• A szélütés, stroke, vagy régies nevén a “gutaütés” a második leggyakoribb halálok világszerte és hazánkban is. A tartós rokkanttá válás leggyakoribb oka és a leggyakoribb neurológiai betegség. Évente 40 ezren kerülnek kórházba stroke miatt, és közülük majdnem minden második beteg meghal.
  • Hazánkban minden órában 2 embert érint, de sok kis tünetmentes epizód előzi meg, amelyek tízszer gyakoribbak. 
  • A kezelés akkor kezdődik általában, amikor visszafordíthatatlan szövődmények alakulnak ki.
  • Ennek nem kellene így lennie: 15-20 évvel korábban kezdődik a folyamat, amikor még az esetek döntő többségében teljesen gyógyítható, visszafordítható.


A stroke kockázat alapja az érfal intima gyulladásos kiszélesedése, és ennek kóroki tényezői, melyek mérhetők (kvantifikálható). Erre kombinált képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokat végzünk:

  • nyaki doppler ultrahang
  • TCD: transcranialis doppler ultrahang
  • MR angiografia
  • CRP, koleszterin
  • zonulin, calprotectin
  • S16-NGS célzott mikrobiom teszt


Dr. Szatmári Szabolcs: stroke szakértő, kutatási területe a stroke kezelése, megelőzése és ebben a mikrobiom szerepe.


Az intima vastagodás diagnosztikája a stroke prevenció kulcseleme

“A stroke és az érbetegségek gyökere közös: az érelmeszesedés” – emeli ki Dr. Csiba László professzor. A szélütés Magyarországon népbetegség. Világszerte 12 millió új stroke eset fordul elő évente, ebből 6,6 millió beteg meghal minden évben. A megbetegedések száma pedig fokozatosan nő. Csiba professzor itt látható előadásában arra hívja a figyelmet, hogy minden negyedik szélütést a nyaki erek elzáródása okozza, és a betegség előfordulásának magas számát úgy lehet csökkenteni, ha a prevencióra helyezzük a hangsúlyt. Vagyis arra, hogy az érelmeszesedést már a tünetek megjelenése előtt felfedezzük és kezeljük. Az érfalak megvastagodása kezelhető és visszafordítható! 

 A rizikófaktorok: a magas vérnyomás, a túlzott alkohol fogyasztás, a dohányzás, a véralvadási zavarok, a koleszterin háztartás zavara, szívritmus- és szívbetegségek, cukorbetegség, elhízás, gyulladásos folyamatok. 

E kórkép diagnosztikája az érbelhártya vastagságának ultrahangos vizsgálata, vagyis az intima megvastagodásának mérése. A nyaki ultrahang és az arteriográfia ad választ arra kérdésre, hogy mekkora a kockázat, hogy van-e komoly veszélye annak, hogy szélütés alakuljon ki, és arra is rálátásunk lesz, hogy hogyan kezeljük a fennálló problémát. 

Dr. Csiba László professzor, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának professzora, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke

A magas vérnyomás okainak kezelése, a stroke valódi megelőzése

Az érelzáródással járó stroke esetek döntő többsége megelőzhető lenne, ha az érelmeszesedés okát megtaláljuk és a folyamatot visszafordítjuk. Például a magas vérnyomás esetében erre van mód, amely a leggyakoribb oka az érbetegségnek. 5 éve nem gondoltam volna, hogy ennek a kulcsa a bélrendszerben is kereshető” – vallja Dr. Szatmári Szabolcs, neurológus, stroke szakértő. “ Ezt akkor érjük el, amikor az antihypertensiv gyógyszerek elhagyhatóvá válnak a személyre szabott kezelés mellett csökkenő vérnyomással. Évek óta foglalkozunk ennek a kutatásával, 2018-ban az Orvosi Hetilapban írt hazai közleményünk az év legjobb magyar nyelvű közleményének díját kapta. Most ezt már átültettük a klinika gyakorlatba” – teszi hozzá Dr. Schwab Richárd. 

A primér prevencióra, elsődleges megelőzésre akkor van lehetőség, amikor a betegnek még nem volt stroke-ja csak kimutatható kockázatok vannak. A nagy kihívást a néma szélütések jelentik, amelyek olyan agyterületeket érintenek, melyek nem okoznak tünetet. Sok esetben ugyanis a tünetmentes stroke-ok már kialakultak, és ebben az esetben a valós kockázat sokszorosa a vélt rizikónak. Ez azonban “orosz rulett”: átlagosan a tizedik alkalommal sül el a fegyver, akkor viszont súlyos következményekkel: tartós bénulás és halál fenyeget. Hosszú távon ugyanakkor a néma infarktusok is növelik a korai demencia kockázatot.

Az egyik legfontosabb korai jel a magas vérnyomás: a gyógyszeres vérnyomáscsökkentés a rövidtávú szövődmény kockázatokat csökkenti. Az oki kezelés azonban ekkor kezdődik és nem nyugszunk, amíg gyógyszermentessé nem tudjuk tenni a pácienseket. A magas vérnyomást, akárcsak a kettes típusú cukorbetegséget és az inzulinrezisztenciát meg lehet, és meg kell gyógyítani. És ezzel a stroke kockázatát is csökkentjük. 

