5447 1

Csúcskategóriás ultrahang készülékünk (GE LogiQ E10) műszaki - és szoftverlehetőségei, valamint vizsgálófej-készlete sokrétű vizsgálati lehetőséget biztosít. Ez a gép egy egészen új szintre emeli a megbízhatóság és a hatékony diagnosztika fogalmát, azzal hogy a mesterséges intelligenciát is használja a vizsgálat során. Mindennek eredményeképpen kevesebb lépéssel is kiváló a képoptimalizálás, és a páciensre több időt tud fordítani a kezelőorvosa.

A MIND KLINIKÁN VÉGZETT ULTRAHANG VIZSGÁLATOK

  • Áttekintő hasi - kismedencei ultrahang
  • Máj elasztográfiás vizsgálat
  • Az alsó - (ritkán a felső) végtagok vénás keringésének vizsgálata
  • Nagyízületi (váll, csípő, térd) ultrahang felnőttek részére
  • Gyermekkori hasi - kismedencei ultrahang
  • Újszülöttkori csípő ízületi ultrahang
  • Carotis doppler
  • Nyaki lágyrész ultrahang (pajzsmirigy)


Az ultrahang manapság már fonendoszkópként használatos diagnosztikai módszer. Gyakran használt vizsgálati technológia, mivel semmilyen kellemetlenséget vagy kockázatot nem jelent a páciens számára. Hanghullámokkal működik, és nem jár sugárterheléssel. Olyan alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak. Szervezetünk különböző szövetei jól vezetik az ultrahangot, ennek köszönhetően lehetővé válik az egyes szervek megítélhetősége (kivéve csontokat és a tüdőt). Az ultrahangot általában nyaki erek, ill. hasi -, illetve kismedencei szervek vizsgálatára használják.AZ ULTRAHANG VIZSGÁLATOKAT VÉGZŐ SZAKORVOSAINK:

DR. BÁCS ÉVA
radiológus
mindenfajta ultrahang vizsgálat

DR. GELLEY ANDRÁS
gasztroenterológus, belgyógyász
hasi ultrahang és elasztográfia

DR. TÁRNOKI ÁDÁM
radiológus szakorvos, kutató
mindenfajta ultrahang vizsgálat

DR. TÁRNOKI DÁVID
radiológus szakorvos, kutató
mindenfajta ultrahang vizsgálat


KÉRJEN IDŐPONTOT E-MAILBEN AZ info@mind.hu CÍMEN, VAGY TELEFONON A +36 1 600 50 90-ES TELEFONSZÁMON VAGY AZ ALÁBBI GOMBOK EGYIKÉRE KATTINTVA!A VIZSGÁLATOT MEGELŐZŐ FONTOS TUDNIVALÓK

 Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy egyes vizsgálatok sikeres elvégzéséhez szükséges néhány előkészület.

Hasi ultrahang esetén, a vizsgálatra 6 órás éhgyomorral szükséges érkezni, illetve telt hólyag is szükséges. Utóbbi elérésének érdekében a vizsgálati időpont előtt 2 órával menjen el mosdóba, majd ezt követően igyon meg 2 nagy pohár vizet (kb. 0,5 litert), majd a vizsgálat végéig mellőzze a mosdó használatát.

Fibroscan vizsgálat esetén a vizsgálatot megelőzően 6 órás böjt szükséges. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálati időpontot megelőző 6 órában ne egyen, illetve folyadékot se fogyasszon. Amennyiben a vizsgálati időpont délutánra esik, úgy a délelőtti órákban próbáljon lehetőleg könnyebb, kevés állati fehérjét és zsírt tartalmazó ételeket fogyasztani.


ULTRAHANG VIZSGÁLATTAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

AZ EGYES ULTRAHANG VIZSGÁLATOK RÉSZLETES BEMUTATÁSA


 Áttekintő has-kismedencei ultrahang 

A vizsgálat során a máj és epeutak részletes vizsgálata mellett a hasnyálmirigy, a lép, a mellékvesék, vesék, a húgyhólyag, valamint a belső ivarszervek áttekintése, valamint a hasi nagyerek és környezetük véleményezése, a nyirokcsomó-status megítélése történik. A módszer érzékenysége miatt jó effektivitással észlelhetők diffúz, vagy gócos májeltérések, a köves, vagy gyulladásos epeúti betegségek, illetve szerencsés esetben kimutathatjuk epe-elfolyási zavar okát is. Láthatók a hasnyálmirigy (főként fej és testi részének) elváltozásai, a lépmegnagyobbodás, lépszerkezeti eltérések, és adott esetben vérképzőszervi betegségek kísérő jelei (nyirokcsomó- megnagyobbodás). A mellékvesék közül a jobb oldali szerv gócos elváltozásai szinte mindig jól észlelhetők (adenoma, metastasis), azonban a bal mellékvese anatómiai helyzete miatt kevésbé ábrázolható. A vesék aprólékos, kétoldali vizsgálata során veleszületett (pl. ciszták), vagy szerzett (pl. daganatos), és főként urológiai jellegű eltéréseket (kövességet, elfolyási zavart) keresünk, de megítélhetők belgyógyászati jellegű vesebetegségek is (a parenchyma vastagsága és ultrahang- visszaverődési jellegzetességei alapján). A modalitás által jelentett korlátok között véleményezzük a gastrointesinalis traktus panaszos területeit, bélfali elváltozások, ill. passage-zavar jelenlétének tekintetében (gyulladásos bélbetegség, szűkület következményének jeleit kutatva). Áttekintjük a mellhártya-sinusok területét esetleges mellűri folyadék keresésére, és szükség esetén a lágyékhajlatok régióit is (pl. duzzanat esetén kóros nyirokcsomó, vagy esetleges sérv jelenlétét keresve). A kismedencében férfiaknál a prosztata nagyságának, és a hólyagalaphoz való viszonyának a megítélése történik. Hölgyeknél a méhtest nagyságát, alaki jellemzőit és helyzetét (ante-, retroflexió) írjuk le, és a megfelelő hólyagtelődés esetén véleményezzük a petefészkeket is. 

