Okos receptek
Zöldséges köret, vagy akár gyors reggeli? - Kölessaláta zöldségekkel
A magyarok táplálkozására igencsak jellemző köret a rizs és a burgonya különféle módokon elkészítve, de napjainkban már egyre szélesebb körben kezdenek elterjedni az alternatív gabonafélék is, mint például a köles emberi fogyasztásra szánt fajtái is.
Télen az étrendünk könnyebben válik egyhangúvá, és így hamarabb megeshet, hogy magasabb kalóriatartalmú, egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek kerülnek az asztalunkra. Erre is jó megoldás, ha próbáljuk a változatosságot fenntartani, akár friss salátákkal, párolt zöldségekkel, vagy akár alternatív gabonafélékkel is, mint például a köles, vagy a hajdina.
A kölesben található többek között foszfor, magnézium, kálium, nátrium, cink. Gazdag B vitaminokban, különösen tiamin (B1), niacin (B3), és piridoxin (B6) vitaminokban. Antioxidáns tartalma is jelentős. A köles esetében a rosttartalom kiemelt figyelmet kap, ami magában foglalja a vízben oldható és oldhatatlan rostokat is. Rezisztens keményítő tartalma is viszonylag magas, amelynek jótékony hatásait a tudomány is vizsgálja. Goitrogén élelmiszer, de főzés közben ennek a tartalma csökken.
Habár a köles köretként került felvezetésre, de napjainkban egyaránt készülhet belőlük könnyed desszert, vagy akár rakott étel is. Érdemes körülnézni, milyen sokféle étel készülhet belőle. Mi most dietetikusunkkal együtt egy egyszerű, de finom salátát készítettünk el Önöknek.
Kölessaláta zöldségekkel
Hozzávalók 1 fő részére:
40 gramm köles
15 gramm kaliforniai paprika
60 gramm koktélparadicsom
10 gramm újhagyma
20-30 gramm sajt (típustól függően
1 teáskanál étolaj
Só
Bors
Bazsalikom
Elkészítés:
A zöldségeket feldaraboljuk apróbb darabokra, majd átfuttatjuk pár perc alatt egy serpenyőben minimális étolajon, eközben hozzáadjuk a fűszereket is ízlés szerint. A kölest megfőzzük, úgy ahogy a csomagoláson fel van tüntetve. Amint elkészült a köles, hozzáadjuk a zöldségekhez és alaposan összekeverjük ezt is. Végül tálalás előtt ráreszeljük a sajtot.
Jó étvágyat kívánunk!