Tudástár

Tudta, hogy az alkohol bármilyen mennyiségben történő fogyasztása növeli a rák kialakulásának kockázatát?

Továbbra is tartja magát az a nézet, hogy a moderált mértékű alkoholfogyasztás akár egészségvédő hatással is bírhat; gondoljunk csak a vörösborokra és a méltán híres rezveratrolra. Bár szerencsére a lakosság egy része tisztában van a túlzott alkoholfogyasztás árnyoldalaival is, sokkoló eredmények születnek a nyugati társadalmakban e kérdést illetően: a legtöbb amerikai felnőtt ugyanis továbbra sincs tisztában azzal, hogy az alkohol évente több tízezer rákos megbetegedés okozója az Egyesült Államokban. Az Amerikai Rákkutató Intézet legutóbbi, a rákkockázattal kapcsolatos tudatossági felmérése megállapította, hogy ennek az ismeretnek a hiánya az amerikaiak csaknem felét érinti. 

Következzen néhány kijózanító tény az alkoholfogyasztásról:

  • Az alkoholfogyasztás növeli a fej-nyaki, mell-, vastagbél-, nyelőcső-, máj-, gyomor- és hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát.
  • A dohányzás és az alkohol együtt még nagyobb kockázatot jelent, mint bármelyik önmagában.
  • Napi körülbelül 3,5 egység ital fogyasztása megduplázza vagy akár megháromszorozza a száj-, garat-, gége- és nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.
  • Napi 3,5 egység ital fogyasztása másfélszeresére növeli a vastagbélrák és a mellrák kialakulásának kockázatát.
  • A bor, a sör és a tömény szeszes italok mind növelhetik a kockázatot.
  • Minél kevesebb alkoholt iszik, annál kisebb a rák kialakulásának kockázata.


Mennyi 1 egységnyi ital? Körülbelül:

  • 1,5 dl bor 12%-os alkoholtartalommal vagy
  • 40 ml szeszes ital 40% alkoholtartalommal vagy
  • 3,5 dl sör vagy almabor (cider) 5% alkoholtartalommal.


Egy kommunikációra összpontosító alkoholpolitikát vizsgáló tanulmány szerint az amerikai felnőttek közel kétharmada támogatná, hogy az alkohol csomagolására az ajánlott alkoholfogyasztási irányelvekre figyelmeztető feliratokat helyezzenek. Az Amerikai Rákkutató Intézet ezzel összefüggésben szintén szorgalmazza, hogy az alkoholtartalmú italok címkéin a fogyasztók tájékozódhassanak az alkohol és a rák közötti szoros kapcsolatról. Nem az Amerikai Egyesült Államok az egyetlen ország, ahol hasonló törekvések vannak: Írország is szorgalmazza, hogy a bor-, sör- és szeszesital-palackokon szigorú egészségügyi figyelmeztetéseket helyezzenek el.

Nem minden ország örül azonban az intézkedéseknek. Amikor Dublin tájékoztatta az Európai Bizottságot fenti szándékáról, Olaszország, Spanyolország és hat másik uniós tagállam is tiltakozott. Olaszország legnagyobb mezőgazdasági termelői szövetsége egyenesen az ország elleni "közvetlen támadásnak" minősítette a "rémisztő" figyelmeztetéseket. Miután az ír kormány hivatalosan is végrehajtotta a rendeletet, az alkoholiparnak három éve lesz arra, hogy az új címkézést alkmazza a termékeken.

Az olasz szövetség véleménye szerint helytelen az északi országokra jellemző túlzott szeszesital-fogyasztást egyenlővé tenni az alacsonyabb alkoholtartalmú minőségi termékek, például a sör és a bor mértékletes és tudatos fogyasztásával. A tudományos kutatások ezzel szemben azt mutatják, hogy bármilyen típusú alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát, legyen az bor, sör vagy tömény szeszes ital.

Mindeközben fogyasztóként mit tehetünk az egészségünkért?

A képlet nagyon egyszerű: korlátozzuk az alkoholfogyasztást. A rák kockázatának csökkentése érdekében természetesen a legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt. Ha mégis úgy dönt, hogy időnként szeretne egy pohár sörrel vagy borral koccintani, törekedjen rá hogy hetente legfeljebb 2 egységnyi italt fogyasszon. Minden kis lépés számít. Ne feledje, minél kevesebb alkoholt iszik, annál kisebb a rák kialakulásának kockázata.

 


Forrás:

ajpmonline.org/

aicr.org/

aicr.org/

niaaa.nih.gov/

cancer.ca/

theguardian.com