatók szerint ezek az eredmények közelebb visznek minket az egyes típusú cukorbetegség patomechanizmusának megértéséhez, az indikátor gének révén pedig a következő lépés a cukorbetegség kockázat csökkentése szempontjából kifejezetten jótékony mikrobák azonosítása lehet.


Forrás: https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(21)00296-1?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1931312821002961%3Fshowall%3Dtrue