KEZDJÜK EGÉSZEN AZ ALAPOKTÓL! MI AZ AZ MR, ÉS MI A MŰKÖDÉSI ELVE?

Az MR (vagy MRI) egy teljesen fájdalommentes képalkotó vizsgálat, mely nincsen káros hatással az emberi szervezetre. Nagyon leegyszerűsítve, mágneses elven működve készít a test meghatározott területeiről több irányból részletgazdag felvételeket.

A MIND Klinikán a General Electric egyik legfejlettebb, legjobb 3 T térerősségű MR készüléke működik, ennek köszönhetően a lehető legrészletgazdagabb felvételeket készítjük.MIBEN KÜLÖNBÖZIK EGY MR VIZSGÁLAT A RÖNTGENTŐL ÉS A CT-TŐL, VALMINT AZ ULTRAHANGTÓL, TOVÁBBÁ MILYEN ELŐNYEI VANNAK?

· A röntgen, a CT és az ultrahangvizsgálat egy-egy fizikai elven nyugszik: a röntgen és a CT röntgensugár-elnyelésen, az ultrahang pedig az ultrahang visszaverődésén alapszik. Az MR ezzel szemben sokféle fizikai folyamat összeségéből alkot rendkívül részletgazdag képet.

· Az MR vizsgálat hasonlítható egy laborvizsgálathoz is, atekintetben, hogy egy vérmintát is rengeteg féleképpen lehet megvizsgáltatni. Ezért a vizsgálat előtt, konkrét diagnosztikus kérdést kell feltenni, arra vonatkozólag hogy milyen speciális mérések történjenek meg. Jelenleg MR-rel 600 féle szekvencia vizsgálható, ebből választják ki azt a 4-5 szempontot, melyre a vizsgálat fókuszál.

Az MR vizsgálat a leginformatívabb képalkotó eljárás, az általa kapott képi információ diagnosztikus értéke általában messze meghaladja a CT-ét vagy az ultrahangét.

· További óriási előnye a CT-vel szemben, hogy az  esetek nagyobb részében nincs szükség kontrasztanyagra. Ráadásul amíg a CT-ben alkalmazott kontrasztanyag aránylag gyakran okoz allergiát, ritkán anafilaxiát, addig az MR kontrasztanyagoknak gyakorlatilag nincsen káros mellékhatása. Az MR kontrasztanyag nem jódot tartalmaz, hanem gadoliniumot. Klinikánkon a legjobb minőségű kontrasztanyagot használjuk, melyből a gadolinium nem oldódik ki, ezért akár teljes veseelégtelenség esetén is alkalmazható.

· Ezzel összhangban, mivel nem minden MR vizsgálathoz szükséges kontrasztanyag használata, ha pedig szükséges, az teljesen biztonságos, ezért egyedülálló módon nem kérünk laborvizsgálatot az MR előtt, mellyel a páciens nem kevés időt, fáradtságot és pénzt takaríthat meg.


Mr Diagn Oldalra


MIÉRT ÉRDEMES A MIND KLINIKÁN VÉGEZTETNI AZ MR VIZSGÁLATOT?


· új generációs 3 Teslás MR készülék

· legmodernebb technológia – szoftver és hardver szinten is a lehető legjobb minőségű kép

· rövid előjegyzési idő, akár azonnali időpont

· nagyszerű és elhivatott operátorok

· barátságos környezet

·  nem szükséges laborvizsgálatot készíttetni az MR vizsgálatot megelőzően, mellyel időt, fáradtságot és pénz takaríthat meg

·  70 cm -es csőátmérő (a létező legnagyobb) – mely már jelentősen csökkenti a klausztrofóbiás érzést, és lényegesen kényelmesebb minden testalkat számára, 210 kg-ig bezárólag.


HA ÉLETE ELSŐ MR VIZSGÁLATA ELŐTT ÁLL, JÓ HA TUDJA

Ha még nem volt része hasonló kivizsgálásban, akkor biztosan rengeteg kérdés merül fel Önben!