Ha elértük a gyógyszermentes magas vérnyomást és az 5 pontos cukorterhelés során gyógyszermentesen is normál tartományba kerül újra a vércukor, ill. a hs-CRP érték 0,5 alá csökken - megnyugodhatunk. A jó hír az, hogy ez minden hazai háziorvosi rendelőben elérhető diagnosztika.

Az alábbi videóbeszélgetésben szó lesz a további kockázati tényezőkről, a gyulladásról, hs-CRP csökkentésének jelentőségéről, arról, hogy miért jelent stroke kockázatot, ha felborul a bél baktérium-állománya, a mikrobiom. Vagyis hogyan kell átalakítani a táplálkozásunkat és az életmódunkat ahhoz, hogy ne kapjunk szélütést?

Szakértő orvosaink az alábbi videóban arra is rávilágítanak, hogy a kockázati tényezők majdnem mindegyikét meg lehet szüntetni, azaz a stroke kockázatát szinte le lehet nullázni. A jó hír, hogy ennek a középpontjában az életmód és a táplálkozás van, a veleszületett tényezők szerepe 5%-nál is kisebb.

Tegye meg az első lépést a gyógyulás felé, kérjen időpontot telefonon a +36 1 600 50 90-es számon vagy írjon nekünk az idopont@mind.hu e-mail címre!

Kollégáink várják Önöket: 

Prof. Csiba László – Professor Emeritus, az MTA rendes tagja

Dr. Szatmári Szabolcs PhD – Neurológus szakorvos

Dr. Jarecsny Tamás – Neurológus szakorvos

Dr. Tóth Adrián - Neurológus szakorvos

A leggyorsabban az alábbi gombra kattintva foglalhat időpontot ONLINE, vagy kezdeményezhet e-mail írást illetve telefonhívást!

AMIVEL NEM FOGLALKOZUNK: szakmai irányelvek tiltják sürgősségi betegellátást a stroke kezelésében, ahol nincs mód az ún. “revaszkularizációs” kezelésekre. Ilyenkor a beteg azzal nyer a legtöbbet, ha az elzárt eret sikerül újra megnyitni. Akut tünetekkel ezért nem fogadunk betegeket diagnosztikai vizsgálatokra sem. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni, és az Országos Mentőszolgálat a pácienst a legközelebbi stroke központba fogja szállítani, ahol a specifikus vizsgálatok és az elzáródott ér megnyitása történik. 

Kapcsolódó tartalmak:

Prof. Csiba László, a MiND Klinika neurológus munkatársa, az Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszik Rádió, Otthonról hoztam rovatában beszélgetett Bálint Edinával a strokeról. A sorozatban arról lesz szó, hogy hogyan előzhető meg a népbetegségnek számító agyvérzés, melyek az esetek felében végzetes betegség figyelmeztető jelei. 

A Dizajn Kezdeti

8/1. rész

Hogyan vesszük észre, hogy baj van, melyek a stroke figyelmeztető jelei?

Prof. Dr. Csiba László felhívja a figyelmet azokra a jelekre, amelyek esetén azonnal mentőt kell hívni. A beszélgetésben szó esik rizikófaktorokról, amelyek fennállása esetén érbetegségre kell gondolni. Ezek például a magas vérnyomás, a túlsúly, a dohányzás, a cukorbetegség. Ha meghallgatják a podcastot, megtudhatják , hogy mely intő jel esetén érdemes felkeresni klinikánkat, hogy a stroke megelőzhető legyen. 

MEGHALLGATOM

8/2. rész

Híres, ismert emberek stroke-ja.

Az eheti beszélgetésben Prof. Csiba László a stroke történelmünkben való alakulásáról, illetve ismert embereket ért szélütésekről, és annak jelenlegi gyakoriságáról is mesél. 

MEGHALLGATOM

8/3. rész

Mitől függ a stroke és annak következménye?

A beszélgetéssorozat harmadik részében arról esik szó, hogy mitől függ a stroke kimenetelének súlyossága és annak esetleges következményei, gyógyulási esélyei.

MEGHALLGATOM
D Cc20201110018

Versenyfutás az idővel

"Ha a szívritmuszavarban szenvedők, magasvérnyomásosok felét megfelelően kezelni tudnánk, a dohányzók fele leszokna, és a lusták fele heti két alkalommal mozogna az első izzadságcsepp megjelenéséig, harmadával csökkenne az évi harmincötezret számláló új stroke-betegek száma hazánkban."

Érdemes elolvasni a Nők Lapjában megjelent cikket, amelyben Dr. Csiba László neurológus professzort kérdezte Krúdy Tamás.

ELOLVASOM
62a4b0ff 5444 4b5a Bc4d 6ea5325e4864 1

A stroke megelőzési lehetőségei illetve a szűrésvizsgálatok fontossága

A Jazzy Rádió, Jazzy Randevú c. műsorában Bálint Edina szerkesztő-műsorvezető Dr. Szatmári Szabolccsal, a Mind Klinika neurológusával beszélgetett.

A stroke elsődleges megelőzéséről kevés szó esik mostanság, viszont a jó hír az, hogy az érbetegségek döntő többsége, melyek a stroke kialakulásában játszanak szerepet, visszafordíthatóak, ha időben felfedezésre kerülnek.

Ha Ön is rizikótényezőkkel rendelkezik, fordítson figyelmet a szűrővizsgálatokra!

MEGHALLGATOM