Tudástár

Harmonikus zöldségtál

Nem győzik a szakemberek hangsúlyozni, mennyire fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás az egészséges életmód keretein belül. Ezek beillesztését nagyon sokszínűen lehet megoldani, és nem csak egy jó megoldás van.  Az egyszerűtől a nagyon bonyolultig sok lehetőség létezik, amit mindenki meg tud a saját szintjén, a saját egészségi állapotához mérten valósítani.  Például készíthetünk salátákat, rakott, vagy töltött zöldségeket, krémleveseket, rántott, párolt, grillezett zöldségeket, de sok féle zöldség tökéletes választás nyersen akár önmagában is. Mi most egy Buddha-tál ihlette zöldségtálat mutatunk be, annyi módosítással, hogy egy kis tejterméket is felhasználtunk.

A Buddha-tálak összeállítása sok esetben vegán irányvonalat képvisel, de vannak vegetáriánus, sőt húsokkal/halakkal kiegészített verziók is (természetesen itt már megkérdőjelezhető, hogy megfelelnek-e a Buddha-tál kifejezésnek). Az interneten nagyon sok leírása létezik, de általánosan elmondható, hogy tartalmaznak friss saláta félét és nyers vagy főtt zöldségeket, gabonaféléket (pl.:  köles, bulgur), növényi zsiradékot tartalmazó élelmiszert (pl.: avokádót, diót). Ha teljesen hús és tejtermék mentes vegán verziót készítünk, érdemes olyan zöldséget is beletenni, amelynek fehérjetartalma magasabb. Ilyenek lehetnek a hüvelyesek, például bab, lencse, csicseriborsó. Természetesen ezek is ízesíthetők különböző fűszerekkel, öntetekkel, szószokkal, esetleg jó minőségű növényi olajokkal (pl: extraszűz olivaolajjal). A gondosan kiválasztott hozzávalókat egy mély tányérba szokták esztétikusan, harmóniát sugallva összerendezni.

Természetesen, aki nem szokott hozzá a gyümölcsök, zöldségek fogyasztásához, azoknak célszerű a fokozatosság elvét figyelembe venni, de akik nagyon sokféle zöldséget fogyasztanak, azoknak kifejezetten jó opciók lehetnek a “Buddha-tálak” vagy egyéb saláták/zöldségtálak nyújtotta lehetőségek.
A mi zöldségtálunk, nem szigorúan vegán, csak vegetáriánus irányvonalat követ, hiszen tartalmaz minimális tejtermékeket. A B12 vitamin bevitelre ügyelni kell, hiszen az állati eredetű termékekből fedezhető természetes úton (pl.: húsokból, halakból, tejtermékekből). Reggelire, vagy egy könnyed ebéd részeként is ideális. 

Ez az összeállítás sem igényel nagy konyhatechnológiai ismeretet, illetve könnyen elkészíthető egy rohanó hétköznapon is.

Zöldségtál cottage cheese-zel

Hozzávalók 1 főre:
- 25 gramm köles (száraz állapotban)
- 25 gramm madársaláta
- 60 gramm paradicsom 
- 40 gramm retek
- 20 gramm pritamin paprika
- 50 gramm cottage cheese 
- 2-3 vékony szelet sajt 
- 1 evőkanál olívaolaj
-1 evőkanál sótlan hántolt napraforgómag
- friss petrezselyemzöld 
- só 

Elkészítés:
A zöldségeket felvágjuk olyan formára, ami számunkra ideális. Majd meglocsoljuk ezeket egy evőkanál extraszűz olivaolajjal, illetve szórhatunk rá egy kis friss petrezselyem zöldet is. A madársalátát mossuk meg, majd érdemes levelekre bontani. A kölest főzzük meg sós vízben a termék csomagolásán lévő információk szerint. Miután megfőtt, ismét egy minimális petrezselyemzölddel ízesítjük. A cottage cheese önmagában is hozzáadható, de akár a pritamin paprikát apró darabokra összevágva bele is keverhetjük. Sajt szeletekkel, vagy akár reszelt sajttal díszíthető.

Jó étvágyat kívánunk!