Tudástár

Újabb mítosz dőlt meg - már kis mennyiségű alkohol is ártalmas a szívnek, mondja a Szív Világszövetség!

2019-ben globálisan több mint 2,4 millió ember halt meg az alkoholfogyasztás következményei miatt. Ez a szám az összes halálozás 4,3%-át, a 15-49 éves férfiak halálozásának pedig mintegy 12,6%-át teszi ki világszerte. Az alkohol pszichoaktív, ártalmas anyag, amely jelentős károkat okozhat az emberi szervezetben. Fogyasztása a nem fertőző betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, az emésztőrendszeri betegségek, a szándékos és nem szándékos sérülések, valamint számos fertőző betegség egyik fő, elkerülhető kockázati tényezője.

A bizonyítékok egyértelműek: az alkoholfogyasztás bármely szintje az egészség károsodáshoz vezethet. Tanulmányok kimutatták, hogy már kis mennyiségű alkohol is növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, beleértve a szívkoszorúér-betegséget, a stroke-ot, a szívelégtelenséget, a magas vérnyomásos szívbetegséget, a kardiomiopátiát, a pitvarfibrillációt és az aneurizmát. Ennek ellenkezőjét állító tanulmányok nagyrészt tisztán megfigyelésen alapuló kutatásokon alapulnak, amelyek nem vesznek figyelembe más tényezőket, például a már meglévő betegségeket és az "absztinensnek" tekintett személyek alkohol fogyasztását. A valóság az, hogy a mai napig nem találtak megbízható összefüggést a mérsékelt alkoholfogyasztás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázata között.

Az alkoholnak a pezsgő társasági élethez szükséges tényezőként való ábrázolása elterelte a figyelmet az alkoholfogyasztás ártalmairól, csakúgy, mint azok a gyakori és széles körben elterjedt állítások, amelyek szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás, például napi egy pohár vörösbor, védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. 

Az alkohol gazdasági és társadalmi költségei is jelentősek: ezek közé tartoznak az egészségügyi ellátórendszer költségei, a zsebből fizetendő kiadások, a termelékenység csökkenése, valamint az erőszak, a hajléktalanság és a bűnözés megnövekedett kockázata. Az alkohol nagyobb hatással van az alacsony társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező emberekre, akik nagyobb valószínűséggel tapasztalják káros hatásait, mint a biztosabb társadalmi-gazdasági háttérrel bírók, még hasonló vagy kisebb mennyiségű fogyasztás esetén is

A WHF Szakpolitikai összefoglalója, mely Az alkoholfogyasztás hatása a szív- és érrendszeri egészségre: Mítoszok és intézkedések címet viseli (Policy Brief, The Impact of Alcohol Consumption on Cardiovascular Health: Myths and Measures) összefoglalja az alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt negatív hatásairól rendelkezésre álló bizonyítékokat, részletezi az alkohollal kapcsolatos "pro és kontra" vitát, valamint ajánlásokat fogalmaz meg mind az egyének, mind a politikai döntéshozók számára, hogy világszerte segítsen fellépni az alkohol káros hatásai ellen.


Az alkoholfogyasztás csökkentésére irányuló költséghatékony beavatkozások közé tartozik az alkohol elérhetőségének szigorítása, az alkoholreklámok tilalmának betartása, valamint a szűrővizsgálatokhoz és a kezeléshez való hozzáférés megkönnyítése.


Forrás: https://world-heart-federation.org/news/no-amount-of-alcohol-is-good-for-the-heart-says-world-heart-federation/?fbclid=IwAR3G3h0aDjoT79zzTMvL9h_zJdUQ39ehH6Z9xvVarA7ZZlre7cBS2fzRgiY