A nem alkoholos zsírmáj betegség (NAFLD), előfordulása világszerte növekszik. Valaha szinte korral együtt járó, jelentőség nélküli entitásnak tartották. Ma ez vezet a végstádiumú májbetegségek 30%-ához világszerte.. A májrák kialakulása mögött korábban a vírusos hepatitis vagy a túlzott alkoholfogyasztás állt, ám 2030-ra várhatóan már a NASH okozza majd az ilyen típusú daganatok nagy részét. Dr. Gelley András, a Mind Klinika hepatológus szakorvos szerint már járványról beszélhetünk. De milyen okok vezetnek a betegség kialakulásához, és milyen szerepe van ebben a bél-mikrobiomnak, a bélflóránkban élő körülbelül, 5000 féle baktériumnak, amelynek 70 százaléka egyedi, azaz csak ránk jellemző?
A zsírmáj kialakulásban szerepet játszhatnak olyan kórképek, mint az elhízás, az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, és emelkedett lipid, különösen a triglicerid laborértékek. A zsírmáj tehát egy kezelendő, kezelhető betegség. Helyreállítható a kóros májenzim értékek, és a morfológiai elváltozások, ami megelőzi a súlyos kimenetelt. A diagnózis fájdalommentes, a legkorszerűbb ultrahang készülékek már mérni tudják mind az elzsírosodás mértékét, mind a hegesedést. Ez követhetővé és kvantifikálható teszi a betegséget és a kezelést.
Erről beszélnek szakorvosaink Dr. Gelley András és Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus szakértők.