Tudástár

Minőség vagy mennyiség? - Túróval töltött kaliforniai paprika

A hétköznapok során gyakran nagyon sok feldolgozott, és finomított szénhidrátban gazdag ételt eszünk (fehér liszt, cukor stb.). Hogy mi ennek az oka, arra sok féle választ lehet adni, mint például, hogy nincs elég idő az ételek elkészítésére, nem ismerjük kellően az alapanyagokat, vagy egyszerűen nem gondolunk arra, hogy lehetnek következményei hosszú távon az egészségtelen életmódnak.  Nem csak az a probléma, hogy sok esetben nem megfelelő energiát viszünk be a szervezetünkbe, hanem az is, hogy kiszorulnak fontosabb tápanyagok.

A boltban gyorsan megvásárolt müzliszeletek, kekszek, péksütemények a jóllakottság érzést habár viszonylag gyorsan kiválthatják, de felmerülhet a kérdés, hogy vajon elég mikrotápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat) juttatunk-e be a szervezetünkbe? Nem hiába biztatnak a táplálkozási ajánlások a változatosságra, és arra, hogy minél több ételcsoportból (zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből, tej és tejtermékekből, húsokból, halakból stb.) bátran válasszunk, természetesen egészségi állapotunknak megfelelően.

A minőségre törekedve egy olyan receptet mutatunk be, amit nem sok idő elkészíteni, és akár uzsonnára, tízóraira is megfelelő, vagy az ebéd egyik részeként kombinálható más fogásokkal. A paprika impozáns színén túl, többek között C, B6, B9, K1, A, E vitaminokat és káliumot is tartalmaz. Emellett többféle antioxidáns is található benne, mint például lutein és béta-karotin.

Túróval töltött kaliforniai paprika 
Hozzávalók 2 főre: 

– 2 db közepes méretű kaliforniai paprika
– 100 gramm túró
– 2 evőkanál tejföl
– 2 evőkanál fogyasztásra kész (főtt) bulgur 
– 40 gramm lilahagyma
– 30 gramm főtt/sült sonka
– Olaj (étolaj, vagy sütésálló olívaolaj)
– Petrezselyemzöld
– Bazsalikom
– Só
– Bors

Elkészítés
Egy fél lilahagymát apróra vágunk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a fűszereket, az előre elkészített bulgurt, és végül összekeverjük alaposan a túróval. Kisebb kockákra vágjuk a sonkát és azt is hozzáadjuk a túrós masszához. A paprikák tetejét óvatosan levágjuk és eltávolítjuk a belső részeket. Ezután beletöltjük a fűszeres, ízesített krémet. Egy jénai tálba helyezzük, egy pici olajat teszünk alá, és kb. 25 perc alatt 180 fokon készre sütjük. Vigyázzunk, hogy az alja ne égjen meg. 

Jó étvágyat kívánunk!