Tudástár

Szivárvány zöldségtál recept

Korábbi cikkünkben már írtunk a Buddha-tálról és a nagy sikerre való tekintettel, ajánlunk még egy színes zöldségtálat, ahol más összetevők dominálnak, különböző vitamin, és ásványianyag profillal. Nem igényel nagy főzési tapasztalatot, gyorsan elkészíthető, és teli van értékes tápanyagokkal, ami igen fontos a mai táplálkozási szokásainkat  tekintve.

Ez a tál nyers és hőkezelt zöldségeket egyaránt magába foglal. Amennyiben konzerv zöldségeket is használunk fel, érdemes olyat választani, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, vagy legalábbis nagyon keveset. Akár össze is lehet hasonlítani több terméket. A címkén lévő információk összehasonlítása más termékek esetén is fontos, hiszen így tudunk meggyőződni arról, hogy az esztétikus csomagoláson túl, mit rejt magában az adott élelmiszer. Figyelembe kell venni azt is, hogy a csomagoláson milyen mennyiségekre van kiszámolva a tápanyagtartalom. Általában azt láthatjuk, hogy 100 grammban mennyi tápérték van. Így egyszerűbben lehet viszonyítani más élelmiszerekhez, de gyakran az elfogyasztott termékből többet vagy kevesebbet fogyasztunk, mint 100 gramm, ezért is érdemes szorozni/osztani, ha nincs feltüntetve az egy adagra vonatkozó információ. Egy-egy hasonló csoportba tartozó termék esetén is nagy különbségek lehetnek tápanyagtartalom szempontjából, például mennyi sót vagy cukrot tartalmaz az adott élelmiszer, vagy éppen mennyi a rosttartalma. Természetesen nem kell órákat tölteni a boltban címkék olvasásával, de azért érdemes nyitott szemmel járni, pláne ha számunkra új terméket választunk.

Szivárvány zöldségtál recept  

Hozzávalók 1 főre: 
50 gramm főtt vagy konzerv kukorica
35 gramm friss saláta/salátakeverék
50 gramm kígyóuborka
30 gramm babkonzerv
40 gramm édesburgonya
5 gramm tökmag
1 evőkanál olívaolaj
Petrezselyemzöld (friss)

Öntethez:
4-5 evőkanál natúr joghurt
30 gramm lilahagyma
Bazsalikom
Petrezselyemzöld (friss)
Só 

Elkészítés:
A kígyóuborkát karikákra daraboljuk, A kukoricát és a babot egyszerűen rákanalazzuk a tálra. Az édesburgonyát kisebb kockákra vágjuk, és sütőben megsütjük (szükség szerint minimális olajat is felhasználhatunk). Az alapanyagokat esztétikusan elrendezzük, majd egy kanál olívaolajat ráöntünk, illetve petrezselyemzölddel fűszerezzük. Erre szórhatunk akár tökmagot is.
Az öntet elkészítése is igen egyszerű: a lilahagymát apróra vágjuk, majd összekeverjük az öntethez megadott összetevőkkel. Ízlés szerint fűszerezhető.

Megjegyzés: természetesen sült húsokkal is jól kombinálható, például sült csirkemell kockát is hozzáadhatunk, ebben az esetben csökkenthetjük a zöldségek mennyiségét is.


Jó étvágyat kívánunk!