A daganatok hátterében álló genetikai eltérések egyénenként mások, ennek köszönhető, hogy az azonos diagnózis esetén is a daganatok viselkedése, terápiás válaszkészsége, progressziója egyénenként más és más. A molekuláris diagnosztika lehetőséget ad a daganatok hátterében álló genetikai eltérések megismerésére, ezáltal segít a személyre szabott terápia kialakításában, a leghatékonyabb kezelés megválasztásában. A MIND Klinikán egy komplex ellátás keretében az Oncompass Kft.-vel együttműködésben precíziós onkológiai döntéstámogató szolgáltatást nyújtunk, mely segítséget nyújt a kezelőorvosnak a személyre szabott terápiás terv felállításában.

A molekuláris diagnosztika révén megismerhetjük a daganat kialakulása hátterében álló genetikai eltéréseket, melyek előre jelezhetik a terápiás válaszkészséget. A mesterséges intelligencia alapú döntéstámogató rendszer és molekuláris tumor board egyaránt szerepet vállal a terápiás terv felállításában, így lehetővé téve a ma rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján a leghatékonyabb terápia megválasztását.

A molekuláris diagnosztika másik célja biomarkerek azonosítása, melyek révén adott betegben a daganat növekedése nyomon követhető, műtét és/vagy konzervatív terápia után egy esetleges kiújulás még a képalkotókkal való detektálhatóság előtt, a biomarker vérben való megjelenése révén felismerhetővé válik.Mindezek mellett a MIND Klinikán a legújabb képalkotó modalitások alkalmazásával kívánjuk biztosítani mind a korai diagnosztikát, mind a terápia hatékonyságának nyomon követését. A Klinikán rendelkezésre álló prémium kategóriás MR készülékkel végzett képalkotás egyedülállóan nagy képfelbontást tesz lehetővé, így a PET-CT-hez hasonló felbontású képek nyerhetők. A diffúzió súlyozott MR képalkotás segít elkülöníteni a daganatos és gyulladásos elváltozásokat egyéb morfológiai változással járó eltérésektől. Az OncoQuant modalitás a szöveti viabilitás összehasonlítása révén az egészen korai terápiás válasz detektálását teszi lehetővé, aminek a terápia optimalizálás terén lehet sorsdöntő jelentősége.

Időpontfoglaláshoz kérjük írjon az idopont@mind.hu e-mail címre vagy hívjon minket a +36 1 600 50 90-es ügyfélszolgálati telefonszámunkon. Egyéb érdeklődéshez az info@mind.hu e-mail címre írjon!
ONKOLÓGIÁVAL KAPCSOLATOS HASZNOS ÉS ÉRDEKES TARTALMAK:

A molekuláris diagnosztika szerepe a vastagbélrák kezelésében

A daganatok hátterében álló genetikai eltérések egyénenként mások. Ennek köszönhető, hogy a daganatok viselkedése, terápiás válaszkészsége, progressziója azonos diagnózis esetében is személyenként változó lehet. A molekuláris diagnosztika lehetőséget ad a daganatok hátterében álló genetikai eltérések megismerésére, így segíti a személyre szabott és a páciens számára a leghatékonyabb terápia kiválasztását. A MIND Klinikán elérhető precíziós onkológiai döntéstámogató vélemény segítséget nyújt a kezelőorvosok számára a terápia megválásztásánál.
Dr. Pajkos Gábor onkológus és Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, belgyógyász erről beszélgetnek ebben a a videóban. 
Legérzékenyebb képalkotó eljárások a vastagbélrák diagnosztikában

Műtét előtt jellemzően CT vizsgálatokkal történik a daganat felmérése, de emellett ma már funkcionális vizsgálatok (PET-CT, diffúziós MR képalkotás) is segítik a különböző morfológiai eltérések hátterében álló eltérések (hegszövet, gyulladás, daganat) elkülönítését. Ezen a téren áttörést hozott az MR, mellyel sugárterhelés nélkül, a PET-CT-hez hasonló érzékenységű képalkotás valósítható meg. Ezen érzékeny képalkotó eljárások mellett, a molekuláris vizsgálatokkal, egészen korai, képalkotóval még nem látható kiújulás vagy áttétképződés is kimutatható. Ezt, a legújabb eredményeken alapuló teljes diagnosztikai palettát kínálja a MIND Klinika pácienseinek.
Dr. Pajkos Gábor onkológus és Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, belgyógyász beszélgetését érdemes meghallgatni.A hasnyálmirigy daganatok korszerű diagnosztikájának kulcsszerep jut a megfelelő terápia megválasztásában, így a prognózis alakulásában

A pancreas daganat nagyon kedvezőtlen prognózisú betegség, mely gyakran későn kerül felismerésre, amikor a betegség már előrehaladott, a kezelési lehetőségek és így a prognosztikai kilátások is szerények. Molekuláris diagnosztika segítségével felismerhetőek azok a genetikai eltérések, melyeknek terápiás jelentősége van. A terápiás célpontok molekuláris diagnosztikai vizsgálata révén a terápiás érzékenység, a válaszkészség meghatározása alapvetően változtathatja meg a kezelés kimenetelét. Dr. Pajkos Gábor onkológus és Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, belgyógyász erről beszélgetnek ebben a a videóban.


SZEMÉLYRE SZABOTT GYÓGYÁSZAT: REMÉNYEK ÉS REALITÁS 2022-BEN

Az onkológiai betegségek személyre szabott kezeléséről rengeteget hallunk, olvasunk. Nincs olyan hét, hogy ne jöjjenek ki a területen új tudományos eredmények, új gyógyszerek. De elmondhatjuk-e már, hogy a jövő elérkezett? Hozzáférnek a magyar betegek is a személyre szabott ellátáshoz? 

A webbeteg cikke az alábbi linken olvasható. Gorzsás Anita újságíró beszélgetőpartnere dr. Schwab Richárd klinikánk belgyógyásza és gasztroenterológusa:

CIKK: https://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/27849/szemelyre-szabott-gyogyaszat