Tudástár

Vírusfertőzés lehet a Sclerosis multiplex hátterében?

A szklerózis multiplex (MS) a központi idegrendszer krónikus gyulladásos betegsége, amelynek etiológiája jelenleg ismeretlen. Az agy és a gerincvelő demielinizációja egy immunmediált folyamat, amelyet feltételezések szerint vírusfertőzés válhat ki. A feltételezett kórokozók közül az első számú jelölt az Epstein-Barr-vírus (EBV). Az EBV egy humán herpeszvírus, amely a fertőzést követően a B-limfocitákban látens formában perzisztál a gazdaszervezet egész élete folyamán.

Az EBV okozati szerepét alátámasztja a fertőző mononukleózis utáni fokozott MS-kockázat, az EBV nukleáris antigének (EBNA) elleni emelkedett szérum antitest titer, valamint az EBV jelenléte az MS demyelinizált elváltozásaiban, amelyet több, (de nem minden) patológiai vizsgálatban megállapítottak. Az ok-okozati összefüggés bizonyítéka azonban nem kellően meggyőző. Ok-okozati összefüggésről akkor beszélhetünk, ha az egyéneknél, akiknél az EBV-fertőzést követően alakult ki az SM, az nem alakult volna ki, ha nem fertőződtek volna meg az EBV-vel. A randomizált vizsgálatokon kívül, a “gold standard” ennek vizsgálatára a az MS előfordulásának longitudinális vizsgálata EBV-negatív egyénekből álló kohorszban. A követés során a vizsgált egyének egy része EBV-vel fertőződik, mások pedig nem. A felnőttek ~95%-át megfertőző EBV gyakori előfordulása, valamint az a tény, hogy az MS viszonylag ritka betegség, eddig gátját szabta az ilyen vizsgálatoknak. 


Most a hipotézist, miszerint az MS-t az Epstein-Barr-vírus (EBV) okozza, egy több mint 10 millió, az amerikai hadseregben 1993 és 2013 között aktív szolgálatot teljesítő fiatal felnőttből álló kohorszban tesztelte kutatók egy csoportja. A vizsgálatban részt vevők közül 955-nél diagnosztizáltak MS-et szolgálati idejük alatt. Megállapították, hogy az MS kockázata 32-szeresére nőtt az EBV-vel való fertőzést követően, de nem nőtt más vírusokkal, köztük a hasonlóan terjedő citomegalovírussal való fertőzés után. A neurofilamentum könnyű lánc szérumszintje, ami neurodegeneráció biomarkere pedig csak az EBV szerokonverzió után emelkedett. Mivel ezek az eredmények nem magyarázhatók az MS egyetlen más ismert kockázati tényezőjével sem, az adatok alapján a EBV az SM vezető kiváltó oka lehet. 


Forrás: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abj8222