Tudástár

Egészséges mikrobiom = nagyobb mértékű izomnövekedés?

Egy közelmúltban publikált tanulmány adatai szerint kutatók megállapították, hogy egérmodellen vizsgálva az edzést követő izomnövekedésben az ép mikrobiom is kulcsszerepet játszik. A tanulmány a The Journal of Physiology című folyóiratban került publikálásra.

A bélmikrobiom az emésztőrendszerünkben élő baktériumok milliárdjainak összessége. Az elmúlt évtizedben indult kutatások megállapították, hogy ez a mikroorganizmus közösség számtalan mechanizmus révén szerepet játszik szervezetünk különböző folyamatainak szabályozásában.

Egy közelmúltban publikált tanulmány adatai szerint kutatók ugyancsak megállapították, hogy egérmodellen vizsgálva az edzést követő izomnövekedésben az ép mikrobiom is kulcsszerepet játszik. A tanulmány a The Journal of Physiology című folyóiratban került publikálásra.


Számos vizsgálat szolgáltatott már érdekes bizonyítékot arra, hogy a bélmikrobiom fontos lehet a vázizmok egészsége szempontjából. De vajon szükséges-e az egészséges bélmikrobiom ahhoz, hogy a vázizom megfelelően tudjon fejlődni a testmozgás hatására?

A kérdés megválaszolásához a kutatók egészséges egereket és kontrollként antibiotikummal előkezelt állatokat vizsgáltak, melyekben az előkezelés a bél mikrobióta pusztulását okozta. Az állatokat kilenc héten át minden nap futókeréken edzették, és összehasonlították az egészséges, valamint a lepusztult mikrobiommal rendelkező egerek izomzatának állapotát, hogy vizsgálják, másképp alkalmazkodtak-e a futáshoz.


Azt találták, hogy az antibiotikummal kezelt egerek izomzata nem fejlődött annyit, mint az egészséges egereké, annak ellenére, hogy mindkét csoport ugyanannyit futott a kilenc hetes időintervallum alatt. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az egészséges bélmikrobiom szükséges ahhoz, hogy a vázizmok megfelelő mértékben növekedjenek a terhelés hatására.


A tanulmány eredményei hozzájárulnak ahhoz az egyre növekvő számú bizonyítékhoz, amely a bélmikrobiom és a vázizmok közötti kapcsolatot mutatja. Úgy tűnik, hogy a bélbaktériumok olyan anyagokat állíthatnak elő, amelyek segítik a vázizmok edzést követő megfelelő fejlődését. Bár a kutatók a korábbi tanulmányokhoz képest viszonylag alacsony dózisú antibiotikumot alkalmaztak, a vizsgálat alapján felmerülő egyik kérdés, hogy az antibiotikumok közvetlenül befolyásolhatták-e a vázizomzat edzéshez való alkalmazkodási képességét. Emellett, mint minden állatkísérlet esetében, itt is kérdés marad, hogy az eredmények átültethetők-e az emberekre.


Mindezek ellenére izgalmas áttörést jelenthet majd, ha a jelen eredményekre alapozva  további kutatások azonosítani tudják azokat a baktériumok által termelt anyagokat, amelyek segítik az izmok edzés utáni növekedését. Az eredmények birtokában talán képesek lehetünk arra, hogy ezen anyagokat felhasználjuk az izomnövekedés támogatására azoknál, akik az öregedés vagy valamilyen kóros állapot következtében izomtömegük egy részét elvesztették.


A kutatók jelenleg azt próbálják meghatározni, hogy a testmozgás hogyan változtatja meg a mikrobiom összetételét és működését. Ez a vizsgálat, valamint más, bélbaktériumokkal kapcsolatos vizsgálatok lehetővé teszik, hogy azonosítsuk azokat a bélmikrobiom által termelt anyagokat, amelyek segítenek a vázizomzatnak a testmozgás hatására bekövetkező, optimális növekedésében.


Forrás: https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1113/JP281788