Tudástár

Praktikus tippek a bélflóra-barát Húsvéthoz

A világban zajló események közepette sok kisgyermek (és nagy gyermek is!) várja a Húsvétot. Ez az időszak az édes élményeké, beleértve a csokoládét és a szűk körű családi összejöveteleket, igaz, a jelen járványhelyzetben csak azokkal, akikkel egy háztartásban élünk. Ugyanakkor ha az egészséget nem csak járványügyi szempontból szeretnénk megóvni, mi az, amit még megtehetünk?

Emésztőrendszerünk mélyén baktériumok milliárdjai élnek: ezeket összefoglaló néven mikrobiomként  vagy bélflóraként szoktuk emlegetni. A bélflóra olyan fontos funkciókat lát el, amelyek támogatják az egészség fenntartását: például szabályozza az étvágyat és a vércukorszintet, fenntartja az egészséges bél barriert, csökkenti a gyulladást és támogatja az immunrendszert. Ahhoz, hogy a velünk együttélő baktériumok lehető legjobban működjenek, azokkal az ételekkel kell őket táplálnunk, amelyeket szívesen fogyasztanak - rostokkal!

Jótékony bélbaktériumaink kedvenc táplálékai a növényi rostok.  Ezek az élelmiszer-összetevők számunkra nem emészthetőek, vagyis nem bontjuk le az emésztés során, hanem tovább haladva az alsóbb bélszakaszok felé, az ott élő baktériumokat táplálják.

Melyek a jó rostforrások?
Növények, növények és még több növény!
A növényi eredetű ételek magas rosttartalommal rendelkeznek, melyek a bélbaktériumok kedvelt táplálékai.

Sok növényi élelmiszer tartalmaz továbbá más hasznos tápanyagokat is. Ilyenek például ún. „polifenolok”, amelyek összefüggésben állnak olyan egészségügyi előnyökkel, mint a szív egészségének fenntartásával, valamint a krónikus betegségek kockázatának csökkentésével, mint például daganattal vagy cukorbetegséggel járó gyulladások és oxidatív stressz csökkentésével. Több mint 8000 különböző polifenol típusú vegyület található a mindennapi élelmiszereinkben, például bogyós gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben, a teában és a kávéban. A polifenolokról érdemes megjegyezni, hogy a kakaóban is megtalálhatók - mely az étcsokoládé fő összetevője!

Számos kutatási tanulmány foglalkozott már azzal, hogy a kakaó hogyan befolyásolhatja a bélflórát. Ezek alapján úgy tűnik, hogy amennyiben a kakaótartalom (pl. csokoládéban) 80% vagy annál nagyobb, az a jótékony baktériumok növekedésével és a potenciálisan káros baktériumok csökkenésével jár együtt a bélben. A kakaó alapú élelmiszerek további nagyszerű tulajdonságai, hogy segíthetnek a vérnyomás csökkentésében és pozitívan befolyásolhatják a vércukorszintet.

Fontos szem előtt tartani, hogy ezek a vizsgálatok nagyobb kakaó mennyiség fogyasztását vizsgálták, amely több, mint az étcsokoládéból a javasolt fogyasztási mennyiségben bevihető mennyiség. Az étcsokoládéval kapcsolatban nem szabad elfelejteni, hogy finomított szénhidrátokat és telített zsírokat is tartalmaz, ezért fogyasztása csak akkor minősül mikrobiom-barátnak, ha mértékletes!

Gyakorlati tippek a húsvéti menü tervezéséhez
Válasszon étcsokoládét:
Amikor csokoládé nyuszikkal és tojásokkal tömött polcok között sétál, keresse az étcsokoládés változatokat - különösen 80% vagy annál magasabb kakaótartalommal! Választhat étcsokoládéval bevont dióféléket vagy szárított gyümölcsöket is, melyek extra táplálékként szolgálhatnak a bélbaktériumok számára.

Süssön házi készítésű édességeket: Alapanyagként minél magasabb kakaótartalmú csokoládét válasszon, kerülje a sütőcsokoládékat és bevonómasszákat. Minél több benne a kakaó-szárazanyag, egy csokoládé annál több előnyös tápanyagot, ezzel együtt kevesebb adalékanyagot tartalmaz.  

Csokit a turmixba: Adjon natúr kakaóport kedvenc egészséges turmixához!  Az ital tartalmazhat például zabpelyhet, friss gyümölcsöket és növényi italt is, melyet a kakaó tovább gazdagíthat. Egy ilyen finomság egyszerre képes sok hasznos tápanyagot biztosítani a szervezete számára.

Legyen sokszínű a családi ebéd: A megszokott burgonya és rizs köretek helyett tálaljunk többféle egészséges köretet például salátákat dióval és magvakkal megszórva, sült zöldségeket. Burgonya vagy tészta helyett készítsünk inkább salátát! A salátát egészítsük ki probiotikus kefirrel vagy joghurttal, keverjünk bele friss zöldségeket pl. retket, újhagymát. 

Érezze jól magát: Bárhol és bármilyen körben is ünnepli idén a Húsvétot, élvezze szerettei és az egészséges ételek társaságát! 

Forrás: https://kiddipedia.com.au/handy-tips-for-a-gut-friendly-easter/