Nem véletlen, hogy sok honfitársunk egymást követően nemcsak alsóvégtagi érszűkületben, hanem szívinfarktusban vagy stroke-ban is meg fog betegedni. Statisztikák szerint a stroke-ot gyakran követi szívinfarktus. A három betegség rizikótényezői is szinte ugyanazok: elhízás, dohányzás, magas vérnyomás, kóros zsírértékek, cukorbetegség, mértéktelen alkoholfogyasztás, mozgáshiány.

Ha az érelmeszesedés folyamatát a rizikó faktorok befolyásolásával - azaz jelentős életmódbeli változtatásokkal lassítjuk, mindhárom betegség kialakulásának valószínűségét csökkentjük.

Nagyon fontos tehát az elsődleges megelőzés! Ahogy fentebb említettük az érelmeszesedés némán zajlik a szervezetben, egészen a klinikai tünetekig. Célzott vizsgálatokkal azonban lehetséges szűrni, és időben észrevenni a problémát.

Nagy örömmel állunk rendelkezésére azoknak, akik nem betegek, csupán a szűrés-megelőzés területén szeretnének segítséget kapni. Az életmód tanácsok, a szakorvosi vizsgálat mellett ellenőrizni tudunk minden fontos vérparamétert, megszervezni minden olyan képalkotó vizsgálatot (ultrahang, CT, MR) mely szükséges a hatékony megelőzés érdekében.

Azokat is várjuk klinikánkon, akik már átestek valamelyik érbetegségen. Sajnos mindhárom betegség esetén jelentős az ismétlődés veszélye, tehát nemcsak a rehabilitáció, hanem a másodlagos megelőzés is fontos.A szakorvosi vizsgálat után a gyógyszeres kezelésben is tudunk tanácsot adni, hiszen az érbetegségen már átesett betegeket többféle gyógyszerrel kell kezelni (vérnyomáscsökkentők, a zsír- és cukorháztartás gyógyszerei, véralvadásgátlók, sőt egyes esetekben érműtéttel).

Intézményünk nem foglalkozik akut ellátással. Ha tehát valakinek akut szívinfarktusa, stroke-ja alakul ki, akkor haladéktalanul a mentőkhöz kell fordulnia. A hatékony beavatkozás időablaka különösen a stroke esetén fontos, csupán néhány óra.

Az érbetegségen (különösen a stroke-on) átesett betegek nemcsak gyógyszeres kezelésre, hanem rehabilitációra, sőt pszichológiai, pszichiátriai kezelésre is szorulhatnak. Intézményünkben holisztikus szemléletű gyógyító munka zajlik, így a beteg szükség esetén több szakterületről kap segítséget a felépüléshez orvosi teamünktől.


Fentiekben említett esetekben kérjük forduljon alábbi szakorvosainkhoz:

Prof. Csiba László - Neurológus

Dr. Jarecsny Tamás - Neurológus

Dr. Szabó Zsolt - Neurológus

Dr. Szabó Zsolt - Neurológus

Tegye meg az első lépést a gyógyulás felé, kérjen időpontot telefonon a +36 1 600 50 90-es számon vagy írjon nekünk az idopont@mind.hu e-mailcímre!

A leggyorsabban az alábbi gombra kattintva foglalhat időpontot ONLINE, vagy kezdeményezhet e-mail írást ill. telefonhívást!