Tudástár

Soha ne feküdj le fogmosás nélkül! A rossz szájhigiénia összefüggésben állhat a demencia kockázatával

Mindenki számára ismert tény, hogy a rossz szájhigiénia számos betegséggel járhat együtt. Egy friss publikáció szerint azonban az egyértelmű fogászati problémákon túl, olyan dolgokra is hatással lehet, ami talán soha nem jutna az eszünkbe. 

A Kelet-finnországi Egyetem által végzett új tanulmány szerint a rossz szájhigiénia összefügg a kognitív hanyatlás és a demencia fokozott kockázatával. Ez a megnövekedett kockázat különösen azoknál volt egyértelmű, akiknek néhány vagy az összes foguk hiányzott. Az eredményeket a Journal of the American Geriatrics Society-ben publikálták.

A kutatócsoport a korábban készült metaanalízis frissítését tűzte ki célul, a 2022 áprilisáig megjelent legújabb eredmények integrálásával és összegzésével. Összegyűjtötték és megvizsgálták 47 olyan hosszú távú (longitudinális) tanulmány adatait, amelyek a résztvevők fogászati és kognitív egészségét követték az nyomon, különös figyelmet fordítva azokra, akik a vizsgálat kezdetén még nem mutatták a demencia jeleit. Az eredmények alapján a kutatók meglepőnek tűnő felfedezést tettek: a rossz fogászati egészséggel rendelkezőknél 23%-kal nagyobb valószínűséggel fordult elő a jövőben kognitív hanyatlás, és 21%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia. A számos vizsgált szájüregi egészségi mutató közül (fogágybetegség, fogvesztés, mély fogágyi zsebek vagy foggyökér körüli csontvesztés) különösen a fogak elvesztése volt a fenti kognitív károsodások független kockázati tényezője. A fogvesztés mértéke alapján végzett rétegzett elemzés szerint a részleges fogvesztés a kognitív hanyatlás, a teljes fogvesztés pedig a demencia szempontjából játszott kiemelt szerepet.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük, hogyan függ össze a szájüreg és az agy egészsége. A fennálló kapcsolat figyelembevételével bizonyos mértékig csökkenthetjük a demencia kockázatát, bár jelenleg nem tudjuk biztosan megmondani, hogy mennyire. A parodontális (fogyágyi) egészség mégis egy módosítható kockázati tényező, ami azt jelenti, hogy lehetőségünk van némi kontrollt gyakorolni felette. A kutatók szerint szájhigiénia fenntartása talán még fontosabb azok számára, akik már valamilyen fokú kognitív hanyatlással vagy demenciával küzdenek. A kor előrehaladtával egyébként is romlik a szájüreg egészségi állapota, így ez sokszor különös odafigyelést igényel az idős populációban.

Forrás: https://interestingengineering.com/health/connection-poor-oral-healthdementia

Asher, S, Stephen, R, Mäntylä, P, Suominen, AL, Solomon, A. Periodontal health, cognitive decline, and dementia: A systematic review and meta-analysis of longitudinal studies. J Am Geriatr Soc. 2022; 70( 9): 2695- 2709. doi:10.1111/jgs.17978