Tudástár

Dr. Csiba László – Fejfájás és migrén

Dr. Csiba László 2 rövid epizódban foglalja össze amit a fejfájásról és a migrénről tudni érdemes és hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni és hogyan tudjuk az orvos munkáját segíteni.

1. rész

A fejfájás típusai, diagnosztizálása és kezelése.
Az első nagy csoportba azok a fejfájások tartoznak, amelyek valamilyen más betegség tünetei (magasvérnyomás, gyulladás, emésztőtraktus betegsége, hormonzavar, központi idegrendszeri gyulladás vagy daganat). A második csoportba tartozóknál maga a fejfájás a betegség. Ide tartozik pl. a migrén és a tenziós fejfájás. 
Prof. Dr. Csiba László a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának professzora beszél ebben a videóban a fejfájás típusairól, a diagnosztizálásról és a kezelési lehetőségekről.

2. rész

Mikor szükségszerű orvoshoz fordulni a fejfájással?
Szinte alig van ember, aki ne tapasztalta volna meg a fejfájást élete során. A magyar lakosság 8-12 %-a szenved rendszeresen migrénes rohamoktól. Hogy mikor érdemes, sőt szükségszerű szakemberhez fordulni, valamint milyen szerepe van a fejfájásnaplónak a betegség kezelésében, erről beszél  Prof. Dr. Csiba László a MIND Klinika kisfilmjében.