Tudástár

„NEM ÚSSZUK MEG, HOGY TÖRŐDJÜNK MAGUNKKAL!”

A napokban egy kedves páciensünkkel, Orbán Zsuzsával beszélgethettünk videochaten keresztül, aki 1,5 hónapja a MIND Klinika, és egyben Dr. Schwab Richárd páciense. Beszámolt nekünk az elmúlt hetek nagyszerű eredményeiről, az életmódváltásának fontos állomásairól, és a korábban jelentkező panaszainak megszűnéséről. Nagy örömmel osztotta meg velünk pozitív tapasztalatait, de tiszteletben tartva a kérését, fotóját nem adjuk közre. A beszélgetés mindenesetre nagyon tanulságos és inspiráló volt, ezzel a szikrázó személyiségű hölggyel.

MIND Klinika: Elmeséli nekünk, hogy hogyan jutott arra az elhatározásra, hogy orvosi segítséget kér az életmódváltásához, és mi adta meg a végső motivációt arra, hogy felkeresse a klinikát?

Egész életemben küzdöttem a túlsúllyal, fiatalabb koromban 15 kg volt rajtam feleslegként, aztán már 20-30 kg. Mindig szenvedtem ettől, a mozgás nehézsége miatt is, illetve mert nem tetszett, hogy ilyen a külsőm. Minden évben egyszer nekiálltam fogyókúrázni, amikor szabályszerűen éheztettem magam, máshogy nem tudtam fogyni. Ebből az éhezési ciklusból kialakult 20-25 kg fogyás, volt amikor már „profi” szintre emeltem és 40 kg is lement fél év alatt, szóval teljesen abnormális volt. Aztán ahogy az lenni szokott, kialakult a jojó effektus is, és több jött vissza, mint ahonnan indultam. Elhatároztam, hogy ennek most már véget kell vetni, és ehhez az adta a motivációt, hogy kellemetlen tünetek is jelentkeztek, úgymint hetekig tartó folyamatos hasmenés és puffadás. A táplálkozásom korábban nagyon rendszertelen volt, és lényegében kizárólag rossz szénhidrátokon éltem. Tipikusan az az ember voltam, aki futtában megeszik valamit egy gyorsétteremben, vagy pár perc alatt gyorsan bekap valamit a sarki büfében. Lényegében a túlsúly mellett jelentkező emésztési problémák miatt akartam mindenképpen változtatni.

MIND Klinika: Mi volt az lépés a változás útján, hogyan indult el az életmódváltás felé?

Megszereztem a doktor úr elérhetőségét, akit egy TV műsorban hallottam először beszélni a mikrobiom és a túlsúly kapcsolatáról, valamint a bél-agy tengelyről. Miután időpontot kaptam hozzá, igyekeztem nagyon felkészülten menni, minden elérhető előadását meghallgattam, ami nagyon nagy lökést adott. Mikor sor került a személyes találkozóra, akkor átbeszéltük a problémáimat, kiértékelte a székletgenomikai vizsgálat eredményét, és ismertette azt a hármas egységet, melyen az életmódváltás alapszik. Ez pedig az étkezés, a mozgás és az alvás. 

MIND Klinika: A korábbi táplálkozási szokásairól már beszélt, mi volt a helyzet az alvással és a mozgással?

Mindegyikkel hadilábon álltam. Színházban dolgozó emberként mindig nagyon későn feküdtem le, reggel viszont már korán keltem. Tudtam volna én aludni akár napi 10 órát is, de egyszerűen nem engedtem meg a szervezetemnek, hogy pihenjen. Teljesen felborult az alvásciklusom.

A mozgással kapcsolatban tévesen azt gondoltam, hogy én sokat sportolok, de kiderült, hogy nem megfelelően. Ahová csak tehetem mindenhová kerékpárral járok, évszaktól és időjárástól függetlenül. Mozgásban és lendületben vagyok ugyan egész nap, de az intenzitása messze nem ugyanaz, mintha egy aerob jellegű mozgást végeznék. 

MIND Klinika: Milyen konkrét változásokat vitt végbe az életében, melyek érintették az étkezést, az alvást és a mozgást is?

