Tudástár

Cukor vagy édesítőszer? Preferenciánkat egy bélrendszeri érzékelő sejt határozhatja meg

Mind a cukor, mind a mesterséges édesítőszerek édes ízt váltanak ki, az állatok és az emberek mégis a cukrot részesítik előnyben. Még az ízérzékelő receptorokkal nem rendelkező egerek is meg tudják különböztetni a cukrot az édesítőszertől vagy a víztől. Hogyan lehetséges ez? Bár az édes íz érzékelése a nyelvtől függ, az ízkondicionáló tesztek azt mutatják, hogy a nyombél játszik kulcsszerepet a cukor és az édesítőszerek megkülönböztetésében.

Míg az ételek látványa, szaga és íze megváltoztatja az ízérzékelésünket, az ilyen, a fogyasztást megelőző percekben érzékelt ingerek csak részben magyarázzák az ételválasztás során tanúsított viselkedésünket. Nem sokkal az édes ízreceptorok azonosítása után a tudósok az ízreceptorok kiiktatásával, édes ízre “vak” egereket próbáltak létrehozni, ekkor fedezték fel, hogy az állatok még mindig képesek megkülönböztetni a cukrot. Az ezt követő munkák megerősítették, hogy az orális édes íz nem az egyetlen befolyásoló tényező a cukorbevitel irányításában.

A duodenális neuropod sejtek érzékelő funkciója hasonló az ízlelő receptor sejtek szerepéhez az ízanyagok érzékelésében. Más érzékszervi funkciót ellátó sejtekhez hasonlóan a neuropodasejtek is különböző receptorokat és transzmittereket használnak a specifikus ingerekből származó jelek érzékelésére és továbbítására.

Ez a munka alapul szolgál annak további meghatározásához is, hogy más ingereket, például zsírokat, fehérjéket vagy mikrobiális molekulákat hogyan érzékelnek és továbbítanak a bél különböző régióiban található sejtek, ezzel befolyásolva táplálkozási preferenciáinkat. Az érzékelősejtek gyors neurotranszmissziója és lassú endokrin hatása együttesen biztosítja a bél számára, hogy képessé váljon befolyásolni mind a táplálkozási döntések mögött álló érzelmeket és logikát. Tehát azon túl, hogy egy étel milyen édes, milyen illatú vagy ízű, a teljes hatáshoz a bélrendszer érzékelésére is szükség van.

A neuropod sejteket először akkor dokumentálták, amikor kiderült, hogy az enteroendokrin sejtek, amelyek hormonok, például a CCK felszabadításáról ismertek, szinapszisokat képeznek a nyálkahártya-idegekkel. Egy nemrégiben közzétett tanulmányban azt találták, hogy a kolecisztokininnel (CCK) jelölt duodenális neuropod sejtek differenciálódni képesek, és az édesítőszerekből és cukrokból származó luminális ingereket az édes íz receptorok és nátrium-glükóz transzporterek segítségével továbbítják a vagus ideg felé. A kétféle inger eltérő idegi útvonalakat vált ki: míg az édesítőszer a purinerg neurotranszmissziót, addig a cukor a glutamaterg neurotranszmissziót stimulálta. Kimutatták tehát, hogy egerekben a cukor preferálása az édesítőszerrel szemben, a neuropod sejtek glutamatergikus jelátvitelétől függ. 

Forrás: Buchanan, K.L., Rupprecht, L.E., Kaelberer, M.M. et al. The preference for sugar over sweetener depends on a gut sensor cell. Nat Neurosci 25, 191–200 (2022). https://doi.org/10.1038/s41593-021-00982-7