Alsó (vagy felső) végtagok vénás doppler vizsgálata

Az alsó- (ritkán a felső) végtagok vénás keringésének vizsgálatát végezzük, hogy tisztázzuk thrombosis, thrombophlebitis, vénabillentyű elégtelenség, illetve visszértágulat jelenlétét. Vascularis végtagi vizsgálat során a vénák direkt compressios, valamint color és duplex-vizsgálatát végezzük el. 

Nagyízületi ultrahang felnőttek számára

Ortopédiai szakorvosok számára nagyízületi (váll, csípő, térd) ultrahang vizsgálatot végzünk, felnőtt pácienseink részére. Ennek során a felületes ízületi lágyrészek (szalagok, ínak, látható porcos struktúrák) megítélése, nyálkatömlők állapotának felmérése (folyadékterek kimutatása és belhártya-status megállapítása), a környező izmok, ínak ultrahang-statusának megítélése zajlik. A vizsgálat a degeneratív ízületi eltérések mellett jó effektivitással mutatja ki gyulladásos, vagy traumás eltérések jelenlétét. Vizsgálatot végzünk sérülés után, traumás izom-, ill. íneltérések (szakadás, részleges szakadás) gyanúja esetén, és véleményezzük a gyakori, bőr alatt tapintható, fájdalmatlan elváltozásokat (lipomákat, fibrolipomákat).


Gyermekkori hasi-kismedencei ultrahang

Gyermekkori hasi- kismedencei ultrahang vizsgálatot végzünk 0-18 év között, szűrésként, panaszmentes esetben, illetve hasi panasz esetén egyaránt. Szűrésként elsődleges célunk a vesék és húgyutak fejlődési, illetve egyéb rendellenességeinek kimutatása, valamint a ritka, korai rosszindulatú vese - és mellékvese-folyamatok kizárása. Vizsgálatunk újszülöttek és csecsemők, kisgyermekek részére (2 éves korig) nem igényel éhgyomri állapotot. 


Újszülöttkori csípő ízületi ultrahang

Az újszülöttkori csípőízületi szűrővizsgálat során csípőízületi fejlődési zavar (hypoplasia, dysplasia) jeleit keressük, és a lelet függvényében követjük a képet.


Carotis Doppler

A carotis Doppler vizsgálat a nyaki főütőerek vizsgálatát jelenti, melynek legfontosabb indikációi közé tartozik az érelmeszesedés és az agyi infarktus (stroke). A nyaki főütőeret általában a zsírból, koleszterinből, kalciumból és más, a véráramban keringő anyagokból álló, úgynevezett plakk lerakódása szűkítheti. A nyaki erek szűkületének korai diagnózisa és kezelése jelentős mértékben csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát. A vizsgálat alatt a nyaki főütőerek lefutását nézzük, valamint benne előforduló fali megvastagodást, illetve plakkokat, emellett nyaki érszűkület kimutatására áramlási vizsgálat is történik. A carotis Doppler eredménye segítheti a neurológus szakorvost a mielőbbi hatékonyabb, az adott páciens egyéb kockázati tényezőit is figyelembe vevő kezelési terv kidolgozásában. A vizsgálat további gyakori indikációi közé tartozik a fejfájás, valamint a magas vérzsírszint, illetve magas vérnyomás. 


Elasztográfia

Az ultrahang folyamatosan fejlődő technika. Klinikánkon már elérhető az ún. elasztográfiás módszer is, melyet ultrahang vizsgálattal végzünk el. Az technológia (elasztográfia, fibroscan, elastoscan) során a különböző szövetek eltérő rugalmasságát nézzük, mely többletinformációt nyújt a hagyományos ultrahang vizsgálatokon felül. A vizsgálat során a különböző keménységű szövetek különböző színekkel ábrázolódnak a monitoron (pl. pajzsmirigy, máj esetén), mely által a legkisebb szöveti elváltozások is korábban felismerhetők, leggyakoribb indikációi közé tartoznak különböző májbetegségek, pl. a májban lévő zsír mennyiségének pontos mérése (zsírmáj gyanúja esetén a betegség súlyosságának a meghatározására, a zsírlerakódások mérésére és a kezelés hatékonyságának az utánkövetésére), májfibrózis esetén a májban lévő kötőszövet mennyiségének, illetve a máj kötőszövetes átépülésének a meghatározására, valamint ismeretlen eredetű májelváltozások, májbetegségek pontos diagnosztizálására és követésére. 


Nyaki ultrahang

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat során a nyakon, a bőr alatt tapintható felületes eltéréseket, izmok szerkezeti eltéréseit és a nyaki nyirokcsomókat vizsgáljuk. Mindemellett a pajzsmirigy nagyságának és szerkezetbeli eltéréseire (pl. göbösség, pajzsmirigy gyulladás) is fény derülhet, emellett a nyálmirigyek vizsgálata, a nyálkövesség, esetleges gyulladások, jó - illetve rosszindulatú daganatok is kimutathatók ultrahanggal. A vizsgálat gyakori indikációi közé tartozik a nyakon tapintható csomó, a gombócérzés, tömöttebb nyak, illetve kóros pajzsmirigy laborértékek, emellett nyelési diszkomfort érzés, illetve fájdalmas (gyulladt) nyálmirigyek esetén is alkalmazott diagnosztikai módszer.