Az étkezéssel kapcsolatban a doktor úr elmondta, hogy naponta 2 kg zöldség-gyümölcs megevéséig kell eljutnom, és ez hetente 20 féléből álljon össze. Először azt gondoltam, hogy ez megvalósíthatatlan, hiszen hirtelen felsorolni sem tudtam annyit. Az elvégzett SGT teszt eredményeképpen kaptam egy pontos leírást arról is, hogy a beteg bélrendszerem miatt, milyen fajtát nem fogyaszthatok. Most már egészen jól eligazodom a zöldségek és gyümölcsök világában, termelői piacra járok. Még ott nem tartok, hogy 2 kg-ot zöldséget és gyümölcsöt fogyasszak naponta, de a napi 1 kg stabilan megvan. A legutóbbi találkozásunk alkalmával pedig kaptam konkrét tippeket, hogy milyen zöldségekkel lehet ezt a mennyiséget tovább növelni. Ami még fontos, hogy elküldött a doktor úr egy laktózvizsgálatra is, ahol kiderült, hogy bizony laktózérzékeny vagyok, így ez is befolyásolja a táplálkozásomat. Egyébként rengeteg grapefruitot, kivit, almát, körtét, retket, kígyóuborkát, zellert, cukkinit, és többféle paradicsomot fogyasztok, és olyan zöldségeket kóstoltam meg nyersen, mint például a brokkoli, amit korábban elképzelni sem tudtam. Van még hová fejlődnöm, mert szeretném megtanulni ezeket a zöldségételeket minél változatosabban elkészíteni. Eddig nem nagyon volt jelen az életemben a főzés, de most nagyon motivált vagyok, hogy a megváltozott táplálkozásom miatt képezzem magam főzés terén is.

Ami a mozgást illeti, elkezdtem a biciklizés mellett nordic walkingolni, de sajnos a térdem nem bírta, ez a terhelés még talán korai volt, hiszen a túlsúly még most is jelentős rajtam, annak ellenére, hogy már 9 kilót fogytam. Ha megnyitnak az uszodák, akkor szeretnék járni, és intenzíven 25-30 percet úszni. Mostanában nemcsak a városban biciklizem, hanem egy vékony kerekű trekking kerékpárral időre tekerek, távol a városi forgalomtól és az állandóan megállásra késztető közlekedési lámpáktól.

Az alvást is megreformáltam, mert megtanultam, hogy nem csak az számít, hogy hány órát alszunk, hanem az is, hogy mikor fekszünk le. Most, hogy egyelőre nincs színház, amihez a munkám köt, könnyen tudom tartani a 10 órás lefekvést, és majd augusztus végéig lesz időm kitalálni, hogy ezt hogyan tudom hosszú távon kivitelezni.

MIND Klinika: Említette, hogy már 9 kg-t fogyott, milyen további eredményeket hozott ez a sok változtatás?

Számomra a legfeltűnőbb az volt, hogy amint lemondtam a rossz szénhidrátokról, megszűntek a hangulat ingadozásaim. Életigenlő, vidám ember vagyok, aki imád közösségbe járni. Nem is tudatosult bennem, hogy a túlzott szénhidrát fogyasztás a lelkiállapotomra is hatással volt. A szénhidrátok elhagyása óta, nem vagyok éhes egyáltalán, nem vagyok kívánós, nem szeretnék a sós után édeset, édes után sósat enni, sőt már nem is hiányzik a szénhidrát. Az ivásra is jobban odafigyelek, korábban azt hittem, hogy képtelen vagyok sok vizet inni, de ez is változott, most már simán elfogyasztok napi 2–3 liter vizet.

1,5 hónap alatt 9 kg-t fogytam, és megszűntek az emésztési zavaraim is. További cél, hogy az energiaszintem tovább javuljon, ne ingadozzon. A cél nemcsak a fogyás – bár remélem, hogy tovább csökken majd a súlyom – de az a legfontosabb, hogy elkerüljem a cukorbetegséget, ne legyen magas a vérnyomásom, ne alakuljon ki semmilyen olyan betegségem, mely a helytelen életforma miatt, biztosan nem kerül el, ha nem változtatok.

Szeretném tartani az este 10 órás lefekvést, mert azt tapasztalom, hogy sokkal jobb a másnapom, ha időben fekszem le.

A mozgással kapcsolatban is szeretnék még tovább fejlődni, de ez a folyamat része, lépésenként haladok. 

MIND Klinika: Van még bármi, amit szívesen megosztana velünk?

Igen, azt még szeretném elmondani, hogy nagyon örülök annak, hogy nem kaptam gyógyszert az emésztési zavarokra sem, és nem a tüneteket, hanem az okot szüntetik meg. Minden, amit probiotikumként vagy táplálékkiegészítőként szedek, bioboltban kapható termék, és ez nekem fontos szempont volt.

Úgy érzem, hogy ez az első 1,5 hónap csak a kezdet és megvan a kellő lendület a folytatáshoz, sőt akár szívesen beszélgetek olyanokkal is, akik még csak gondolkodnak a változtatáson és inspirációra lenne szükségük. A klinikától elkérhetik az elérhetőségemet és örömmel osztom meg a saját tapasztalataimat. 

MIND Klinika: Nagyon köszönjük a beszélgetést, és zárjuk azzal, hogy folytassuk pár hónap múlva! Jó egészséget kívánunk!