Prof. Csiba László

Csl Oldal

Neurológus

A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának professzora,  2016-tól a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke.

Klinikáján végzik az országban a legtöbb vénás vérrögoldó-kezelést stroke-ban.

Fő érdeklődési területe: az agyi keringészavarok (stroke) megelőzése, kezelése.

1981-1983 között a kölni Max-Planck intézetben dolgozik.

1986-87-ben meghívják Japánba ahol ultrahangmódszereket sajátít el.  1991-ben a franciaországi Toulouse-ban tölt fél évet az agyi keringészavarok tanulmányozásával. Negyvenéves korában kinevezik egyetemi tanárrá, 25 évig vezeti a debreceni Neurológia Klinikát. Szűkebb szakterülete a neurológia, illetve az agyi keringészavarok (szélütés, stroke).  Megszervezte az ország első neuroszonológiai (a központi idegrendszer ultrahang-vizsgálatával foglalkozó) laboratóriumát és a Magyar Neuroszonológiai Társaságot. 

Klinikája nemzetközileg ismert klinikai és oktatási stroke-központ, német, holland és japán orvosok kutatóhelye.   

Az European Master’s in Stroke,  a World Stroke Academy vezetőségi tagja, a Deutsche Gesell. für Klin. Neurophys. und Funktionelle Bildgebung levelező, az Osztrák Stroke Társaság tiszteleti tagja, az Israel Association of Neurology, a University Belgrade, a Novi Sad, a kolozsvári Iuliu Hatieganu és a marosvásárhelyi University of Medicine and Pharmacy   visiting professzora.  2009 és 2013 között az European Society of Neurosonology and Cerebral Hemodynamics elnöke.

Az általa bevezetett ellátási modellnek köszönhetően évek óta Debrecenben végzik országosan a legtöbb vénás vérrögoldást akut stroke-ban, régiójának stroke halálozása az egyik legalacsonyabb az országban. 

Klinikai, tudományos és oktató munkáját Markusovszky, Hatvany, Battyhány-Strattmann, Francis Crick, Szentgyörgyi, Tankó, Genersich  díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje  és 2020-ban Széchenyi díjjal ismerték el. Sajószentpéter díszpolgára, megkapta Debrecen városa Pro Urbe díját is.  Hallgatói 8 alkalommal választották az év oktatójának. 2015-ban az Academia Europaea, 2016-ban a Magyar Tudományos Akadémia   választotta tagjává. ”Kérem boncoljanak fel” c. novelláskötetét   lefordították angol, német, román és szerb nyelvre. Új könyve: „Akit a Nagy Víz elsodort” 2018-ban jelent meg. Nős, 3 gyermeke van.

Elsősorban olyan betegek jelentkezését várja, akik  érbetegségekre hajlamosító rizikófaktorok vizsgálatát kérik vagy stroke-ot szenvedtek és a további kezeléssel kapcsolatban  szeretnének tanácsot kapni, de várja fejfájós betegek jelentkezését is.