MI A LÉGZŐRENDSZER FELADATA?

1.    A friss levegő és az oxigén bejuttatása a szervezetbe
2.    A szervezetben keletkező széndioxid eltávolítása
3.    A gázcsere az adott igényhez történő adaptálása (nyugalomban és terhelésben más mennyiségű oxigénre van szükségünk
4.    A szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartása
5.    A vérnyomás szabályozása
6.    A légutak szabad átjárhatóságának fenntartása és tisztítása
7.    Melegíteni, párásítani és tisztítani a belélegzett levegőt.


Ezt a sokrétű feladatot a légzés - semelyik másik szervünkhöz nem hasonlíthatóan - összetett módon végzi. Légzésünk, az egyetlen szervi tevékenységünk, amit az ébrenlétünk során akaratlagosan tudunk befolyásolni, ugyanakkor az automatizmus sokszor felülírja a tudatos parancsokat.

Mi, a MIND-ban, nagyon fontosnak tartjuk, hogy a betegeket komplex látásmód szerint vizsgáljuk meg, és a különböző betegségeinek kezelését összehangolva állítsuk be a terápiáját. 

Ez a párbeszéd különösen fontos a légúti betegségek területén, mert nem csak légzőszervi betegségek jelentkezhetnek különböző panaszok formájában, a tüdőgyógyászati gyógyszerkészítményeknek sokszor hatása van más szervekre is, sőt maga a tüdőbetegség sokszor más szerveken okoz zavarokat. Tüdőbetegség következményeképpen kialakulhat kardiológiai betegség vagy izomsorvadás, ugyanakkor nem ritkán a gyomorbetegség jelentkezhet légúti tünetek formájában.
MILYEN BETEGSÉGEKKEL FORDULJON TÜDŐGYÓGYÁSZHOZ?

A tüdőgyógyászat olyan népbetegségekkel foglalkozik, mint a COPD, a tüdőrák, az asztma. Ezen betegségek több mint 800 000 embert érintenek hazánkban.

Klinikánkon elsősorban nem daganatos tüdőbetegségekkel foglalkozunk.


Tudo Allo Crop

MILYEN BETEGSÉGEKKEL FORDULHAT KLINIKÁNKHOZ?

·      asthma

·      allergia, orrfolyás

·      COPD

·      tüdőfibrosis

·      tüdőgyulladás

·      légcsőhurut

·      tüdő embólia

·      bronchiectasia

·      visszatérő légmell

·      refluxbetegség légúti tünetei

·     COVID-19 (zajló betegség esetén telefonos, post illetve longCOVID esetén személyes konzultáció)


TBC esetén a lakhely szerinti tüdőgondozót keresse fel.

Tüdődaganat esetében másodvéleményt adunk, illetve segítünk a betegút megértésében, megszervezésben.


MILYEN TÜNETEK ESETÉN JELENTKEZZEN?

Köhögés /  Elhúzódó köhögés /  Ingerköhögés /  Sípoló légzési hang /   Nehézlégzés /  Terhelésre kialakuló nehézlégzés vagy a terhelésre kialakuló nem várt fáradékonyság /  Mellkasi fájdalom /  Véres köpe /  Mellkasröntgenen vagy CT-n eltérés /  Horkolás /  Éjszakai légzésleállás /  Éjszakai fulladás /  Ha nem érzi megfelelőnek a tüdőgyógyászati vagy allergia kezelését /  Ha ön dohányos


A VIZSGÁLAT MENETE:

·      A telefonos vagy internetes bejelentkezés kapcsán megkérjük pácienseinket, hogy a személyes találkozó előtt készíttessenek mellkas röntgent vagy mellkas CT felvételt. 

·      Áttekintjük a korábbi orvosi dokumentációt.

·      Megismerjük a kórtörténetet részben kérdőívek, részben személyes kikérdezéssel.

·      Spirometriát végzünk egyszer használatos, eldobható csutora segítségével.

·      Részletes fizikális vizsgálat történik.

·      Ha szükséges gyógyszermódosítást vagy terápia beállítást végzünk.

·      Ehhez szakorvosi javaslatot is adunk.


Tegye meg az első lépést a gyógyulás felé!

Foglaljon ONLINE időpontot Dr. Várdi Katalin doktornőhöz!


Ha bármilyen kérdése van, írjon levelet nekünk az info@mind.hu e-mail címre vagy az alábbi gombra kattintva!


Szóbeli tájékoztatásért hívjon minket a 06 1 600 50 90 -es telefonszámon vagy kattintson az alábbi gombra a híváskezdeményezéshez!A TÜDŐGYÓGYÁSZ SZEMSZÖGÉBŐL A JÁRVÁNY NEGYEDIK HULLÁMÁRÓL

Míg a COVID 19-et nem tudhatjuk végérvényesen a hátunk mögött, addig hasznosak lehetnek azok a tanácsok és javaslatok, melyeket klinikánk tüdőgyógyász szakorvosa, Dr. Várdi Katalin állított össze mindazok számára, akik a megelőzésben érintettek, és azoknak is, akiknek sajnos nem sikerült elkerülni a megfertőződést.

