Tudástár

Jógázzon a hatékonyabb migrénkezelés érdekében!

Egy új kutatás eredményei szerint a szakmai protokollok szerint előírt migrénes kezelés mellett a jóga megkönnyítheti a migréntől szenvedők életét. A terápia kiegészítése a jógával hatékonyabb lehet, mint önmagában a gyógyszeres kezelés.

“A migrén az egyik leggyakoribb fejfájás betegség, azonban a gyógyszeres kezelés csak az emberek felénél eredményez valódi, hatékony megoldást” - mondta Rohit Bhatia, a tanulmány szerzője, az indiai All India Institute of Medical Sciences munkatársa, valamint az American Academy of Neurology tagja. A jó hír az, hogy egy olyan egyszerű és mindenki számára hozzáférhető technika gyakorlása, mint a jóga, sokkal többet segíthet, mint önmagában a gyógyszerek. És ennek bevezetéséhez nincs másra szükség, csak egy jógaszőnyegre. 

A kutatásban több mint 100, 18 és 50 év közötti epizodikus migrénben szenvedő ember vett részt. A vizsgált személyeket, akik havonta 4-14 fejfájást tapasztaltak, véletlenszerűen két csoportba sorolták: a csak gyógyszeres kezelést alkalmazók, illetve a gyógyszeres kezelés mellett jógát is alkalmazók csoportjaiba.

A jógázó csoport tagjainak egy-egy órás jógaterápiát tanítottak, amely légzési és relaxációs gyakorlatokat és testtartásokat tartalmazott. A vizsgálati személyeket egy hónapon keresztül a hét három napján egy jógaoktató felügyelte, a következő két hónapban pedig már egyedül jógáztak heti öt alkalommal. Mindkét csoport megkapta a megfelelő gyógyszereket, valamint tanácsokat olyan életmódbeli változtatásokkal kapcsolatban, amelyek segíthetnek a migrén kezelésében. Ilyen elengedhetetlen életmódbeli tanácsok a megfelelő alvás, a rendszeres étkezés, illetve testmozgás. A vizsgálati személyek fejfájás naplót vezettek, melyben feljegyezték, az egyes fejfájások időtartamát, súlyosságát, valamint a fájdalom csillapítására alkalmazott gyógyszereket is.

A kutatás eredményei alapján mind a csak gyógyszeres kezelést alkalmazók csoportjában, mind a jógázók csoportjában javulást figyeltek meg. Ugyanakkor a nem-jógázókkal összehasonlítva, a jógázóknál minden területen jelentősebb volt a javulás mértéke, beleértve a fejfájások gyakoriságát, a fájdalom intenzitását, a gyógyszerek használatát, valamint azt, hogy a migrén mennyire zavarja a mindennapi életet.

A fejfájás gyakorisága szempontjából a jógacsoport átlagosan havi 9,1 fejfájással indult, a kutatás befejezésével pedig havi 4,7 fejfájást jegyeztek, ami 48%-os csökkenést jelent. A csak gyógyszeres kezelést alkalmazó csoport a vizsgálat kezdetén havonta átlagosan 7,7 fejfájást észlelt, három hónap elteltével a kutatás végén pedig 6,8-at, ami 12%-os csökkenés volt. A jógacsoportban szedett gyógyszerek átlagos száma 47% -kal csökkent három hónap alatt. Eközben a csak gyógyszeres kezelést alkalmazó csoportban a tabletták átlagos száma körülbelül 12% -kal csökkent.

Némely, a migrén kezelésére alkalmas gyógyszer igen költséges is lehet. Az eredmények azt mutatják, hogy a jóga nemcsak a fájdalmat, hanem a migrén kezelésének költségeit is csökkentheti, ami szintén kulcsfontosságú változást jelenthet, különösen azok számára, akiknek nehézséget jelent a gyógyszereik megvásárlása.

A vizsgálat vezetői megjegyezték, hogy a kutatás csak három hónapig tartott, ezért további kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a jóga előnyei hosszabb ideig is fennmaradnak-e. Azonban az eredmények alapján kijelenthető, hogy mindenképpen hasznos lehet a migrén kezelésébe egy olyan költséghatékony és biztonságos technikát integrálni, mint a jóga.

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200506162154.htm

eredeti: https://n.neurology.org/content/94/21/e2203