Tudástár

Fókuszban a prevenció a rákos megbetegedések visszaszorításában

Az Európai Orvosi Onkológiai Társaság kongresszusán mutatták be azt a rákprevenciós (PrEvCan)kampányt, melynek célja, hogy a megelőzésés a korai felismerés sokkal nagyobb hangsúlyt kapjon a korábbaikhoz képest. A prognózis szerint ugyanis 2040-re 5,96 millióra nőhet a rákos megbetegedések száma, a halálozás pedig 2,91 millió főre emelkedik majd. E forgatókönyv elkerülésének egyik kulcsa a prevenció, az egészségesebb életmód terjesztése és népszerűsítése.

ESMO (European Society for Medical Oncology) 2022 szeptemberi kongresszusának a sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a jövőben a társaság lépéseket tesz azirányban, hogy bővítsék az onkológusok egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit, annak érdekében, hogy e tudásnak birtokában képesek legyenek támogatni a pácienseiket.

Jobban megismerve a rák kialakulásának ok-okozati tényezőit, illetve ismerve a prognózist, miszerint a rákos megbetegedések száma a jövőben nagyléptékben növekedni fog, a prevencióra helyezni a hangsúlyt a legköltséghatékonyabb stratégia a rákbetegség terjedésének visszaszorításában.

A párizsi ESMO Kongresszuson beszámoltak a rákkutatás legújabb eredményeiről, és ezzel egyidőben bemutatták a PrEvCan kampányt - Cancer Prevention Across Europe, azaz egy Európán átívelő rákprevenciós programot. A kampány fő üzenete, hogy a megelőzés nem lehet kevésbé fontos és hangsúlyos, mint a már kialakult betegségek kezelési hatékonyságának növelése. 

A kampányt az EONS (European Oncology Nursing Society) kezdeményezte és vezeti, az ESMO mint kulcsfontosságú partner vesz részt benne, valamint 50 további szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez. 

2022 októberétől egy éven keresztül a kampány azt a 12 ajánlást népszerűsíti és terjeszti, melyek a rák kialakulásának kockázatát csökkenthetik az egyén szintjén. Az ajánlásokat a WHO Nemzetközi Kutatási Ügynöksége által kidolgozott ECAC (European Code Against Cancer) tartalmazza. 

A Global Cancer Observatory szerint az új rákos megbetegedések száma, a becslések szerint Európában 2040-re 5,96 millióra nő, a halálozás pedig várhatóan 2,91 millióra emelkedik.

E forgatókönyv szerint a megelőzésnek kulcsszerepet kell játszania a fenntarthatóbb rákkezelésben. „A rákos esetek számának preventív csökkentésével, valamint a korai diagnózisok arányának növelésével, jelentősen növekedhet a betegséget elkerülő egészséges emberek száma, valamint a betegségből való felépülés aránya – mondta el Dr. Rosa Giuliani, az ESMO igazgatója. 

A kampány partnereként az ESMO további lépéseket tesz a megelőzés területén, együttműködve az IARC-vel a (International Agency of Research on Cancer), annak biztosításának érdekében hogy az onkológusok kellően tájékozottak legyenek a prevenció területén, és képesek legyenek jó példával elől járni.

Sokan még mindig nem hiszik, de a megelőzést segítő életmódot soha nem késő elkezdeni. Ez egy létfontosságú üzenet, mely a múltban nem kapott elég hangsúlyt, melyen most változtatunk kell – hangsúlyozta, Prof. Solange Peters, az ESMO elnöke.

Európai Rákellenes Kódex (12 módja annak, hogyan csökkentheti a rák kockázatát)

1. Ne dohányozzon. Ne fogyasszon semmiféle dohányterméket.

2. Otthonát, munkahelyét tegye dohányfüstmentes övezetté.

3. Tegyen az egészséges testsúlyáért.

4. Iktassa napirendjébe a rendszeres mozgást. Minél kevesebb időt töltsön ülve.

5.  Táplálkozzon egészségesen: 
– Egyen több, teljes kiőrlésű lisztből készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt.
– Mértékkel fogyasszon sok cukrot vagy zsírt tartalmazó, magas kalóriatartalmú élelmiszereket, kerülje a cukrozott italokat.
– Kerülje a feldolgozott hústermékeket, mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú élelmiszereket.

6.  Mértékkel fogyasszon alkoholos italokat. A rákmegelőzés szempontjából legjobb, ha egyáltalán nem iszik ilyeneket.

7. Óvakodjon a túlzott napozástól, különös tekintettel a gyermekekre. Gondoskodjon napvédelemről. Kerülje a szoláriumot.

8.  Munkahelyén kövesse az egészségügyi és biztonsági előírásokat, hogy óvja egészségét a rákkeltő anyagoktól.

9. Járjon utána, nincs-e kitéve otthonában a természetes, magas radonsugárzásnak. Tegyen intézkedéseket a radonsugárzás szintjének csökkentésére.

10. Nőknek:
– Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák kialakulását. Ha csak teheti, szoptassa csecsemőjét.
– A hormonpótló kezelések növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Korlátozza a hormonpótló kezeléseket.

11. Gondoskodjon róla, hogy gyermekei részt vegyenek az alábbi oltási programokban:
– Hepatitis B (újszülöttek)
– Humán papillomavírus (HPV) (leányok).

12. Fogadja el a meghívást és vegyen részt szervezett rákszűrésen:
– Vastagbélrák (férfiak és nők)
– Emlőrák (nők)
– Méhnyakrák (nők)

Források: 
https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/

https://dailyreporter.esmo.org/esmo-congress-2022/esmo-congress-2022/cancer-prevention-esmo-partnering-with-eons-on-a-year-long-campaign