A vele készített videóban, pedig elmondja mi történik most a negyedik hullámban, mit gondol az oltások felvételéről, és mi lehet még segítségünkre a prevencióban.


Hogyan védekezhetünk a megfertőződés ellen?

1.    Rendszeresen viseljünk maszkot közösségi terekben, figyeljünk a távolságtartásra, gyakran mossunk kezet, tartsuk be a higiéniai eljárásokat, szellőztessünk gyakran,

2.    Védőoltások alkalmazása: influenza, tüdőgyulladás. A Covid oltások hatékonysága 5-6 hónap alatt enyhül. Bátran éljünk egy újabb oltás lehetőségével! Azt, hogy melyik készítményt kérjük, beszéljük át kezelőorvosunkkal! Érdemes tájékozódni a www.oltasbiztonsag.hu oldalon is.

3.    A bél immunológiai funkcióját a következőképpen javíthatjuk: 1 hónapig 1 tasak Progastro 825 reggelente, majd 28 naponta 7 napig tartó kúra.

4.    Nyomelemek, vitaminok szedése javasolt: 

·      C-vitamin 1000 mg/nap

·      D3 vitamin napi 4000 NE 

·      Magnézium 300-400 mg/nap

·      Szelén 55mcg/nap 

·      Cink 10mg/nap 

5.    A felső légúti nyálkahártyán védőréteget képezhetünk: közösségbe menetel előtt 1-1 puff Carrevir orrspray, utána 1 Medistus tabletta elszopogatása.

6.    Napi 20 perc mozgás és minimum 7 óra alvás javasolt.

7.    A legkisebb tünet esetén is, szedjünk gyulladáscsillapítót, (Algopyrin, Paracetamol, Cataflan, Iburofen, Neocitran Coldrex, Rhyanathiol Cold) mert a legkisebb segítség is sokat jelent a szervezetnek a védekezésben, ugyanakkor az esetleges gyógyszerallergiánkat mindig vegyük figyelembe. 

8.    Figyeljünk a bőséges folyadék fogyasztásra, min. 2 liter víz / nap. 


Mit tegyünk COVID-19 VÍRUSFERTŐZÖTTSÉG esetén?

1.   Haladéktalanul értesítsük a háziorvost és a munkaadónkat! Fontos minél hamarabb megtenni, mert létezik olyan felírható készítmény (favipiravir), ami kizárólag a COVID fertőzés kezdeti szakaszában alkalmazható eredménnyel.

2.    Nyomelemek, vitaminok szedése javasolt: 

·      C-vitamin 1000 mg/nap

·      D3 vitamin napi 4000-10000NE 

·      Magnézium 300-400 mg/nap

·      Szelén 55mcg/nap 

·      Cink 10mg/nap 

3.  A legkisebb tünet esetén min 2x1 fájdalom-, láz- és gyulladáscsökkentő szedése javasolt, (Algopyrin, Paracetamol, Ibuprofen, Cataflam, Neocitran, Coldrex stb.) mert a legkisebb segítség is sokat jelent a szervezetnek a védekezésben, ugyanakkor az esetleges gyógyszerallergiánkat mindig vegyük figyelembe. 

4. A tünetek első napján akár 20.000 NE D-vitamint is bevehetünk, és ügyeljünk, hogy rendszeres gyógyszereinket szedjük gondosan.

5.   Kifejezetten sok meleg ital fogyasztása javasolt!

6.    Fontos az elkülönülés a család többi, egészséges tagjától. Otthon is viseljünk maszkot, lehetőség szerint külön szobában tartózkodjunk, a figyeljünk a fürdő időben elosztott használatára. Ha ez lehetetlen, akkor sok szellőztetés, és a beteg vagy a fertőzött használja a mellékhelyiséget utoljára és tisztítsa maga után!

7.  Rendszeres kéz - és felületfertőtlenítés megfelelő fertőtlenítő szerekkel! 

8.   Bőséges folyadék fogyasztása, min. 2 liter víz / nap, de láz esetén lehet több is. 

9.    Amennyiben lehetőség van rá napi 1-2 alkalommal vérnyomás mérés, szintén naponta lázmérés.

10.   Ha nem tudunk feküdni, légzésszámunk percenként 25 fölé́ megy, vagy ha nem tudjuk 12 mp-nél tovább visszatartani a levegőt, vagy szünet nélkül köhögünk, lázunk csillapíthatatlan, hívjuk a 112-t és menjünk kórházba!