Szakmai fórum

A cukorbetegség kezelésére használt metformin képes lassítani a kognitív hanyatlás folyamatát

A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-betegség a világon, és mivel szövődményei révén nagyban rontja a betegek életminőségét, a betegség jelentősége globális szinten felbecsülhetetlen. Az életkor előrehaladtával a 2-es típusú cukorbetegség esetén 60%-kal megnövekszik a demencia kialakulásának esélye, amely egyaránt érinti a gondolkodást, a viselkedést, és alapvetően kihat a mindennapi teendők ellátására, valamint az önálló életvitel fenntartására is.

Napjainkban a cukorbetegség kezelésére a metformin világszerte az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszer, amelyet milliók használnak vércukorszintjük normalizálására. A metformin csökkenti a májból a véráramba felszabaduló glükóz mennyiségét, emellett növeli a szövetek glükóz-felvételét, vagyis lehetővé teszi a test sejtjeinek, hogy megfelelően reagáljanak  a vércukorszint ingadozására. Az elmúlt évtized tanulmányai már rámutattak a metformin előnyeire mind túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, policisztás ovárium szindróma, vagy daganatos megbetegedések esetén.

 Korábbi vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy a diabetes esetén jelentősen megnő a demencia kialakulásának kockázata. Ugyanakkor egy közelmúltban a Diabetes Care tudományos folyóiratban publikált prospektív megfigyeléses vizsgálat reményt nyújthat a demencia kockázatának kitett cukorbetegségben szenvedők számára - amely közel 47 millió embert jelent világszerte. 

A kutatás eredményei szerint - amelyben ezer 70-90 év közötti ausztrál beteg vett részt -  a metformin képes lelassítani a kognitív hanyatlás folyamatát. A vizsgálat során azoknál a betegeknél, akik metformin készítményt szedtek a cukorbetegség kezelésére, lassabb kognitív hanyatlást tapasztaltak, és alacsonyabb volt a demencia megjelenésének aránya, mint azoknál a betegeknél, akik más gyógyszert szedtek. A kutatók a 6 éves periódus során kétévente tesztelték résztvevők kognitív képességeit, többek között a memóriát, az információ-feldolgozó funkciókat, a figyelmet és reakcióidőt, valamint a nyelvi képességet. A kutatás során az eredmények azt mutatták, hogy a metformint szedő 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a kognitív hanyatlás és a demencia kockázat szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a metformint nem szedő betegeknél. Különösen figyelemre méltó adat, hogy azoknál a 2-es típusú cukorbetegeknél, akik ezt a gyógyszert használták, a 6 év alatt nem volt különbség a kognitív funkció csökkenésének ütemében, egészséges kontrollokkal összehasonlítva. 

Mindezek alapján felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a metformin hasznos lehet-e azoknak az embereknek, akik ugyan normál glükóz-anyagcserével rendelkeznek, de csökkenteni szeretnénk az időskori demenciának kockázatát. Annak érdekében, hogy erre választ kaphassunk, a Sydney Memory and Ageing Study munkatársai egy újabb kutatást terveznek megvalósítani, amely során 3 éven keresztül fogják megfigyelni a nem cukorbeteg, ugyanakkor demenciával küzdő betegek kognitív funkcióinak hanyatlását. A tanulmány vezetője és egyben a CHeBA (Garvan Institute of Medical Research and the Centre for Healthy Brain Ageing) társigazgatója, Perminder Sachdev professzor így nyilatkozott: “Bár egy tanulmány nem nyújt elegendő meggyőző bizonyítékot arra, hogy a metformin véd a demencia ellen, ezek az eredmények arra ösztönöznek bennünket, hogy vizsgáljuk tovább ezt a hatóanyagot és más, további antidiabetikus készítményeket is, a demencia megelőzése illetve a kockázatának csökkentése érdekében.”

Természetesen még további vizsgálatokra van szükség,  de amennyiben a hipotézis beigazolódik, akkor a jövőben ez az alacsony áron beszerezhető, ugyanakkor rendkívül biztonságos gyógyszer áttörő megoldást nyújthat az időskori demenciával küzdő emberek számára. 

forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200923124726.htm