Ezeket igyekeztünk összegyűjteni és egyben meg is válaszolni:

· A vizsgálat nem ruhátlanul zajlik.

· Csak a mágnesezhető fémtárgyakat kell levenni: órát, övet, gyűrűt (aranyékszer maradhat).

· Az elmúlt 20-25 évben készült ortopédiai és traumatológiai implantátumok már MR kompatibilisek, de fontos előre jelezni a meglétüket.

· Amennyiben korábban helyezték be az implantátumot, akkor annak elhelyezkedéséről és méretéről szóló dokumentációt, szükséges elhozni a vizsgálatra.

· Az amalgám tömés is lehet akadály, a fogászati implantátumok viszont MR kompatibilisek.· Pacemakerrel 3 Teslán csak akkor végezhető vizsgálat, ha annak specifikációja kifejezetten tartalmazza, hogy nincs akadálya 3 Teslás vizsgálatnak. Az MR vizsgálatot követően, egy előre meghatározott protokoll szerint a pacemakeren elvégzik a szükséges állításokat.

· Fülimplantátum esetében is ellenjavallt a 3 Teslás MR vizsgálat, alacsonyabb térerővel lehetséges az elvégzése.

· Műtéteknél régebben használtak mágnesezhető fém elszorítót (“klipet”), ilyen esetekben sem javasolt a 3T.

· A készülék bár meglehetősen hangos, ezt fülhallgatóval tompítjuk. A fülhallgató lehetőséget nyújt zene- vagy podcast hallgatásra is.LELETEZÉS

Attól függően, hogy milyen betegség miatt van szükség a vizsgálat elvégzésére, a lelet elküldése történhet sürgős esetekben azonnal, vagy általában 5-7 munkanap alatt.

A leletek egy elektronikus rendszerbe kerülnek, melyet a vizsgálatot elrendelő szakorvos, vagy a magánúton érkező páciens egy hozzáférési kóddal tekinthet meg.

A lelet kiértékeléséhez minden esetben MR szakorvosra és/vagy szakorvosra van szükség.MR DIAGNOSZTIKAI ÁRLISTA:

Natív

Kontrasztos

Has

49.000 Ft

98.000 Ft

Pancreas + MRCP

49.000 Ft

-

Has-kismedence

98.000 Ft

149.000 Ft

Has-kismedence MR entero

98.000 Ft

149.000 Ft

Has-kismedence+MR urográfia

119.000 Ft

169.000 Ft

Has + Elasztográfia

98.000 Ft

149.000 Ft

Kismedence

49.000 Ft

98.000 Ft

Nyak

49.000 Ft

98.000 Ft

Mellkas

49.000 Ft

98.000 Ft

Koponya

49.000 Ft

98.000 Ft

Koponya + TOF angio

59.000 Ft

-

Gerinc (egy régió)

C-gerinc (nyak)

Th-gerinc (hát)

L-gerinc (ágyék)

49.000 Ft

98.000 Ft

Gerinc (két régió)

87.500 Ft

137.500 Ft

Teljes gerinc (C-Th-L)

124.000 Ft

174.000 Ft

Teljes test

149.000 Ft

-

Csípő (egy oldal)

49.000 Ft

98.000 Ft

Térd (egy oldal)

Váll (egy oldal)

49.000 Ft

98.000 Ft

Emlő 

49.000 Ft

98.000 Ft

Prosztata

49.000 Ft

98.000 Ft

Magzat

49.000 Ft


Sürgősségi leletezés (24 órán belül): 10.000 Ft


Vizsgálatunkra bejelentkezhet a MIND Klinikára, telefonon vagy e-mailen!

Bízza magát a legmodernebb technológiára és elhivatott orvosi csapatunkra!

Amennyiben szeretne időpontot foglalni kérjük hívjon minket a 
+36 1 600 50 90 telefonszámon vagy kattintson az alábbi hívás gombra!Levélíráshoz kattintson az alábbi gombra!

Az alábbi videóbeszélgetésben Dr. Rudas Gábor MR szakterületi vezető beszél arról mit érdemes tudni egy 3T MR berendezésről és a vizsgálatról.