Fontos tudni, hogy a memória zavarokkal küzdők nagyobb csoportjánál a memóriazavar nem kóros állapot, hanem akár életmódból fakadó tünet, vagy más betegség okozta szimptóma. Ilyen esetekben a kiváltó okok megszüntetésével a betegség akár visszafordítható.

Memóriazavarokat kiváltó okok lehetnek pl.: anyagcsere zavar, magas vérnyomás (hipertónia), fejsérülés, altatók, drogok használata, de életmódbeli problémák is okozhatják, úgymint nem megfelelő minőségű alvás vagy nem kezelt stresszes állapot. Az utóbbi években bizonyosságot nyert a kutatások során, hogy a belek mikrobiom állapota és eltérései összefüggést mutatnak bizonyos neurológiai kórképekkel is. 

Ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb sor kerüljön egy kivizsgálásra, abban az esetben, ha a páciens a memóriájának romlását észleli, gondolkodási nehézségekkel küzd a mindennapok során. 

Jellegzetes panaszok memóriazavarok esetén:

A korai felismerésben segít az USA-ban az Alzheimeres betegek szervezete által megfogalmazott 10 jellegzetes panasz, gyanújel ismerete:

1.   A mindennapi életben nehézséget okozó emlékezet zavar, mint például nevek, időpontok, kérések elfelejtése.

2.   Nehézségek a tervezésben és probléma megoldásban.

3.   Zavar az otthoni, munkahelyi feladatok ellátásában.

4.   Tájékozódási problémák.

5.   Képek és térbeli viszonyok felismerésének zavara.

6.   Nyelvtani problémák megjelenése beszédben és írásban.

7.   Tárgyak elpakolgatása és nem találása.

8.   Ítéletalkotás zavara, nehézkes döntéshozatal, bizonytalankodás akár hétköznapi rutinhelyzetekben is.

9.   Visszahúzódás a munkából és társasági tevékenységekből.

10.   Személyiség és hangulat változás.

Neurológia kivizsgálásokkal és neuropszichológiai tesztekkel rövid időn belül ki lehet szűrni, hogy milyen típusú memóriazavarral állunk szemben és milyen kezelésre lesz szüksége a betegnek. Ezért ha a 10 gyanújel közül bármelyiket tapasztalja, keresse fel még időben a MIND Klinika szakorvosait!

Memóriazavarok esetén foglaljon időpontot az alábbi szakorvosunkhoz:

Dr. Kovács Tibor - Neurológus

Tegye meg az első lépést a gyógyulás felé, kérjen időpontot telefonon a +36 70 905 30 80-as számon vagy írjon nekünk az idopont@mind.hu e-mailcímre!

A leggyorsabban az alábbi gombra kattintva foglalhat időpontot ONLINE, vagy kezdeményezhet e-mail írást ill. telefonhívást!