Sideways Woman Having Backache While Working From Home

Mi okozhat derékfájdalmat?

Fontos tény, hogy a munkából kimaradás legfőbb okai között szerepel a derékfájdalom a Világon. Ez is jól mutatja, hogy mekkora társadalmi, gazdasági és egyéni problémát okoz a lakosság körében ez a probléma.

A fájdalom hátterében különböző okok állhatnak.

Megkülönböztetünk krónikus vagy idült, illetve akut vagy más néven heveny fájdalmat. Krónikus fájdalomról akkor beszélünk, ha a panasz hosszabb ideje áll fenn, akár hetekig, hónapokig sőt évekig végig kíséri a mindennapokat. Akut fájdalom alatt a hirtelen jelentkező, erős panaszokat értjük, melyek csupán néhány órája - napja állnak fenn.

A leggyakoribb okok:

 • porckorongsérv
 • kisízületi arthrosis
 • gerincszalagok és izmok fájdalma
 • gerincdeformitás
 • gyulladás vagy fertőzés
 • tumor
 • csigolyatörés (csontritkulás vagy trauma talaján kialakult)


Mit kell tennem, hogy ne fájjon?

A kérdés és a válasz között egy alapos kivizsgálás áll.

Szakorvosaink tudásukon és több éves hazai és külföldi tapasztalatukon túl a modern diagnosztika különböző lehetőségeit hívják segítségül, hogy a lehető legpontosabb diagnózist állíthassák fel, és ennek megfelelő személyre szabott terápiát javasolhassanak.

A fájdalom forrásának a megtalálása elengedhetetlenül hozzá tartozik a kezelési terv kialakításához. Klinikánkon minden esetben a fizikális vizsgálat az első és ezt kiegészítendő kérünk képalkotó vizsgálatokat vagy egyéb (pl. ENG) vizsgálatot. Mindemellett természetesen a jó minőségű magas felbontású, elsősorban MR vizsgálat, nélkülözhetetlen, hogy teljes képet kaphassunk a derékfájdalom hátterében zajló folyamatokról.A kivizsgálás elemei:

 1. Részletes anamnézisfelvétel
  Klinikánkon a kórtörténet megismerése már a konzultáció előtt megkezdődik. Pácienseiket arra kérjük, töltsenek ki egy részletes, problémaorientált online kérdőívet, és töltsék fel előre leleteiket.

 2. Konzultáció és fizikális vizsgálat
  A személyes konzultáció alkalmával orvosasszisztenseink és szakorvosunk azon dolgozik, hogy a lehető legpontosabb diagnózist tudja felállítani. Elemzik a korábban megadott adatokat, a vizitre hozott képanyagokat (amelyek döntő értékűek, így mindenképp szükség van rájuk), és a minden diagnózishoz szükséges fizikális vizsgálatot.

 3. Képalkotó vizsgálatok
  A pontosabb képhez elengedhetetlenek a képalkotó vizsgálatok. Ez problémától, panasztól és kórelőzménytől függően lehet röntgen, CT vagy MR vizsgálat is. Előfordulhat, hogy a meglévő képalkotókon túl más típusú speciális vizsgálatokra is szükség lehet.

 4. Speciális vizsgálatok
  Bizonyos esetekben kiegészítő, esetleg más szakirányhoz tartozó szakvéleményekre is szükség lehet a diagnózishoz. Ilyen lehet egy ortopédiai vagy reumatológiai konzultáció, elektrofiziológiai vizsgálat - ENG és EMG - vagy neurológiai konzílium.

 5. Diagnosztikus blokádok
  A gerinc 7 nyaki, 12 háti és 5 ágyéki csigolyából áll. A legprecízebb fizikális és képalkotó vizsgálatok sem tudják minden esetben kideríteni, hogy pontosan melyik csigolya generálja a fájdalmat. Ennek áthidalására időnként diagnosztikus blokádra lehet szükség, mely során a csigolya speciális struktúráiba (pl. kisszület) gyógyszert juttatunk képvezérelt módon (röntgen, UH, CT). Ezt követően egy fájdalomnaplóval látjuk el a beteget, ez alapján ítéljük meg a beavatkozás sikerességét.

Pexels Karolina Grabowska 4506109


A diagnózis felállítása csupán az első lépés a megoldás felé. A gyógyuláshoz, jelentős állapotjavuláshoz számos út vezet. Fontos, hogy habár idegsebészetről beszélünk, szakorvosaink nem feltétlenül a műtéti megoldást fogják javasolni. Több szakmával is együtt dolgozunk, minden lehetőséget kiaknázva a konzervatív kezeléseken át a minimál invazív kezelésekig. Műtétet csak abban az esetben fogunk javasolni, ha orvos szakmailag valóban ez a legjobb megoldás a páciens érdekeit tekintve.

Egy idegsebészeti probléma kezelése több pillérből áll. Mondhatni, minden mindennel összefügg, bármely kezelési módot választjuk.

Skeleton Model Human Body Standing Empty Doctor Office With Nobody It During Osteopathy Consultation Used As Medical Equipment Back Shot Anatomical Structure Health Care Support Services

A megoldás - mik a lehetőségek?

Konzervatív kezelés:

 • célzott gyógytorna
 • gyógymasszázs
 • manuálterápia
 • fizikoterápia
 • életmód tanácsadás

Minimál invazív beavatkozások:

 • képalkotó vezért gerinc környéki infiltráció
 • kisízületi és gyöki blokád
 • medial branch block
 • PRP vagy thrombocytadús plazmainjekció
 • krioablació

Gerincsebészeti beavatkozások

 • minimal invazív decompressio
 • minimal invazív stabilizáció
 • minimal invazív porckorongsérv eltávolítás
 • csigolyatest feltöltés
 • neuromoduláció

Holisztikus szemlélet derékfájdalom esetén is

A derékfájdalom mögött mint azt korábban is írtuk, sok változatos ok állhat. Előfordul, hogy nem is egy, de több terület is érintve van - mind az emberi testen, mind szakmailag értve. Hiszünk a team munkában, és abban, hogy a páciens az első, ezért is hoztuk létre egyedülálló Multidisciplinar Pain Board, azaz Multidiszciplináris Fájdalom Munkacsoportot.

A munkacsoport tagjai között tudhat gyógytornászt, radiológust, ortopéd- és idegsebészt, aneszteziológust, fájdalomspecialistát. Az esetmegbeszéléseken így minden szakmacsoport hozzá tudja adni a szaktudását, és egységes terápiás javaslatot dolgoznak ki.

Együttműködő partnereink

Első lépés a megoldáshoz

El3

Amennyiben krónikus vagy akut derékfájdalma, zsibbadásos panaszai, vagy lesugárzó fájdalma van, keresse fel a MiND Klinika idegsebészeti szakrendelését és Dr. Entz László idegsebészt és  intervenciós fájdalomterapeutát.

elindítom a kivizsgálást

Bizonytalan a problémájával? A legjobbat szeretnénk Önnek nyújtani, így ha

nem járt még szakembernél problémájával
nem készült korábban képalkotó vizsgálat
bizonytalan, hogy idegsebészeti problémája van-e

keressen minket emailben az idegsebeszet@mind.hu emailen vagy a lenti gombbal egy rövid egyeztetésre, mielőtt időpontot foglalna.

Fontos, hogy orvosi szakvéleményt, gyógyszeres vagy konzervatív terápiát nem tudunk konzultáció nélkül javasolni.